Maak de borst maar nat

De komende weken zullen verre van saai zijn verwacht ik. Topvorming op de AEX blijft favoriet. Met betrekking tot potentie van Goud kan ik kort zijn. Dat zijn veelvouden van honderden dollars en meer.

De “R’ zorgt weer voor opwinding

Vorige week stonden we stil bij de 10-jaarsrente die een waarschuwing gaf voor tanend optimisme onder obligatiebeleggers. Terwijl de aandelenmarkten deze week corrigeerden bleef de dollar nagenoeg gelijk en spoot Goud omhoog. Met name de stijging van Goud is opvallend, waarover straks meer.

De “R’ is weer in de maand en de volatiliteit komt als een duveltje uit het spreekwoordelijke doosje.

Aandelenmarkten veren op

Wat een gekke week was dit. De correctie van aandelen was niet onverwacht. Een perfecte short – setup anders dan voor zeer korte termijnhandel was echter ook niet voorhanden. De aandelenmarkten herstellen weer en mogen zelfs nog een hogere top plaatsen zoals vorige week aangegeven. Of dat lukt valt te bezien, maar de mogelijkheid voor AEX 307 en zelfs 322 mag niet worden uitgesloten. Tijdstechnisch zijn er tot 15 september veel aspecten om rekening mee te houden, van Gann- verjaardagen tot astrologische aspecten.

Topvorming blijft favoriet

Ik ga er van uit dat dit een periode van topvorming gaat worden, vooral als de koersdoelen behaald zijn en signalen zichtbaar worden op de grafieken. Het kan echter ook anders (snoeihard onderuit) en mogelijk moeten we de aanleiding daarvan zoeken in de opwaartse spurt van Goud.

Wat wil Goud ons vertellen?

Op deze site zijn de laatste maanden zeer negatieve- , maar ook zeer positieve scenario’s voor het voetlicht gekomen. Persoonlijk houd ik al langere tijd een bullish scenario aan, maar moet toegeven dat, naarmate de tijd vorderde, de twijfel stevig aan me ging knagen. Dat had natuurlijk alles te maken met het zijwaartse koersverloop van de laatste maanden.

Vooraanstaande Elliott Wave – analisten zien de huidige stijging als een verkoopgelegenheid, waarna Goud terug moet richting USD 700. En eerlijk gezegd onderbouwen ze die stelling plausibel door aan te geven dat de euro versus dollar niet aan kracht lijkt te winnen. En dat is opmerkelijk, want de historie leert dat die correlatie sterk is. Dus: Euro niet omhoog, dan Goud ook niet omhoog!

Ik heb vandaag al die zogenaamde wetmatigheden en analyses van anderen overboord gekiept en ben er zelf nog eens diep ingedoken. Mijn conclusie is: Kopen!

Hoewel USD 1.000 (afwijking paar tientjes daargelaten) stevige Gann- weerstand is, houd ik, alle methoden tegen het licht houdend, rekening met de idee dat we in de eerste fase van een sterke stijging bewegen. Onderstaande charts op dag- en uurbasis zijn duidelijk. Vooral de uurgrafiek geeft additionele info die mij en mijn relaties gaan begeleiden door dit uitbraakproces, want daar houd ik nu wel rekening mee.

U ziet op de tweede grafiek op uurbasis, hoe fraai die (kleurenbars) een koopsignaal geeft en een paar dagen later de daggrafiek een verkoopsignaal. Het verkoopsignaal weegt natuurlijk zwaarder dan het koopsignaal op uurbasis!. Vervolgens zien we de opwaartse uitbraak tot stand komen.

Resteren er nog een paar vragen. Waarom? Krijgen we met gierende inflatie te maken? De ‘ officiële cijfers’ die hier iets over zeggen, geven dat niet aan. Hangt er een ‘event’ in de lucht? Geen idee! Gelukkig baseer ik op dit moment vooral de beslissingen op de grafiek, want die zijn duidelijk en bieden houvast.

Met betrekking tot potentie van Goud kan ik kort zijn. Dat zijn veelvouden van honderden dollars en meer. Eerst maar eens bewijs krijgen of de uitbraak er ook echt komt.

Maak de borst maar nat, want de komende weken zullen verre van saai zijn verwacht ik.

Technische analyse van goud op 4 september 2009 op dagbasis
Technische analyse van goud op 4 september 2009 op dagbasis

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Technische analyse van de goudprijs op 4 september 2009 op uurbasis
Technische analyse van de goudprijs op 4 september 2009 op uurbasis

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Positie-info

Lopend: Short Euro, Entry 1.42, Stoploss 1.45, Koersdoel 1.38 en lager.

Nieuw: Long Goud, Entry 995, Stoploss 950, Koersdoel 1.300 en hoger.

Ondergetekende heeft een  positie in de euro-dollar en in goud. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder

Meer informatie over de analist kunt u vinden op: http://www.invest.nl/Wie/Medewerkers/deVries.asp

15 gedachten over “Maak de borst maar nat”

  1. Waarom gaat goud stijgen? simpel toch! De beurs is veel te hard gestegen op nep-cijfers. De winsten zijn gebaseerd op bezuinigingen die ontslagen inhielden. Veel werklozen gingen studeren en in holland zijn de zzp-er weer niet meegeteld.

    De stijging van de beurs betekent dat de verwachtingen van de cijfers (economische groei) ook omhoog zouden moeten zijn gegaan. De komende tijd zullen de cijfers wel zo hard tegenvallen dat de paniek uitbreekt en men zich genept voelt. Dus goud kopen!

    De amerikanen slagen er steeds weer in de hele wereld te neppen. Er staat teveel op het spel voor de bankiers en een kat in nood maakt rare sprongen. Die kat is wel uitgesprongen nu en de waarheid komt boven water.

    Goud is een veilige haven dus velen zullen erin vluchten.

    Om tot deze conclusie te komen heb ik Gann niet nodig, maar gewoon nuchtere boerenmentaliteit is voldoende. Ik vind het wel moedig dat Cees zo in Gann gelooft en steeds een nieuwe theorie of verjaardag ziet. Ik lees je stukjes graag Cees maar durf er niet meer op in te zetten. Kritische belegger is tegen kritiek kunnen toch!?

    1. Ik ben het eens met FV, voorzichtigheid blijft geboden. Twee punten: Iedere (technische) analist ziet deze technische uitbraak en aangezien dingen vaak niet zo simpel zijn als ze in eerste instantie lijken (denk even aan de “doorbraak” van AEX 300 punten kortgeleden)blijft het risico van een bull trap zeker aanwezig. Zeker nu de aandelenmarkten al flink zijn opgelopen en er een bewezen correlatie is tussen de aandelenmarkt en de goudkoers. In eerdere recessies bleek goud niet de “veilige haven”, maar was het beter geweest om geld in (staat)obligaties te parkeren. Dit was de uitkomst van een onderzoek van Robert Prechter.(Elliott Wave International)

      Aangezien de aandelen nog wel wat kunnen stijgen kan goud ook nog wel wat stijgen, maar honderden dollars lijkt teveel van het goede in dit stadium…

  2. puntje van voorzichtigheid : bij de vorige baisses van de gewone aandelen, werden ook goud en goudmijnaandelen massaal verkocht om verliezen op te vangen; dus zò zeker van die hausse zou ik niet zijn …

  3. @ Jan,
    Bedankt voor je kritiek Jan! Als het oprecht en met respect is, kan dat altijd. Als analist ben ik dat wel gewend hoor. Met je boerenverstand is ook niks mis, dat heb ik ook en vele anderen. Als jij met boerenverstand veel geld verdient, moet je je vooral niet laten afleiden door meningen van mij of anderen.
    Wat ik echter niet begrijp is dat je boerenverstand zegt goud te kopen en je afsluit er niet op in te zetten. Hoe verklaar je dat? Je volgt toch je eigen mening dan?
    @FV,
    Je gebruikt FA wat prima is, maar om nu de Fundamentals met die van vorig jaar te vergelijken is misschien wat te kort door de bocht. Als ik de media moet geloven was er vorig jaar sprake van gedwongen liquidatie (bijv. terugdraaien carrytrade Yen) en werd huis en haard geforceerd gedumpt, met overreactie tot gevolg. Of we nu met dezelfde reden van dumping te maken krijgen is voor mij dus zeer de vraag. . Daarnaast baseer ik mijn koopadvies op de TA zoals je ziet en zal de stoploss er voor zorgen dat de eventuele verliezen binnen de perken blijven. Ik moet echter de reward ook niet uit het oog verliezen en die is aanzienlijk,
    @ André,
    Dat zou uniek zijn in de historie, maar goed, wat is nog standaard de laatste jaren . Voor ons, niet amerikanen zou dat een loterij zonder nieten worden, want je koopt dollars die in waarde stijgen (dus euro daalt) en je koopt er Goud mee, wat ook stijgt. Als dat zo is krijgt de Rotterdamse haven het erg druk, want dan vaart er geen zilvervloot, maar serieuze goudvloot binnen.

  4. @cees : als goudkever zou ik u graag geloven, maar ik vrees de ‘kermis’ die er rond de jongste stijging hangt : we zijn een goeie 50 dollar gestegen, naderen de 1000 usd, en het staat weeral in de krant, en in dat geval : hoed u !
    @leon : ik treed uw stelling wel bij (zie voorgaande), maar Prechter is nu eenmaal geen ‘believer’, als het van hém afhangt, gaat goud de dieperik in; toen het jaren geleden op z’n laagste punt stond (250 dollar) zag ie het naar 150 gaan, en toen het naar 350 ging, zag ie het naar 250 gaan, enz enz, zit dus eigenlijk al 15 jaar verkeerd …

  5. Ik zie dat mijn artikel nogal wat reacties oplevert.
    De strekking ervan is dat eigenlijk niemand denkt dat Goud serieus omhoog gaat.
    Grappig zijn de tegenstellingen, namelijk: Iedereen ‘ziet’ de uitbraak, dus daarom zet de stijging niet serieus door.Andersom kun je stellen dat juist deze mensen straks alsnog kopen (doen ze nu niet) als ze zien dat het erg hard stijgt, daarmee juist de spiraal versterkend. Kortom: Veel emotie.

    Wie mijn artikel goed leest, weet dat er forse weerstanden te zien zijn die overwonnen moeten worden.

    Mijn vermoeden is dat het EWT-scenario van topvorming rond huidige nivo’s plausibel was, zelf gaf mijn grafiek ook een verkoopsignaal op 31 augustus!
    Als er vervolgens direct een rally volgt i.p.v. een daling, moet je alert zijn op een ander scenario. Welnu, als Goud stevig doorstijgt is het enkel een kwestie van tijd of EWT gooit de handschoen ook in de ring.

    Of het allemaal zover komt?
    Er was een verkoopsignaal op dagbasis, vervolgens een koopsignaal op uurbasis inclusief versnelling. De stijging zal nu ook moeten doorzetten en dat is wat nog niemand weet.

    TA is kansberekenen (vind ik) en daarom heb ik longpositie.(veel winstkans en beperkte verlieskans) Indien Goud de stijing niet doorzet, zal de stoploss ras verhoogd worden. Het is nu afwachten op wat komen gaat.

  6. @cees : met de laatste paragraaf in uw jongste antwoord bent u toch veel behoedzamer dan het devies “Kopen !” uit uw artikel, niet ? Ik ben zelf goudkever en verhoop dus de langverwachte uitbraak, maar voel me vérre van zeker dat die er (nu al) komt.

  7. @ FV

    Quote: “Hoewel USD 1.000 (afwijking paar tientjes daargelaten) stevige Gann- weerstand is, houd ik, alle methoden tegen het licht houdend, rekening met de idee dat we in de eerste fase van een sterke stijging bewegen. Onderstaande charts op dag- en uurbasis zijn duidelijk. Vooral de uurgrafiek geeft additionele info die mij en mijn relaties gaan begeleiden door dit uitbraakproces, want daar houd ik nu wel rekening mee”.

    Als we bij het aangaan van een trade 100% zeker van de zaak zouden zijn, zouden er nooit verliezers meer zijn FV.

    Daarom is handelen o.b.v. risk/reward een must en dat is wat ik doe. Verliestrades zijn mij niet vreemd hoor.
    Ik heb positie en het voortschrijdende inzicht bepaalt hoe lang ik die positie heb en hoeveel dat oplevert…of kost.

  8. Nog een dosis boerenverstand misschien waarom de goudprijs omhoog zal gaan, uiteraard niet in een keer maar zoals altijd in etappes.
    1) langetermijn prijsontwikkeling dollar lager als gevolg van bijprinten dollars, tekorten etc. Daardoor zal de goudprijs stijgen omdat goud zowel in deflatie als inflatieperiodes waardevast in reeele termen is gebleken.
    2) Sinds enkele jaren hebben veel centrale banken goud verkocht mede als gevolg van het loslaten van de goudtsandaard in Bretton Woods.Men is nu terughoudend om dat te doen. Goed voorbeeld is dat in navolging van Engeland geen andere centrale banken recent goud hebben verkocht.Men is waarschijnlijk net als China bang voor een verdere daling van de dollar.
    3) productie van goud is de afgelopen jaren afgenomen. Reserves nemen af.
    4) welvaart mn in Azie is gestegen en stijgt verder waardoor een toenemende vraag naar goud en zilver.(mn China en India)
    5) In tegenstelling tot de centrale banken van de westerse landen is het percentage van goud als totaal van de reserves van landen als China en India relatief klein. China heeft aangegeven om dit percentage te vergroten gezien hun bearish outlook voor de dollar.
    6) China heeft openlijk haar ingezetenen geadviseerd om een (flink) gedeelte van de spaartegoeden in goud en zilver aan te houden. Dus vraag zal toenemen.
    7) als gevolg van een dalende dollar zal de inflatie mn in de US gaan toenemen. Men kan daar simpelweg geld bijprinten waardoor een vicieuze cirkel ontstaat.

    Het enige wat de daling dollar op korte termijn volgens mij zal ophouden is simpelweg dat het nog steeds de wereldvaluta is en dat de treasurymarkt de meest liquide ter wereld is. Bij (te verwachten) verdere onzekerheid en toenemende volatiliteit zal de vlucht in de treasurymarkt en daarbij in de dollar gewoon weer plaatsvinden. Dus geen rechte lijn naar beneden of omhoog.
    Maar lange termijn; dollar omlaag en goud omhoog.

  9. Ik begrijp niet echt hoe men via de Elliott Wave erbij komt dat goud moet dalen,we zitten sinds 1999 in een stijging toen golf 1 begon ,nu is bij Elliott Wave vooral de golftelling van belang maar we zitten in het slechtste geval daarbij nu aan het begin van golf 5 ( in het beste geval kan het zelfs nog golf 3 zijn)zodat er inderdaad nog wat zit aan te komen naar omhoog.
    Pas wanneer Golf 5 op zijn einde loopt is het opletten geblazen maar dit is toch nog aan hogere koersen.

  10. Waar André zijn onderbouwing vandaan haalt, is mij een raadsel. Als we de dollar-index bekijken dan komt de uitermate belangrijke steun van 77 angstvallig dichtbij. Een doorbraak van die steun gaat ongetwijfeld voor vuurwerk zorgen. We horen er misschien niet zoveel meer over, maar laten we niet vergeten dat er dit jaar nog altijd 89 banken in de VS omgevallen zijn en elke week komen daar meer banken bij. Daarbij is China druk bezig haar goudreserves op te bouwen en zelfs het particulier investeren in goud en zilver te stimuleren! Denk je eens in dat iedere Chinees ineens een paar gram goud gaat kopen…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.