AEX net als Sven Kramer?

De Amsterdamse beursgraadmeter lijkt net als de schaatser een andere weg ingeslagen te zijn. Ten aanzien van de korte termijn is meer onzekerheid de markt ingeslopen, maar echte zorgen over een forse stijgingsgolf maak ik me niet.

De vorige week uitgesproken verwachting dat het herstel op haar laatste benen liep en dat bijltjesweek op de loer lag is bewaarheid geworden. Enige nuance is wel nodig, want het herstel in de VS van gisteren na een forse intradagdaling is mogelijk de opmaat van een ander scenario.

Zoals altijd probeert de markt je zoveel mogelijk in vertwijfeling te brengen opdat zo weinig mogelijk Joe Sixpack-beleggers hiervan profiteren. Hoezeer een analyse ook goed doordacht is ligt er altijd het gevaar op de loer dat de markt een andere weg inslaat.

Schrijnend voorbeeld deze week was wel het missen van Olympisch Goud van Sven Kramer op zijn favoriete afstand. Het leek vooraf een eitje en was ook een eitje. Hij deed wat van hem verwacht werd, met twee vingers in de neus, maar ging zonder Goud de baan af omdat hij ….(notabene buiten zijn schuld) een andere weg insloeg. En zo zie je maar weer dat het toch anders kan lopen dan je ooit had verwacht. Als belegger moet je bij wijzigende omstandigheden ook razendsnel ingrijpen in posities, om winsten veilig te stellen of verliezen af te kappen.

Trouwe lezers van mijn column weten dat ik de Gann- methodiek hanteer en leidend laat zijn in beleggingsbeslissingen. Daarnaast wil ik ‘bewijs’ zien in andere zaken als de intermarkt-relaties (hoe bewegen rente, dollar etc). Ook de ontwikkeling van Randstad als vroegcyclisch bedrijf helpt bodems en toppen op waarde te schatten.

Laten we eens kijken of de negatieve outlook nog steeds wordt ondersteund.

De belangrijkste uitgangspunten hiervoor waren:

 • 1e maand nieuw decennium zijn vaak zeer belangrijke toppen
 • Prijs en tijd in balans op 341 vanaf maart 2009-bodem

AEX

Zoals u in de onderstaande grafiek ziet heb ik een tweede set van standaarddeviaties ingevoegd. Hierdoor zijn de kortere termijnbewegingen beter inzichtelijk geworden. De dunne oranje lijn biedt steun, maar de vette oranje lijnen zijn belangrijker. Dat gezegd hebbende ziet u dat nadat de AEX door de bovenste vette oranje band dook, een test heeft plaatsgehad. In verreweg de meeste gevallen is nu de verwachting dat we ook de onderkant van die band op gaan zoeken en die ligt nu op (wijzigt dagelijks) 274. Over de manier waarop en snelheid hebben we het dan nog niet, want dat is een volgende discussie. Duidelijk is wel dat naarmate het tijdsframe van analyse korter wordt, de foutkans exponentieel toeneemt.

TA AEX 26 februari 2010.jpg

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Conclusie op basis van de grafiek: Korte termijn steun op 315, maar langere termijn blijft negatief.

Beursbarometer: Randstad

Vervolgens kijken we naar de AEX versus Randstad, zie onder. Beide instrumenten bewegen in de band, waarbij we zien dat de neerwaartse potentie van Randstad ruim 20% is. Onderin de grafiek ziet u de relatieve sterkte, die aangeeft dat Randstad het sinds kort slechter doet dan de AEX. Dat is zeker niet bullish.

Beursbarometer relatieve sterkte tussen Randstad en AEX 26 februari 2010.JPG

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

10-jaarsrente in Europa

Als laatste kijken we nog even naar de 10-jaarsrente in Europa. U ziet in onderstaande grafiek dat de bund recent fors steeg, ofwel, de rente daalt. Ik beschouw dit als vluchtgedrag van beleggers die een veilig heenkomen zoeken. U ziet dat, ondanks het scherpe herstel van de VS gisteren er in Europa geen enkele aanleiding is al naar andere scenario’s om te zien. De bund consolideert wat en zal de weg omhoog waarschijnlijk vervolgen, al dan niet na nog wat correctie.

TA 10 jaars-rente 26 februari 2010.jpg

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Conclusie

Ten aanzien van de korte termijn is meer onzekerheid de markt ingeslopen, maar echte zorgen over een forse stijgingsgolf maak ik me niet. Daarvoor geven de grafieken geen aanleiding. We kunnen het herstel van gisteren ook zeer negatief uitleggen, namelijk een zoveelste setup om hard te vallen. Als dat zo is, zullen we vandaag en /of maandag daar ongetwijfeld mee geconfronteerd worden en is een AEX van 300 zomaar mogelijk.

Ik blijf dus negatief en de koersdoelen blijven gelijk, 300, 288, 280 met uitschieter mogelijk naar 270. Dan wordt het pas echt interessant want we naderen dan een evenwicht om te kopen of we vallen er dwars doorheen en zijn getuige van een escalerend drama richting 210.

Positie-info: Ik heb positie short, entry 332.22, koersdoel 288, 280, 270, stoploss 322 op slotbasis

Ik heb positie short. De redactie heeft een short positie in de AEX. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder

Meer informatie over de auteur kunt u vinden op:http://www.invest.nl/Wie/Medewerkers/deVries.asp

Forum

Wij hebben een nieuw subforum opgericht voor beginnende beleggers: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/forum/beginners

Daarnaast kunnen natuurlijk gevorderden ook meedoen over bijvoorbeeld de AEX.

29 gedachten over “AEX net als Sven Kramer?”

 1. Laten we de slechte cijfers even de reveu passeren: dramatische werkgelgenheidscijfers, 7% minder huizen, heel slecht consumentencijfer , Grieks drama en toch is er geen sprake van een sell off. Dus de conclusie lijkt dan gerechtvaardigd, wat moet de markt nog voor nieuws krijgen om flink omlaag te gaan. De andere PIGS leden volgende week in default. Denk het niet.
  Dus voor the time being consolidatie en daarna voorzichtig gestaag hoger.

 2. Leuke vergelijking Cees.

  Ik denk dat de opwaartse krachten nu bijna zijn uitgewerkt. Vanaf volgende week start de daling weer. Welke dag precies weet ik niet, maar in ieder geval tussen nu en 8 maart. Mogelijk zelfs uiterlijk 5-maart.

  Al het slechte nieuws is niet belangrijk. Daarvoor zien we nu het bewijs. Wat wel belangrijk is, zijn de kosmische krachten. Die positieve krachten beginnen nu uit te werken en kan volgende week ineens omslaan. Net als het weer. Een blauwe lucht kan snel omslaan in heftig regenachtig weer. De lucht is nu nog te blauw voor een sell-off. Maar er naderen donkere wolken.

  Afgelopen week zagen we al een nerveuze handel. De index valt ineens naar beneden (sentiment effect), maar schiet daarna weer omhoog (kosmisch effect). De planeten zijn altijd sterker, dan het nieuws.

  Er dient weer uitgekeken te worden naar short kansen. Succes en blijf alert!

 3. Daar geloof ik dus helemaal niet in, in kosmische krachten, of wanneer het hoog en laag water is en dat zijn impact zou hebben op de koersen.
  Koersen worden ingegeven door menselijk handelen, dat op har beurt weer o.a. wordt ingegeven door invloeden van buitenaf, waarbij emoties een rol spelen. En dat is helaas niet empirisch meetbaar door de stand van hemellichamen.
  Maar als Geert erin gelooft prima en daar zijn modus operandi uithaalt.

 4. Stoploss wijzig ik naar 328 op slotbasis. Daar had een negatief patroon plaats en mag niet uitgenomen worden, daar anders de aanval op 345 geopend wordt.

 5. nooit eerder stonden er zoveel contracten open ,door hedgefondsen en speculanten, om de EURO te drukken tegenover de dollar. Wat zou er gebeuren als Griekenland WEL word geholpen door oa Duitsland deze week?? Natuurlijk gaat dan de koers van de Euro precies de verkeerde kant op wat alle Hedgefondsen en speculanten denken.Namelijk steilrecht omhoog! omdat al die contracten weer gladgestreken moeten worden. Een forse stijgingsgolf op de aandelen-beurs is dan de volgende conclusie. Ook bijzonder deze tijd: bijna iedereen ,op heel veel site’s,is negatief op de beurs.Jongens kom op dan moeten we toch precies anders handelen? Ik ga voor een AEX 400 in juni. zo die staat!!

 6. Onno, voordat je dergelijke one-liners roept doe je er verstandig aan eerst eens goed te kijken naar de feiten.

  Sterkere dollar bijvoorbeeld: Wat deden de beurzen? Precies (nog) niks bijzonders, wat bijzonder is. Nog los van de idee dat de speculanten allemaal fout komen te zitten is het wat simpel te stellen dat als de euro omhoog gaat (wat best ff kan natuurlijk) dit de beurs omhoog zal jagen. Als je zoiets stelt merk ik droogjes op dat het andersom blijkbaar ook niet zo werkte.

  Er zijn een aantal cycles die bijelkaar komen deze week zoals de Gann-verjaardag van vorig jaar en het lijkt dat er een eerstlagere top sinds 345 geplaatst wordt…althans dat is mijn voorlopige versie.

 7. Het is uw woord tegen de mijne,of te wel “uw short positie tegen de long positie van mij. Maandag gekocht 100 call-opties AEX juni400. koers 0,10 eurocent. Top of Flop. Niemand geeft hier ooit z’n positie door dat vind ik een beetje flauw. Als je commentaar hebt moet je ook eens je positie kunnen laten zien anders kun je alles wel vertellen . Ga zo door mijnheer Cees de Vries!

 8. Onno, je maakt er iets van wat het helemaal niet is. Ik heb een shortpositie, dat klopt en die heb ik als belegger, niet als trader. Ik heb regelmatig aangegeven als belegger posities te hebben, wat ook logisch is als je wekelijks een column schrijft. Als trader moet je dagelijks visie evalueren en dat is heel wat anders dan ik doe.

  Uw actie is gericht op uw visie, dat kan en dat mag, maar is niet mijn visie, dus ik heb zo’n positie niet. En top of flop is hetzelfde als alles of niets en dat heeft ook al niks met beleggen te maken. Het gaat er niet om wie er gelijk krijgt, maar ik zal nooit zo’n actie overwegen met relaties, tenzij er een zeer gedegen risk/.reward aan ten grondslag ligt.

  Als laatste ben ik het niet eens met wat u zegt over het doorgeven van posities. Ik ben daar altijd open en eerlijk in, wat je maar zelden ziet op andere sites. Wat wel klopt is dat ik niet aangeef welke positie ik heb. Dat kan ook niet, want elke belegger heeft zijn eigen risicoprofiel, dus ik kan dat ook niet beslissen voor de ander, vandaar. Dat is weloverwogen om geen problemen met AFM e.d. te krijgen.

  Veel succes met uw posities 🙂

 9. Nou jammer dan einde trade. Zit eerlijk gezegd ook vandaag short dus maar op hele andere gronden gewoon omdat ik de dollar zie dalen t.o.v. de euro meestal zie je dan een uittocht van goedkoop geld terug naar de USA maar er wordt nog een tandjes hoger geschakeld op minder slechte cijfers.

  Gifbeker moet leeg tot 334 en dan corrigeren maar.
  correctie AEX

  Maar blijft pijnlijk de verkeerde baan in te worden gestuurd. Zou zeggen even wat afstand nemen en de lucht wat laten opklaren. Gaat te vaak verkeerd om nog serieus te worden genomen. Ophogen van een stop loss dat zijn toch beginnersfouten dat zou Gann nooit hebben toegelaten.

 10. Glien je geeft zelf al het antwoord. Hoog of laag water heeft geen invloed op beurskoersen. Koersen worden ingegeven door menselijk handelen, dat op haar beurt weer o.a. wordt ingegeven door invloeden van buitenaf, waarbij emoties een rol spelen.

  Die invloeden van buitenaf, zou ik omschrijven als vanuit boven.

  Zo boven, zo beneden.

  Planeten beinvloeden niet de koersen, maar wel de mens die voor 70% uit water bestaat.

  Ieder zijn eigen ding. Het belangrijkste is om er plezier aan te beleven en dat heb ik zeker. Maar voor degene die interesse hebben in astrologie (uit de oudheid en niet zoals we die kennen van de horoscopen), zou ik het toch zeker verder onderzoeken. Ik geloofde er ook niet in totdat ik zag welke waarde het heeft.

  Glien, welke richting interesseert jou het meest? Ben je zelf meer van TA of fundamenteel? Of heb je misschien een hele andere strategie?

 11. @Geert,

  Vind hem heel leuk de mens voor zo’n 70% uit water. Leuk als je dingen zo terug brengt tot de juiste proporties. Je hebt een leuke manier van dingen bekijken zou zeker door gaan met die astro en die berekening kan je zeker helpen bij het traden sta overal voor open maar hoedt je voor valse profeten.

  Met respect dus

 12. Ik heb zelf ook een koers staan van boven de 400, namelijk 420. Maar dan eerder voor 2017, natuurlijk zonder rekening te houden met wat de euro zal doen. Eerst nog een keer een lagere bodem en daarna pas omhoog. Mogelijk in 2011/2012 de bodem.

  Naar mijn mening gaan we een periode in van deflatie aankomende jaren. Ofwel vrijwel alles omlaag.

  Ik overweeg zelf om maandag 8 maart short te gaan. Ik denk dat 337 / 341 nog mogelijk is en dan omlaag.

  Voor S&P had ik 1148 staan, maar eerst maar eens kijken of we de 1137 halen.

 13. 4 maart is een draaidag. Meestal als Cees een afstraffing krijgt dan draait de markt is een grapje hoor dat laatste

  Vrees een hele felle knal/beweging morgen naar beneden door de dollar en dan vrijdag/maandag gewoon weer omhoog naar 350

  Maar ja ik ben niet zo gek om dat op te schrijven natuurlijk gaat bij mij ook vaak verkeerd hoor doe daar niet moeilijk over.

  Maar de beweging is omhoog en door de Bradley doen we even een streepje zetten gaat te vaak verkeerd met de Bradley:
  Bradley 2010

 14. Frederic bedankt en vaak hoor ik juist dat ik een vreemde manier van denken heb. Eindelijk iemand die het eens openminded bekijkt.

  Maar ik moet wel eerlijk zeggen dat het nog vaak wordt gezien als iets onwerkelijks of zweverig en dat is ook niet verkeerd, ik kan dat wel begrijpen. Zo dacht ik eerst ook, maar achteraf had ik eerder bekend willen zijn met de technieken van Gann. Dat had mij veel tijd kunnen besparen, maar ik ben er nog lang niet. Het is een grote studie, maar zeer interessant. Ik hoop dat jullie iets aan mijn bijdrage op het forum zullen hebben.

 15. Wil nog wel even zeggen dat ik groot respect heb voor Cees om zo open en bloot over de posities te praten.
  Wil niemand belachelijk maken weet hoe moeilijk het is. Het is wel jammer voor het aanzien van Gann er zit zoveel meer in Gann en mensen kunnen een heel verkeerd beeld krijgen zo en dat zou jammer zijn natuurlijk.

 16. Gewoon door gaan Geert als je het gevoel hebt op de goede weg te zijn dan moet je niet storen aan anderen. Wel dingen voor je zelf houden en desnoods een niveau hoger gaan zitten je moet je optrekken aan mensen die meer weten. Als je anderen gaat helpen die minder weten dan raak je achterop. En uitleg geven aan mensen die toch niet willen zien niet aan beginnen dus. Doorgaan en verliezen hoort erbij is gewoon zo.
  En wat is vreemd he.

 17. Ik stoor me niet zo snel aan die opmerkingen en daar was ook niks mis mee. Ik vind het alleen jammer dat ik zelf nooit eerder kennis heb gemaakt met Gann of Astrologie. En daarvoor adviseer ik iedereen om er eens naar te kijken en te onderzoeken. Ik had graag gewild dat iemand mij eerder op de hoogte ervan bracht, maar helaas.

  Maar inderdaad zoals jij zegt; je moet je optrekken aan mensen die meer weten.

  Dat heb ik ook gedaan en heeft mij wijzer gemaakt. Maar ik hoop ook dat ik andere beleggers kan helpen.

  En wat betreft de Dollar denk ik dat die nog verder kan aansterken. Ik verwacht deflatie, dalende beurzen en een verder stijgende dollar. Zeker tot oktober en misschien zelfs tot 2012.

  Ik vind het wel grappig dat China alle dollars aan het dumpen was en grondstoffen kocht. Nu zal de dollar aansterken en grondstoffen kunnen omlaag. Vele zien niet dat ze China aan het kappot maken zijn, zodat India het over kan nemen. Tenminste zo interpreteer ik het. India de nieuwe wereldmacht in 2024!

 18. OK met die dollar ben ik met je eens maar hier komt een probleem om de hoek kijken en dat is het tijdsvenster wat je op het op oog hebt denk je een uren, dagen weken of maanden. Iedere discussie zou moeten beginnen met de piket zetten van de tijdspaaltjes. Voor Gann was de enige grafiek die telde de weekgrafiek en toch deed Gann 41 trades op een dag. Je ziet ondanks het feit dat je analyse een andere tijdseenheid heeft je best op een andere grafiek kan handelen.
  De euro was zo ver oververkocht en als mensen dan zeggen in de media zeggen ik denk dat de euro 1 op 1 kan gaan lopen met de dollar dan weet je gewoon dat de beweging de andere kant opgaat.

  Maar goed de beweging is omhoog de AEX is dus en je verzetten of tegen de trend handelen is dom. Er was een Joe Ross patroon op de grafiek redelijk betrouwbaar. Gann hanteerde de 3 tot 4 dagen voor een countertrend dus wat dat betreft zou je morgen een correctie moeten krijgen uit de diepte van deze countertrend kan je afleiden wat de volgende beweging gaat woorden.
  De snelheid van de opgaande beweging heeft mij ook verrast en ik denk vele shorters de pijn die is geleden moet groot zijn.
  Na de correctie weten we meer over de volgende beweging en die waterstanden zou ik niet zo maar afdoen als onzin. Niet voor niks heeft Pring een heel hoofdstuk over de maan en de cylus en aan de waterstanden gewijd. Probleem met de waterstanden is de inversie en dat is iets wat je moet weten.

 19. Positie-info: Ik heb positie short, entry 332.22, koersdoel 288, 280, 270, stoploss 322 op slotbasis

  En nu Cees?

 20. Vrees dat Cees op vakantie is en derhalve niet kan antwoorden. Positie is in ieder geval uitgestopt. Is net als Cees de berg af gegaan. Blijft een moeilijk vak dat advies geven markten zijn onvoorspelbaar en ieder die het probeert loopt in de fuik. Als je echt goed ben kan je zo gruwelijk veel geld verdienen. Zelfs met een minder goed systeem kan je ontzettend veel geld verdienen.

 21. @ Frederic

  Inderdaad het tijdvenster waarin ik handel is verschillend. Ik handel op korte termijn in Amerika en de wat langere termijn (dagen, weken) op AEX.

  Mijn onderzoek op S&P doe ik in maanden en weken maar toch handel ik enkel op de dag zelf. De dagen ondezoeken heeft niet zo veel zin. Weken en maanden zijn het belangrijkste. Soms blijf ik wat langer zitten, maar ik ben voornamelijk bezig om korte termijn handel te verbeteren.

  Je kan wel dagen, weken of maanden blijven zitten. Maar het rendement is vele malen hoger wanneer je tijdig sluit. Indien S&P 20 punten omhoog/omlaag beweegt dan sluit ik, want dat is nu veel. Ik handel enkel in opties, dus ik moet verlies van tijd en verwachtingswaarde voorkomen.

  Van Ross weet ik nog te weinig, maar het zou kunnen. Ik denk nu zelf dat het herstel z’n einde nadert. Al kijken we naar de rally vanaf mrt-2003 of de top van 2007, dan zagen we ook een test van de top. Dat zien we nu ook. Ik denk dat we nu toch echt aan maximaal zitten. Voor de zekerheid wacht ik nog even de maandag af. Indien we hoger openen op 341 zou perfect zijn.

  In januari waren er gewoon teveel beren om de daling door te laten zetten. Iedereen had zich al ingedekt. Een daling komt meestal wanneer men het niet verwacht. Er wordt alweer gesproken over hervatting van de opwaartse trend, maar daar geloof ik niet in. Nu verwachten al veel minder beleggers een daling.

  En Pring ken ik niet, maar lijkt me interessant. Ik zal eens op onderzoek gaan. Inderdaad de inversie is vaak lastig, beter is het dan om even te wachten. Enkele dagen missen is geen ramp. Elke dag zijn er vrijwel nieuwe kansen.

 22. @Geert,

  Je hebt een eigenzinnige manier van dingen bekijken krijg ook de indruk dat je niet met de massa meeloopt en er op vooruitloopt. Pring is niet zo interessant Joe Ross wel als daghandelaar natuurlijk vooral de hooks en reversal. Probleem met de daghandel is dat het vaak zo snel is en je mist gewoon de openingsgaps. Meeste punten zitten natuurlijk in het dagverloop maar het meeste geld is te verdienen in de trends dat is wat Gann nu juist zo boeit gewoon de wetmatigheden verzet je niet tegen de trend en probeer niet tegen de trend te handelen. Als dan op de dag handelt doe het in ieder geval met de trend mee. En je grafiek zegt alles maar is geen tom tom natuurlijk dat had Gann ook niet had die ook niet nodig. Was een slimme man met een goed marktgevoel en daar heb je meer aan dan een tom tom die je elke keer de verkeerde instuurt.

 23. @Geert,

  Welk handelsplatvorm gebruik je ChartNet of MetaStock? wellicht kunnen we dan wat systemen uitwisselen.

  En moderator ik heb geen toegang tot het forum raak die wachtwoorden elke keer kwijt bij deze dus excuus kan wel weer een Frederic aanmaken maar dan wordt het wat verwarrend excuus bij deze dus.

 24. Ik loop inderdaad niet graag de massa achterna en vorm liever mijn eigen mening. In januari bijvoorbeeld zagen we veel berichten over de komende crash. Meestal wil dat zeggen dat het niet zal uitkomen. Nu hoor ik al veel minder berichten en heb al wat meer vertrouwen in een daling.

  Voor de korte termijn handel heeft het inderdaad geen zin om te blijven zitten. Inderdaad die openingsgaps kunnen je veel verlies opleveren. Ik wacht meestal met instappen tot er een bodem of top staat en lift dan even mee. Vaak maar 30 tot 150 minuten en dan is de beweging gemaakt.

  Ik ben nu enkel bezig met een onderzoek naar de bewegingen van de markt, dus voorlopig houd ik me niet bezig met teveel theorien van andere. Dat maakt het alleen maar onoverzichtelijk.

  Ik gebruik enkel Gannanalist, maar gebruik het niet teveel. Meestal als laatste test. Zoals je al vaker op het forum kon zien gebruik ik trendlijnen, maar dat doe ik enkel om te kijken of mijn berekening past in de trend.

  Ik werk het meeste met Excel. Daarnaast heb ik het geluk dat ik een sterk fotografisch en visueel geheugen heb en goed koersen en datums kan onthouden. Erg handig, dan heb je helemaal geen software nodig. Vrijwel alle belangrijke bewegingen kan ik zo oproepen en voor me zien. Natuurlijk niet volledig, maar ik probeer dat nog verder te ontwikkelen.

  Maar voorlopig is het belangrijkste voor mij om eerst mijn onderzoek af te ronden en te testen net zolang totdat mijn systeem de juiste berekeningen laat zien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.