Amerikaanse aandelen zijn te hoog gestegen en bevinden zich nu in een “dode zone”, zegt Mike Wilson, chief investment officer bij de Amerikaanse investeringsbank Morgan Stanley. “Beleggers hebben de aandelenkoersen opnieuw tot duizelingwekkende hoogten gevolgd”, waarschuwde hij in een recente verklaring. Wilson gaat ervan uit dat de Amerikaanse aandelenindex S&P 500 binnen enkele maanden kan dalen tot 3.000 punten. De toonaangevende beursgraadmeter sloot gisteren op 4.012 punten.
Amerikaanse aandelen zijn gestegen tot niveaus die ze niet kunnen volhouden, zegt Mike Wilson, chief investment officer bij investeringsbank Morgan Stanley. Beleggers zouden zich ongeveer hetzelfde gedragen als bergbeklimmers die blindelings de Mount Everest beklimmen zonder de risico’s goed in te schatten.
De belangrijkste beleggingsstrateeg voor Amerikaanse aandelen zei zondag dat hij overeenkomsten ziet tussen de huidige waarderingen en de zogenaamde dode zone. De Death Zone is een gebied net onder de top van ’s werelds hoogste berg. Het wordt zo genoemd omdat er zo weinig zuurstof is dat minuut na minuut, cel voor cel, het menselijk lichaam begint te sterven.
Beleggers hebben Amerikaanse aandelen ingeslagen
In de metafoor van Wilson vertegenwoordigt de doodszone de hoge niveaus waarnaar de aandelenkoersen sinds het begin van dit jaar zijn gestegen. De benchmark S&P 500-index is met 6 procent gestegen, terwijl de technologiezware Nasdaq Composite in dezelfde periode met 13 procent is opgeklommen.
De reden: Beleggers hebben aandelen ingeslagen omdat ze ervan uitgaan dat de Amerikaanse Federal Reserve tegen het einde van het jaar de rente weer zal verlagen. Lagere rentetarieven resulteren meestal in hogere aandelenkoersen. Omdat ze voorstander zijn van hogere uitgaven en leningen in dit geval goedkoper zijn. Als gevolg hiervan verhogen ze de toekomstige kasstromen van bedrijven, die een aanzienlijk deel van de waarderingen uitmaken.
Wilson blijft hoge inflatie verwachten
Wilson heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat de marktrally niet zal aanhouden. Hij verwacht dat de inflatie hardnekkiger zal blijken te zijn dan velen hadden verwacht. Dit zou de Fed dwingen de rente langer hoog te houden om stijgende prijzen in toom te houden.
“De bearmarktrally die in oktober begon met redelijke prijzen en lage verwachtingen, is veranderd in een speculatieve razernij op basis van een Fed-draaipunt dat niet zal komen”, schreef hij in zijn laatste notitie.
Sinds eind 2022 verwacht Wilson dat de S&P 500 dit jaar een bodem zal bereiken van 3.000 punten. Dat zou 25 procent onder de 4012 punten zijn waar de S&P 500 momenteel staat.