Beleggers: let op deze drie thema’s

Energieopslag, halfgeleiders en digitale transformatie – waarom daar economische groei te verwachten is.

Covid-19, de oorlog in Oekraïne, onzekerheden in de energievoorziening: de wereld kreeg recent met een reeks onverwachte gebeurtenissen en ontwikkelingen te maken. Dit zorgde niet alleen voor onzekerheid, maar biedt ook mogelijkheden voor een ​ economische groei. Frank Schwarz, portefeuillebeheerder bij MainFirst Asset Management, wijst op drie thema’s waarop beleggers als gevolg van de huidige situatie zouden moeten focussen.

1. Innovaties in opslagmogelijkheden: vervoer, batterijen en hernieuwbare energiebronnen in opmars
“Het decarbonisatieproces ontwikkelt zich van een eendimensionaal ecosysteem tot een multidimensionaal ecosysteem nu de kapitaalmarkten, bedrijven en overheden hun duurzaamheidsinspanningen uitbreiden naar een breder scala aan schone technologieën”, legt Schwarz uit. Na hernieuwbare energiebronnen komt de transportsector in beeld omdat ze de tweede grootste CO2-uitstoter is, en hier zitten de innovaties in de lift. Elektrische en hybride voertuigen winnen marktaandeel en worden politiek verder gepromoot vanwege hun belang voor de klimaatverandering. “Daarom zullen batterijen en de daarvoor benodigde grondstoffen in de toekomst nog belangrijker worden”, aldus Schwarz.

Batterijen winnen ook aan belang in de energiesector: speciale aandacht gaat hier uit naar wind- en zonne-energie, waarvoor de mogelijkheid van energieopslag de regels van het spel veranderen. “Net als in 2011, toen na het nucleaire ongeval in Fukushima de verschuiving naar hernieuwbare energie werd versneld, markeert de oorlog in Oekraïne een cruciaal keerpunt voor de wereldwijde en vooral de Europese energiesector”, legt Schwarz uit. ” Samen met de aanhoudende focus op decarbonisatie betekent dit dat de komende investeringscyclus in het teken zal staan van een toenemend belang van hernieuwbare energiebronnen.”

2. Halfgeleiders: vraag stijgt doorheen de hele waardeketen
“Processoren vormen vandaag een hoeksteen van de wereldeconomie en hun politieke en economische belang neemt ook nog toe”, voorspelt fondsbeheerder Schwarz. Azië produceert momenteel 75 tot 80% van alle chips ter wereld, met Taiwan, Zuid-Korea, China en Japan als koplopers. ” Maar liefst 92% van de processoren met transistors kleiner dan 10 nanometer wordt uitsluitend geproduceerd door TSMC in Taiwan, de overige 8% komt van Samsung in Zuid-Korea”, aldus de expert. “Taiwan treedt hierdoor op de politieke voorgrond en het bedrijf TSMC komt zo op de economische voorgrond.”

Schwarz verwacht een groot groeipotentieel doorheen de hele waardeketen van de innovatieve halfgeleidermarkt omwille van het toenemende technologisch en dus economisch belang. Ondanks de recente macro- en geopolitieke veranderingen, die op korte termijn tot een verzwakking van de vraag leidden, blijft de langetermijngroei van de halfgeleiderindustrie intact, dankzij het toenemende aandeel van silicium in eindapparatuur.

3. Digitale transformatie verschuift bedrijfsuitgaven en maakt productiviteitswinst mogelijk
In het digitale tijdperk steunen de processen op een enorme rekenkracht en genereren ze enorme hoeveelheden gegevens. “Of het nu gaat om machine learning of kunstmatige intelligentie (AI) – er zijn nieuwe softwareoplossingen nodig om deze gegevensstroom efficiënt te verwerken”, aldus Schwarz. “Aangezien beveiliging hier een cruciale rol speelt, zal de cyberbeveiliging dit decennium waarschijnlijk centraal staan in de innovatie. We kunnen een continue verdere ontwikkeling verwachten omdat er voortdurend nieuwe uitdagingen opduiken. “AI en machine learning kunnen een invloed hebben op de trend naar goedkopere hardware bij de bouw van datacenters en netwerken”, zegt de fondsbeheerder. “Dit zou voor aanzienlijke verschuivingen kunnen zorgen in de verhouding tussen uitgaven voor hardware, software en diensten door bedrijven”, zegt hij. “AI en machine learning kunnen daarom de productiviteit stimuleren, wat de economische groei, de winstgevendheid, het rendement op kapitaal en de waarderingen van activa ten goede kan komen.”

Gratis rapport: Vijf aandelen die gaan profiteren van de energietransitie

De energietransitie in Europa biedt ongekende investeringsmogelijkheden. Wij hebben een uitgebreid rapport opgesteld met aandelen die kunnen profiteren van de energietransitie. Dit allemaal met concrete koersdoelen. Vraag het rapport ter waarde van EUR 250 gratis hier aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.