Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Correctie AEX snel naderbij

Terwijl het verkeerslicht nog altijd op oranje staat, neemt het aantal bearish argumenten toe. Steeds meer verzwakkingsignalen verschijnen op de grafieken. Op dit moment geven de grafieken een neutraal beeld aan, onbeslist. Net als bij het oranje verkeerslicht zal je de ene keer het gaspedaal helemaal intrappen en de andere keer het rempedaal door de bodem trappen.

Qua patroon (psychologie) mag nog een nieuwe high worden geplaatst boven de weerstandslijn van onderstaande grafiek om het patroon af te ronden, maar het waarschijnlijkheidsgehalte is niet hoog. Het kan, maar hoeft niet. Het tijdselement gaat nu haar stempel drukken. Zoals vorige week aangegeven zijn we bezig met een topvormingsproces, die qua patroon tergend langzaam verloopt. Dat kan je van tevoren nooit bevroeden. Gann werkt continu met de prijs / tijdsrelatie voor de beste trades, dus met de beste risk/rewardratio. Waar eerder 20 mei belangrijk was (wat ook een top bleek) blijkt nu dat het patroon nog niet af was, maar wel in de eindfase verkeert. Althans, dat is de conclusie op basis van de huidige informatie die me ter beschikking gesteld wordt.

De conclusie is en blijft dan ook dat hoewel het proces langer duurt dan eerder aangenomen we komende week toch met topvorming rekening moeten houden en een correctie start.

Dat is niet erg, zelfs heel gezond. De enige twijfel die aan me knaagt is of het wel of niet zal meevallen. Mijn voorkeur is dat we een meevallend dalingsscenario mogen verwachten tot bijvoorbeeld 232, maar die vermaledijde 186 blijft ook maar door het hoofd spoken. En dit schrijf ik notabene in de wetenschap dat er helemaal nog geen dalingsscenario actief is.

Tijd om bewijsmateriaal te verzamelen dus.

Technische analyse van de AEX (urengrafiek-van-de-aex-future) op 29 mei 2009
Technische analyse van de AEX (urengrafiek-van-de-aex-future) op 29 mei 2009

In bovenstaande grafiek ziet u de urengrafiek van de AEX- future. U ziet dat de paarse kanaallijn weerstand biedt, maar nog altijd boven het belangrijke blauwe VG (voortschrijdend gemiddelde) noteert. Onder 250 wordt bevestiging verkregen voor de aanval op 232…of meer.

Hieronder ziet u de relatieve grafiek van Randstad en de AEX.

Relatieve sterkte tussen Randstad en AEX op 29 mei 2009
Relatieve sterkte tussen Randstad en AEX op 29 mei 2009

Wat ik vorige week beschreef voltrekt zich. Een zijwaartse fase ontstaat in de relatieve sterkte ofwel het leiderschap van Randstad is tanende. Op dit moment wordt de steun getest, wat dus nog kortstondig tot opwaarts potentieel kan leiden. Wat duidelijk te zien valt is dat het momentum van stijgen daalt. Dat is een zwakte-indicatie.

Hieronder ziet u het verloop van de 10-jaarsrente (future) op 30 minutenbasis.

Technische analyse van de 10-jaarsrente (future) op 30 minutenbasis
Technische analyse van de 10-jaarsrente (future) op 30 minutenbasis

Binnen dit tijdsframe ziet u nu een koopsignaal tot stand komen na een patroon te hebben afgerond. Dit patroon lijkt overigens qua spiegelbeeld veel op die van de AEX in bovenstaande grafiek. Waar de bund kortstondig onder de steunlijn dook, mag de AEX dus ook kortstondig boven de weerstandslijn komen. Dit is typisch sentiment om de beleggers op het verkeerde been te zetten, maar geeft ook juist de kracht van het patroon aan qua trading. Dit zijn mooie instapkansen. U begrijpt, de rentefuture zal verder willen stijgen binnen dit tijdsframe ofwel de rente daalt. Dit hoeft geen grote vormen aan te nemen, maar het geeft aan dat er verschuivingen plaatsvinden die mij vertellen dat er dus ook in de aandelensfeer wat verwacht mag worden. Anders gezegd: de neerwaartse correctie in aandelen komt snel naderbij.

Qua het initiëren van trades anders dan hedging van aandelenportefeuille is het risk/rewardprofiel dus nog niet optimaal. Ik vermoed dat we volgende week wel op de knoppen zullen drukken aangaande shorttrades. Indien u echter nu een korte termijn actie overweegt kunt u een trade in de rentesfeer overwegen. Houd 117 dan als stoploss aan en als eerste koersdoel 124.

Succes.

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail- alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met het formulier onderaan.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies van De Kritische Belegger?

Abonneer u dan op onze gratis e-mail alert service. KLIK HIER

Ondergetekende heeft een positie in een renteproduct. De redactie heeft geen posities in de genoemde beleggingen. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder
c.devries@dekritischebelegger.nl

Dit bericht delen
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.