Citigroup positief over Japanse beurs

Tokio staat wederom op de hoogste plek als het gaat om duurste kantoorlocatie ter wereld. De kosten van nieuwe kantoorruimte bedragen €1.441 per vierkante meter per jaar.

Markten & Rendement

·    De Nikkei index steeg deze week licht met 0,02%. De bredere Topix steeg met 0,56%.
·    De yen steeg 2,15%, waardoor de Topix in euro’s gemeten met 2,72% steeg.
·    De intrinsieke waarde van Japanse Warrants steeg van 1,41 naar 1,44 euro (2,13%).

Ministerie van Financiën op zoek naar buitenlandse financiërs

Bijna 95% van de Japanse overheidschuld is in Japanse handen. Het gedeelte van de US$ 9.670 miljard aan overheidschuld dat in handen is van de Japan Post Bank en Japan Post Insurance is aan het afnemen. Aangezien de institutionele beleggers relatief minder overheidschuldpapier in handen hebben, komt het op de particuliere beleggers aan. Echter, in de grafiek die Bloomberg deze week publiceerde is te zien dat de Japanse overheidsschuld (rode lijn) het niveau nadert van de totale waarde van de netto bezittingen van Japanse huishoudens (groene lijn). Aangezien de mogelijkheden om in het binnenland  voldoende bronnen van overheidsfinanciering te vinden afnemen, deed een team van het Japanse Ministerie van Financiën deze week  Europa aan, op zoek naar nieuwe financiers van buiten Japan.

Voorlopig zal het nog moeilijk zijn buitenlandse beleggers warm te maken voor Japans schuldpapier; de tienjaarsrente staat momenteel op 1,30%, een stuk lager dan dat van bijvoorbeeld Duitsland waar het op 3,10% staat. Uiteindelijk zal de rente omhoog gaan als de vraag naar Japans schuldpapier verder afneemt.

Japanse overheidsschuld (rode lijn) nadert het niveau van de totale waarde van de netto bezittingen van Japanse huishoudens (groene lijn)
Japanse overheidsschuld (rode lijn) nadert het niveau van de totale waarde van de netto bezittingen van Japanse huishoudens (groene lijn)

Aan het eind van de week kwam er een bulk cijfers naar buiten, waaronder cijfers over de industriële productie in januari (+18,2% in vergelijking met een jaar eerder). De industriële productie is voor de 11e maand op rij gestegen en overtrof de verwachtingen. Winkelverkopen stegen in januari ook boven verwachting. Verder viel de CPI over januari (JoJ) iets hoger dan verwacht uit, -1,3% in plaats van de verwachte -1,4%, maar door het negatieve cijfer hebben Japanners nog steeds te maken met deflatie. Doordat consumentenprijzen eveneens voor de 11e maand op rij zijn gedaald, neemt de politieke druk op de centrale bank van Japan (BoJ) om deflatie actief te bestrijden verder toe. Naast minister van Financiën Naoto Kan, mengt nu ook minister-president Yukio Hatoyama zich in de discussie met de BoJ. Hoewel de BoJ in 1998 onafhankelijk werd is het niet vreemd van politieke druk. Vooralsnog legt centrale bank gouverneur Masaaki Shirakawa de ongevraagde adviezen naast zich neer en heeft zich nog niet laten verleiden tot kwantitatieve verruiming. De BoJ is van mening dat de politiek structurele economische hervormingen moet doorvoeren om de spiraal van prijsdalingen te doorbreken.

NEC voorspelt 10-voudige winststijging

NEC (waar wij een positie in hebben) kwam deze week met het bericht dat het verwacht de netto winst in de aankomende 3 jaar te kunnen vertienvoudigen naar US$ 1,1 miljard. Het bedrijf heeft al 20.000 werknemers ontslagen en heeft zijn verlieslatende geheugenchips tak verkocht. NEC ging 2,06% hoger de week uit.

Citigroup positief over Japanse beurs

In vergelijking met andere beurzen liggen de waarderingen van bedrijven op de Japanse beurs nog steeds laag. Lage koers/boekwaarde verhoudingen en koers/winst verhoudingen domineren het Japanse beursveld. Het BBP en exportcijfers over het vierde kwartaal van vorig jaar waren goed. Analisten van Citigroup verwachten dat Japanse aandelen dit jaar met gemiddeld 20% kunnen stijgen en dat de Japanse beurs zelfs de beste performance van alle grote beurzen wereldwijd zal laten zien. Citigroup verwacht dat de Topix eind 2010 rond de 1100 punten staat. Gezien het huidige niveau van ongeveer 900 vonden we het een geschikt moment om in onze portefeuille het aantal call warrants op de Topix verder uit te bereiden.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Forum

Wij hebben een nieuw subforum opgericht voor beginnende beleggers: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/forum/beginners

Daarnaast kan natuurlijk iedereen meedoen: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.