Er broeit wat

De Europese beurzen zijn vrijdag met winst gesloten. In Amsterdam steeg de AEX-index tot het hoogste niveau in bijna 5 jaar, mede dankzij de forse winst van KPN. De koers van het telecombedrijf vloog omhoog door het overnamebod dat het ontving van América Móvil. Daarmee zet de beurs de opmars voort en lijkt er geen vuiltje aan de lucht te zijn. Toch broeit er onderliggend iets. De Amerikaanse beurzen hebben deze week de slechtste week sinds juni achter de rug. De goede macro-economische cijfers wakkeren de vrees aan voor een inperking van het lopende monetaire beleid van de Federal Reserve. Het zal erom spannen of beleggers de zwakte gaan gebruiken om bij te kopen of in te stappen.

Uitstroom uit trackers

Beleggers hebben circa 1,2 miljard ontrokken uit trackers op de Amerikaanse beurs in de afgelopen vier dagen. Naast de goede macro-economische cijfers hebben uitspraken van Fed-bestuursleden het sentiment gedrukt. Volgens hen is de Fed, het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten, dichterbij een inperking van het ruime monetaire beleid omdat de arbeidsmarkt herstelt. De beurs is sinds de invoering van de kwantitatieve verruiming vanaf een dieptepunt in 2009 met 150% gestegen.

Waardering

In november 2012 berichtte ik dat Amerikaanse aandelen supergoedkoop waren. Sindsdien zijn de koersen flink gestegen en lijkt de markt redelijker gewaardeerd te zijn. Naast het stimuleringsbeleid hebben bedrijven in de toonaangevende beursgraadmeter S&P 500 dit jaar ook beter gespresteerd. Van de 447 bedrijven die dit kwartaal met cijfers zijn gekomen heeft 72% de winstverwachtingen overtroffen en 56% deed het beter dan de omzetprognoses.

De daling op weekbasis in aandelen begon nadat de waardering van S&P 500 omhoog schoot naar de hoogste stand in drie jaar. De graadmeter wordt verhandeld tegen 15,3 maal de geschatte winsten. In het begin van het jaar bedroeg deze ratio nog 13,1. Dat blijkt uit cijfers van persbureau Bloomberg.

De Chicago Board Options Exchange Volatility Index, oftwel VIX steeg met 5,3% naar 13,41. Dat geeft aan dat de onderliggende trend van de opleving haarscheuren begint te tonen. Aandelenbeleggers kopen producten om zich af te dekken tegen een daling van de S&P 500.

Zakenbank Credit Suisse heeft het wereldwijde aandelenbelang afgebouwd. Het advies is verlaagd van overwegen naar neutraal. Dat betekent dat het niet meer aandelen aanhoudt dan nodig is in verhouding tot de wereldwijde beursgraadmeters. “De fundamentele omgeving blijft aantrekkelijk maar de markten zijn overgekocht (te sterk gestegen) geraakt door de recente rally. De combinatie van positief economisch nieuws en het gunstige monetaire beleid lijkt grotendeels ingeprijsd in de markten. We zien daarom weinig opwaarts potentieel op korte termijn” , aldus hoofd wereldwijde beleggingsstrategie Michael Strobaek van de zakenbank.

Dow Jones zwak

Op technisch vlak zien we zwakte bij de Dow Jones. De beursgraadmeter is door zijn steunniveau gezakt. Van belang is of 15.425 punten het gaat houden. Een daling eronder kan tot een verdere escalatie leiden (zie onderstaande grafiek). De Nasdaq heeft nog geen verkoopsignaal afgegeven.

Dow Jones 11 augustus 2013
Dow Jones 11 augustus 2013

Ook de Duitse DAX vertoont zwakte en is nog steeds onder de hoogste stand van dit jaar. De AEX is wel sterk met de hoogste stand van dit jaar. Toch voorzie ik in combinatie met de waardering en de zwakte van de Dow Jones een zwakte de komende week van de Amsterdamse beursgraadmeter. Steun ligt op 369 punten en daarna op 358 punten.

AEX 11 augustus 2013
AEX 11 augustus 2013

Crititrader

Wil u ook trading signalen per e-mail of SMS ontvangen tegen een voordelige prijs? Neem dan een proefabonnement. KLIK HIER

15 gedachten over “Er broeit wat”

  1. Tja, enig idee dat een aankomende daling niets te maken heeft met de FED? Dit patroon in markten zat er al nog vóordat de FED met z’n programma’s begon.

  2. even een onderzoek gedaan naar de 10 jarig Cycle van de Dow-Jones. Kom ik in Italie een site tegen die de beurs voorspeld tot 2038!
    iedereen kan hem opzoeken maar hier even de hoogte-punten: We zitten nu in de grootste bull markt in de geschiendenis tot 2016-2017 De laatste fase van de cyclus waarbij een extreme top zal plaatsvinden tussen de 25.800 en 38.500 voor de Dow-Jones met daarna paniek in 2018 die tot een laatste laag voor een nieuwe cyclus zorgt tussen 2021-2022.
    Als je de jaren ziet van een 10 jarig durend cycle van de Dow zie je dat de jaren die eindigen op een 4,5 en 6 goede rendementen behaalt worden, vooral de 5 is een goed jaar berekend vanaf 1865.
    In mijn jaren bij de beurs waren 1987 1997 en 2007 ook jaren van betekenis in negatieve zin. Ik weet niet wie dat is maar het stuk is van W.D.Gann en de site is http://www.maintrendanalysis.com met een prachtige grafiek erbij tot 2038. of typ even in Google : dow jones industrial and gann’s greats time periods.

  3. Die is wel héel creatief bezig geweest met het overzetten van voorgaande toppen, of een enkele top beter gezegd, Italianen staan bekend om hun artistieke kunnen en dat is te zien. Een soortgelijke stand zou je nu krijgen als je enkel 5 impuls golven zal gebruiken keer op keer. Maar dat de Dow naar hoger niveau’s gaat is inderdaad waar, nadat eerst een correctie is geweest.

  4. WD Gann is geboren in Texas 1878 en met z’n technische analytische gereedschappen voorspelde hij toekomstige prijzen. Heeft niks met Italiaanse kunnen te maken. iemand uit dat land heeft het gewoon op z’n site gezet.

  5. Gann is een instituut van waarheden die je ook vandaag heel goed kunt gebruiken .
    Ik maak er vol op gebruik van .Onno goed ontdekt .

  6. Inderdaad de methode van Gann heeft waardevolle elementen. En het is wel de bedoeling om ze op de juiste manier te gebruiken, de manier waarop het op deze site gebruikt is zou Gann z’n vraagtekens bij zetten. Wie niet, kijk eens naar hoe de ’top’ er op een self-fulfilling manier erin is gezet. Maarja, ieder z’n meug.

  7. Mag ik vragen welke Gann-methode hier bedoeld wordt? Naar mijn bescheiden mening zijn er nogal wat ’theorieen’ namelijk en ben wel nieuwsgierig naar de enige juiste…..

  8. Helemaal waar Onno. Ik blijf ook bij mijn eigen benadering zoals ik die geleerd heb. Maar ik weet ook dat er vele versies van Gann’s handelswijze rondcirculeren die de toets der kritiek niet doorstaan en meer op toevalligheden berusten. En tja, geldt dat niet voor zovele theorieën? Als ik dan proef dat iemand Gann ‘snapt’ dan word ik nieuwsgierig natuurlijk.

  9. Je hoeft Gann niet te snappen om te zien dat het getekende in de grafiek niet deugt. De originele blauwe dots komen eerder in de buurt als een normaal verloop. Wat een drukte om éen site…….

  10. Ik schrok een beetje van die grafiek, het kwam namelijk overeen met wat ik zelf verwacht voor de toekomst en het komt ook overeen met de 10 jarige cyclus van de beurs over het algemeen 1983,84,85 en 86 waren positieve beursjaren, na de inval begin jaren negentig in Irak waren 1993,94,95 en 96 ook goede jaren en iedereen weet nog dat 2003,04,05 en 06 ook goed waren , de kunst is om voor 2014,15,en 2016 de goede aandelen er uit te pikken en op tijd weg te wezen eind 2017, want iedereen weet dat verkopen moeilijker is dan kopen. het is trouwens de langste grafiek van de Dow die ik ooit heb gezien, vanaf 1789!! Prachtig is dat toch?

  11. Onno, ja inderdaad een ‘indrukwekkende’ grafiek. En als ik het EW patroon volg is die wat uitkomst betreft, bull markt, gelijk, maar daar zit tussendoor nog wel een correctie en die eindigt in… 2017. Dan zal je dus geen aandelen moeten kopen, maar beter short kunnen gaan op de Dow. Dan in 2017 je aandeeltjes inslaan, en profiteren van de markt.
    Zo zie je maar, er zijn heel wat theorien en dat maakt het best lastig. Uiteindelijk weet je dus pas in 2017 welke waarheid is gebleken. Tussendoor maar gewoon op de trend handelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.