Het eerste trimester van 2012 zit er op en is al met al voor aandelenbeleggers geen onverdeeld succes gebleken. De AEX begon het jaar op 312, steeg even naar 336, maakte begin deze week een voorlopig dieptepunt rond 300 en staat na 4 maanden handel vrijwel ongewijzigd. Wie voor dit jaar op een plus staat heeft het dus uitstekend gedaan, want hij outperformt de index en dat is een meetlat waar menig fundmanager op wordt afgerekend. Midkap en smallcapaandelen deden het zelfs iets beter de eerste 4 maanden en staan nog op een plus, terwijl de speculant in pennies de eerste maanden werd verblijd met flinke rallies, waarna sinds maart in sommige fondsjes een ineenstorting volgde.
Interessanter is de vraag hoe het nu verder gaat, en dan pakken we voor het gemak de grafiek van de index erbij om quasi-wetenschappelijk wat lijntjes te trekken.
We zien dan dat na een goede start van 2012, een voortzetting van de eindejaarsrally 2011, topvorming ontstond boven 320 met een voorlopig year high rond 336. Hierna zakte de beurs vanaf medio maart weer weg tot onder de 320 met voorlopig year low rond 300. Met een beetje goede wil kan er een soort kop-schouder formatie in worden herkend, wat de index dalingsruimte tot circa 292 geeft.
Sowieso lijkt de index voorlopig gevangen binnen een neutrale range [292-320] en bestaat de kans dat we hier een tijd richtingloos binnen blijven zwabberen. Immers seizoensmatig gezien zijn de maanden vanaf mei tot aan de zomer nooit erg inspirerend of volatiel. Alle jaarcijfers, jaarvergaderingen en dividenden zijn geweest en pas vanaf de halfjaarcijfers komen er nieuwe indicatoren over de stand van het bedrijfsleven naar buiten.
Bedrijfsleven staat er goed voor
Zolang de steunzone tussen 290 en 295 houdt blijf ik positief voor het vervolg van de index in 2012. Totnogtoe is elk schuldenprobleem binnen de EU getackeld door de unanieme keuze voor herfinanciering, of dat nu QE of LTRO wordt genoemd. Ook het Spaanse probleem zal tot een oplossing komen. En vanwege de feitelijke keuze voor geldcreatie en inflatie zal je zien dat een deel van het geld in aandelen stroomt. Met als prettige bijkomstigheid dat het bedrijfsleven zeer behoorlijk presteert, wat denk ik ook in de halfjaarcijfers naar buiten gaat komen.
Dat zou uiterlijk vanaf juli/augustus nieuwe ammunitie geven voor een stijging van aandelen en dus ook van de AEX-index. Boven de 315 liggen er tot aan de vorige top 336 tal van weerstandjes, eenmaal daarboven is 370 een mooi eindejaarsdoel voor de index, en wie weet komt de 400 nog binnen handbereik. Dat zou van 2012 een winstgevend jaar voor aandelen maken, en welke belegger wil dat nou niet. Ik gun het u, en ik gun het mezelf. Dit alles natuurlijk ohne gewähr want technisch gezien vervalt dit beeld bij een index onder de 290, en mochten de fundamentele schuldenproblemen toch onbeheersbaar blijken of escaleren in de loop van dit jaar, dan is het beter dekking te zoeken.
Leon Hillen
VermogensVisie Nederland
o, nou ik dacht er toch even anders over: AEX 150 punten of lager.Zoek maar vast dekking. ECB heeft geen kogels meer.