De AEX bevindt zich in een correctieve beweging. Een dusdanige beweging kan nogal eens de tijd nemen alvorens te zijn afgerond. De B wave top lijkt per 20 december te zijn afgerond waarna de laatste fase van de correctie (tellend vanaf de 7 november 2017 top) is begonnen.
De C wave, waarin we ons nu bevinden, heeft er alle schijn van richting de 526 te gaan per de cycle low datum (18 januari). Dit koersdoel krijg ik vanuit de Bearish Crab en vanuit Elliot Wave (Fibonacci retracement). Ook is te zien dat dit een voormalig steunpunt is geweest in september 2017. Daarnaast heb ik een belangrijke waaierlijn lopen die daar steun zou moeten bieden. Alles lijkt te kloppen, zou het toeval zijn? Ik geloof niet in toeval, maar 100% zekerheid kan ik niet bieden… Gaat het veel lager dan is de markt zwakker dan dat ik nu kan zien. Mij maakt het niet uit, ik zorg dat ik tijdig put opties heb aangeschaft. Mijn signalensysteem, dat ik naast mijn ‘eigen kijk’ analyse gebruik, zal een signaal geven. Sterker nog, een SELL signaal is al gegeven per 20 december. Het vervolg is bekend… Verderop in de analyse ga ik verder in op het signalensysteem.
Wel zie ik de mogelijkheid van een overshoot naar 523 intraday. Veel van de cycli die ik volg wijzen naar midden januari en één daarvan is een ‘spike low’ cyclus. Dit hoeft niet altijd met een spike (intraday veel lager dan op het slot) te gaan zoals we bijvoorbeeld per 29 augustus 2017 zagen, maar vaak gebeurd dit wel. Het kan ook een (flinke) dalingsdag zijn waarbij we niet opveren.
Zoals gezegd wijzen veel cycli naar midden januari. Het is nu aan mij om te finetunen om de exacte datum te vinden. 18 Januari lijkt nu het meest logisch echter, mijn uurgrafiek wijst naar 19 januari. Des te dichterbij we komen, des te meer kan ik erover vertellen omdat mijn signalensysteem logischerwijs ook een BUY signaal zal genereren.
De vraag waar ik nu mee zit is of we morgen nog even een iets lagere koers (543-541) gaan zien en daarna opveren of dat de low is gezet en we nu eerst gaan opveren richting 549,50 per 5 januari (inschatting). Zolang de 544,51 gap op slotbasis niet wordt gesloten, is dat koersniveau steun. Het is daarom lastig in te schatten ondanks dat Amerika en onze FTI nog lager gingen per vrijdagavond 29 december. Amerika moet naar beneden zo lijkt het, maar het is al langer duidelijk dat Amerika haar eigen koers vaart en Europa niet altijd kan/wil volgen.
Ik zal ook direct mijn langere termijn view geven: ik ben bullish. Ik ben een hele grote beer (al jaren) maar deze markt is nog niet klaar. Zowel qua analyse en trading is het belangrijk om flexibel te zijn. Dus ondanks alle ellende die ik denk te zien, ga ik mee met wat ik echt zie. Amerika wil nog verder en Europa zal t.z.t. toch braaf moeten volgen. De charts laten dat ook zien. Dalingen worden vanuit een overbought RSI14 begonnen namelijk. Koersdoelen kan ik gaan roepen, maar of dat nu zinvol is vraag ik mij af. Toch doe ik het: 595 AEX lijkt goed mogelijk op termijn en vind ik het meest realistisch.
Draaidata, idealiter 0-2 trading day(s) afwijking.
Voorspeld                    Uiteindelijk
17-20 november low      17 november low
29/30 november high     29 november high
14 december low           15 december low
29 december low          In afwachting
18 januari low               In afwachting
De slotstand is altijd leidend voor wat betreft draaidata. Intraday bewegingen zeggen mij onvoldoende. Dit geldt overigens ook voor alle andere technieken die ik toepas zoals Harmonic patterns, mijn eigen gapanalyse techniek en octaven analyse. Idealiter krijg ik tijd en prijs in balans waardoor ik tot zeer scherpe analyses kom waarop de beursliefhebber kan handelen.
Eigen trades (uitleg éénmalig toegevoegd aan de analyse)
Ik trade sinds juni 2017 met een signalensysteem op de AEX op basis van de uurgrafiek. De signalen geven toppen en bodems zeer nauwkeurig aan tot op het uur. Ik kan met dit systeem de gradatie van de te komen beweging redelijk inschatten oftewel, hoe ‘hard’ de koersbeweging zal zijn (het aantal punten beweging). Ik krijg niet alle signalen vanuit de AEX (cash) uurgrafiek te zien en daarom volg ik eveneens de FTI (future) uurgrafiek om tot zuivere signalen te komen.
Ik handel momenteel zelf op de signalen met 0-4 punten out the money weekopties (2 tot 4 weken tijd) met een inleg van 1000 euro per trade of 250 euro per trade indien ik een gokje wil wagen (1 week of korter tijd). 2018 Zal ik nog gebruiken om mijn eigen trading met het systeem te perfectioneren want analyseren is iets anders dan handelen, zeker met kortlopende opties! Wellicht dat ik na 2018 iets kan opzetten zodat iedereen kan meeprofiteren. Een trackrecord zal ik voor 2018 in ieder geval bijhouden en ik zal zorgen dat er getuigen zijn op de momenten dat ik op een signaal handel zodat inzage gegeven kan worden aan het einde van het jaar.
Tot de volgende analyse en een liefdevol en gezond 2018 toegewenst!
Gegroet,
Immanuel Koning
Deze heb ik achter de hand gehouden:
http://www.dekritischebelegger.nl/wp-content/uploads/2018/01/AEX-2-januari-2018.png
Nu wordt het in ieder geval duidelijk waarom ik 541 als uiterste heb genoemd. Vrijdag 29 december had ik ook een draaidatum staan zoals te zien is, dus als vandaag als bodem zou fungeren, dan is met 1 trading day afwijking de datum weer kloppend.
Ik zal ter verduidelijking (indien nodig) de FTI uurgrafiek voortaan gebruiken. Het plaatje wijkt weinig af m.b.t. de cash uurgrafiek.
Dit zijn Elliott wave candlesticks, en dat is heel iets anders dan het Elliott wave patroon uit de opbouw van candlesticks halen, is verleidelijk om het zo te gebruiken maar in feite meet je geen patroon in/van de grafiek, enkel hoe een candlestick er ongeveer voor staat, onvoldoende voor het zichtbaar maken van het verdere verloop.
Je trackrecord zou naar mijn idee beter kunnen gaan uitpakken als je daadwerkelijk het patroon aanpakt in plaats van de candles, als analyseergekken helpen we elkaar een beetje, toch? Is gelijk 595, of niet.., ook duidelijk!.. Elliott wave theorie aanleren is dan aan te raden, maar sommige software komt ook aardig in de buurt.
Zou kunnen dat een kleine correctie afgerond is, in een ohlc grafiek is dat duidelijker zichtbaar dan in een candlestick grafiek,en ik ben meer van de ohlc..
Succes met de net opgestartte rubriek!
Hallo Tommy,
Bedankt voor jouw bericht! Kan ik zeker waarderen van een ‘analyseergek’ zoals ik! 🙂
Als ik het goed begrijp, bedoel je dus dat ik beter met de OHLC kan werken om het patroon duidelijker zichtbaar te krijgen? Als dit niet is wat je bedoelt, dan moet je mij even helpen want dan heb ik het niet begrepen. 😉
Gegroet,
Im
Im,
Inderdaad OHLC maakt het wat makkelijker, het draait immers om ’tellen’ en je ziet net even wat meer dan in/met candles. En wat er nu aan ’tellen’ gedaan is is niet helemaal correct, weet niet of het handmatig of automatisch gedaan is, maar 10,13 of 17, horen niet in een Elliott telling. En trouwens, geen enkele impulse wave is te zien, enkel corrective, A, B, en C, en dat is ook al niet zoals het hoort te zijn, helaas.
Heb zomaar het gevoel dat dit automatisch gedaan is, dat kun je dan weer niet op een OHLC grafiek gebruiken, en misschien maar goed ook..
Misschien is Elwave, van prognosis, wel wat voor je, al zou je het alleen maar doen om te bladeren in de Elliott wave uitleg.
Succes!
Hallo Tommy,
Dat je met de OHLC meer ziet neem ik van je aan, dank je!
Ik zal ook nog even wat toelichting geven op mijn chart zodat de onduidelijkheid is weggenomen:
De getallen die je ziet is iets dat ik sinds kort bijhoudt. Je ziet de getallen bij ‘bodems’ staan. Dat is voor mijzelf om toekomstige bodems en bewegingen beter in te schatten.
Wat betreft Elliot Wave is het voor mij heel simpel, ik doe het erbij en ben er geen heer en meester in maar kom een behoorlijk eind. Ik kan je in ieder geval wel vertellen dat deze gehele markt sinds de bodem per 9 maart 2009 al correctief beweegt, dus dan weet jij net als ik dat we OP ZIJN MINST terug moeten naar waar we zijn begonnen in 2009. 😉 Alles dat we nu zien is correctief, er is geen normale impulsieve wave bij. Ja een gewone ‘vijf waver’ binnen de correctieve bewegingen uiteraard wel… Maar vergeef me alsjeblieft mocht ik het niet perfect toepassen, ik doe mijn best! 🙂
Je wordt weer bedankt Tommy! (Y)
Gegroet,
Im
PS: al mijn analysewerk komt uit mijn eigen hoofd. Ik doe niets met programmatuur.
Interessant Immanuel. Bedankt voor deze update. Ik heb naar mijn eigen analyses gekeken obv de ’tides’ (de waterstanden vlakbij Wall Street die toppen en bodems aangeven) en ik heb ook op 5/8 januari een top (op 7 januari een inversie dus dat kan zowel 5 als 8 januari opleveren) en een bodem op 17/18 januari (mijn nautische software geeft 18 januari, terwijl NOAA een iets lagere waterstand op 17 januari geeft). Ook voor het overige deel ik je analyse, ik ben bearish maar mijn model voor 2018 geeft een groot deel van het jaar (behalve de eerste maanden van 2018) veel meer stijging aan voor Wall Street. Succes met je column, ik blijf het volgen!
Hallo Elmer,
Jouw informatie is ook interessant, bedankt voor jouw reactie!
Ik heb je een aantal jaar terug weleens gelezen want mijn interesse ging ook uit naar dat soort informatie. Ik ben ook bearish zoals je hebt kunnen lezen, maar verwacht ook nog de NODIGE stijgingen dit jaar. Dit is nog niet de top voor zover ik kan zien, zeker niet in Amerika… 😉 Nu inderdaad eerst zwakte in januari en februari in ieder geval.
Gegroet,
Im
En daar staat mijn 549,50 al. Ook heeft de gap gisteren (544,51) mooi standgehouden op slotbasis!
549,39 Op slotbasis closen betekent dat het nog een paar punten verder UP kan. Let op: leg de AEX eens naast de andere Europese indices. Wat valt er op? Alleen de AEX gaat zo hard…
Dus: ‘vertekend plaatje’, de down komt er toch echt aan! 🙂
Gegroet,
Im
De 549,50 zie ik nu als gesloten. Daarmee moesten we verder naar het volgende niveau van belang en dat is 552,50. Ook deze koers hebben we momenteel al gezien.
Hiermee komt het scenario richting 526 behoorlijk in gevaar en mag ik zondag weer naar de tekentafel ondanks dat de korte termijn zich mooi uitgespeeld heeft qua prijs en tijd. De 541 heeft zeer mooi haar werk gedaan evenals de draaidatum per 29 december (1 td afwijking = 2 januari). Alleen springt het nu iets ’te mooi’ omhoog waardoor het scenario bijna als afgeschreven bestempeld kan worden.
Nog steeds geen signaal gehad om puts te kopen (ook geen duidelijkheid voor calls overigens) en dat is maar goed ook gezien de stijging!
Tot zondag bij de nieuwe analyse!
Gegroet,
Im
Immanuel,
Bedankt voor het delen van je visie!
Mijn persoonlijke, biased, visie is dat de AEX nog wel even te gaan heeft voordat een correctie kan plaats vinden.
Op de weekgrafiek heb ik een koersdoel van 611 staan.
Momenteel bevindt de koers zich daar tegen een weerstand (=50% pivot). Als ik kijk naar de kortere termijn grafieken zie ik nog geen tekenen van zwakte.
Op de maandgrafiek heb ik een (perfect) bearish bat met als koersdoel 572.
Daarnaast houd ik een (fractal) telling bij (geen EW). Deze bevindt zich op een kantelpunt. Of de AEX gaat vanaf hier verder omhoog naar de hierboven aangegeven zones, of een aanstaande correctie begint.
Persoonlijk heb ik meer aanwijzingen dat het eerste waarschijnlijker is. We zullen het binnenkort zien.
Sergio
Hallo Sergio,
Bedankt voor jouw reactie. En jij bedankt voor jouw uitleg!
Biased, dat is het probleem van ons mensen. Ik heb het geprobeerd er zoveel mogelijk uit te slopen en het maakt mij daarom ook niet uit waar we heen bewegen. Ik wacht op signalen en op draaidata en matchen die, dan is het handelen geblazen! 🙂
Ik kom overigens niet uit 573, eerder op een 593 (om exact te zijn) vanuit een potentiële Bearish Crab. Een Bearish Bat zie ik helaas nergens, wellicht kun je de punten aangeven van X, A, B en C? Een plaatje posten mag ook!
Zondag verzorg ik weer een nieuwe analyse, dan zal ik delen wat ik verwacht. De 526 lijkt nu in ieder geval ver weg. 😉
Gegroet,
Im
Hier is het plaatje.
De gele lijnen geven de prijsprojecties aan van het XABCD patroon (bearisch bat).
Ik heb ook een harmonische AB=CD patroon getekend (paars).
Deze heeft een 50% retracement. De prijsprojectie ligt op 636.
Dit bearisch bat patroon heb ik enkele jaren geleden getekend maar je zou deze nu kunnen aanpassen naar een bearisch butterbly. Je neemt dan de top van 2015 als B, bodem 2016 is dan de C en dan ligt je D op 663 (127%) en je andere prijsprojecties (161.8%, 200% en 224%) liggen resp. op 600, 650 en 685.
Hallo Sergio,
Bedankt voor het delen van het plaatje. Ik kom alleen op een Bearish Bat uit met de meting vanaf slotprijzen (bij X en A), niet met een intraday high en low. Wel mooi dat er een top ontstond in 2015 inderdaad, ergens was er een Fibonacci niveau aan het werk! 😉
Nu maar eens zien waar we heen gaan met de AEX dit jaar! Morgen weer een analyse!
Gegroet,
Im