Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Turkse lira kopen?

Wellicht bent u op vakantie geweest in Turkije of gaat u ernaar toe en is uw interesse gewekt omdat u met de valuta van dat land moet betalen. Turkije is een opkomende markt die voor beleggers kansen biedt. Daarbij is valuta een belangrijke component voor uw rendement. Als u bijvoorbeeld belegt in de ISE (de beurs van Istanbul) moet u rekening houden met valutarisico.

Laten we daarom kijken naar het valutapaar EURTRY. De euro ten opzichte van de Turkse lira. De euro beweegt sinds 2010 op lange termijn in een opwaartse trend. Het dieptepunt was in 2010 waar u voor 1 euro, 1,8933 Lira moest neertellen. Dat is opgelopen naar in juli 2011 naar 2,6030 per euro. (huidige koers: 2,5719).

Tekort op lopende rekening

De waardedaling van de Turkse lira heeft voornamelijk te maken met een tekort op de lopende rekening. Dat zorgt voor druk op de munt. Zakenbank Goldman Sachs heeft op 7 augustus 2013 geschreven dat de druk op de economie aanhoudt gegeven dat tekort. “De Turkse economie moet aanzienlijk hervormd worden gegeven de normalisatie van de activiteit in Verenigde Staten. Deze hervormingen kunnen leiden tot een zwakkere valuta en mogelijk tot hogere rentes op staatsobligaties”.

Het tekort op de lopende rekening is met 42% opgelopen naar $7.52 miljard in mei. Dit tekort kan volgens 21 analisten gepolst door persbureau Bloomberg stijgen van 6,09% vorig jaar naar gemiddeld 6,9% van het Bruto Binnenlands Product (BBP).

Het rendement op de tweejarige staatslening is sinds een dieptepunt op 17 mei (naar 4,79%) met liefst 404 basispunten opgelopen. De Turkse lira is ten opzichte van de Amerikaanse dollar met 7,7% verzwakt, de grootste waardedaling na de Zuid-Afrikaanse Rand van opkomende markten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Middellange termijn

Driemaandelijks:

Hetzelfde beeld krijgen we als we de naar de driemaandelijkse grafiek kijken. De EURTRY vond steun op het niveau van 2,1807 in juli 2012.

Ook op maandbasis is de trend positief. Steun ligt in eerste instantie op 2,3330 en daarna op 2,1785. Het koersdoel ligt op 2,60 lira voor 1 euro.

Korte termijn

Nu even inzoomen naar dagbasis: De EURTRY zit precies op een horizontale weerstandsniveau op 2,5719.

Het valutapaar is uitgebroken uit een symmetrische driehoek. Steun mag verwacht worden rond 2,55 lira per euro.

Conclusie

Derhalve is de EURTRY koopwaardig en kan een verdere verzwakking worden verwacht van de Turkse Lira. Eerste koersdoel is rond 2,60 lira per euro. Steun mag verwacht worden op 2,55. Daarna op 2,4810 en 2,31 en ultieme steun op 2,18. Wel is waakzaamheid geboden omdat de top van 2011 in zicht is. Stop kan gezet worden op 2,48.


Gratis beleggingstips

Bent u geïnteresseerd in onder andere valuta’s, abonneer u dan op de gratis beleggingstips van INVINCO: KLIK HIER

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *