AEX moet keuze maken

Zoals vorige week geschreven mochten we een interessant kruispunt van tijd en prijs verwachten. Op het moment van schrijven zien we dat de balans nog in evenwicht is.

De tijd gaat nu echter wel dringen ofwel, de markten moeten keuzes gaan maken, op – of neerwaarts. Vaak zien we in een week van optie-expiraties dat de markten niet kiezen, daarvoor zijn de belangen van optieschrijvers te groot. U zult verbaasd zijn als u elke derde vrijdag van januari, april, juli en oktober op de grafiek markeert. Vaak zien we erna een trendomkeer ontstaan.

Expiraties hebben vaak sturend effect

Deze driemaandelijkse expiraties zijn de zogenaamde grotere expiraties, waarin niet alleen aandelenopties komen te vervallen, maar ook andere beleggingscategorieën. In de Verenigde Staten noemen ze dat ‘triple witching’ of ‘quadruple witching’. Hoe meer beleggingscategorieën als aandelen, rente, valuta en grondstoffen tegelijk vervallen, hoe groter de kans dat een grotere beweging eindigt of start.

Welnu, er is nu sprake van zo’n ‘grote’ expiratie dus is de kans relatief groot dat er wat staat te gebeuren.

Obama plukt banken

Alvorens hier verder op in te gaan viel me vandaag een quote op die maar weer eens aangeeft hoe media omgaan met financiële informatie. Ik las vandaag de quote ‘Obama wil banken plukken’. Laat deze tekst even tot u doordringen. Wat is de strekking hiervan? Even Wikipedia geraadpleegd of mijn verbazing wel correct was en wat denkt u; één van de strekkingen is “ iemand geld afzetten”. Plukken heeft dus een negatieve lading, iemand (lees de banken) op een oneigenlijke manier geld afhandig maken.

Ongelooflijk dat een journalist deze woordkeus hanteert. We ‘weten’ immers allemaal dat Obama niks meer of minder de kosten van die operatie wil verhalen. En dan hebben we het nog niet eens over het recordbedrag aan bonussen wat weer is uitbetaald. Blijkbaar realiseren de banken zich niet wat dit met het vertrouwen doet van de gewone burger.

En nu komen we tot de kern van mijn ‘angst’. Stel je voor dat om welke reden dan ook de banken opnieuw in zwaar weer komen dit jaar en opnieuw moeten aankloppen bij de centrale banken voor steun. Kunt u zich voorstellen hoe die nu zullen reageren? En hoe zal de gewone man hierop reageren? Eerst zakken vullen en daarna bedelen?

Dit is een belangrijk dilemma van de huidige marktfase in mijn ogen. Als we inderdaad nu toppen in aandelenmarkten kunnen er twee situaties ontstaan:

  1. We corrigeren tot globaal 300 ~ 270, en daarna weer omhoog
  2. We komen in een vrije val (mogelijk als gevolg van nieuwe systeemcrisis)

Het is nu onmogelijk aan te geven welke scenario het zal worden.

Favoriet scenario

Een rondje langs de grafieken geeft aan dat topvorming favoriet blijft.

We beginnen met de volatiliteit ofwel VIX- index, die historisch laag staat. Dat zien we vaak bij topvorming en suggereert dus dat de stijging op haar laatste benen loopt.

Volatiliteit VIX- index staat historisch laag
Volatiliteit VIX- index staat historisch laag

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Randstad laat op uurbasis underperformance zien t.o.v de AEX, een signaal van zwakte.

Beursbarometer relatieve sterkte tussen Randstad en AEX 15 januari 2010
Beursbarometer relatieve sterkte tussen Randstad en AEX 15 januari 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

De dollar lijkt een correctie te hebben afgerond en kan verder aansterken.

Technische analyse euro-dollar op 15 januari 2010
Technische analyse euro-dollar op 15 januari 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Last but not least zien we de 341-zone als een magneet werken deze week, logisch vanwege het ‘natural vibration-principe’.

Gann-analyse AEX 15 jan 2010
Gann-analyse AEX 15 jan 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Positie-info:

Geen posities, onder 335 (op slotbasis) entry short. Speculatief ingestelden gaan short rond 341, stoploss 345 op slotbasis.

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Ik heb geen positie short. De redactie heeft een short positie in de AEX. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Bezoek ook ons forum op https://www.dekritischebelegger.nl/forum/ en discussier actief mee. Het maakt niet uit of u beginner bent of niet. U kunt ook vragen stellen en daarvan leren. Reeds doen er een aantal bezoekers mee.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder

Meer informatie over de analist kunt u vinden op:http://www.invest.nl/Wie/Medewerkers/deVries.asp

6 gedachten over “AEX moet keuze maken”

  1. Mooie analyse, Kees. Ik heb alleen wat moeite met een paar uitdrukkingen. De belangrijkste luidt “De AEX moet een keuze maken.” Dat is toch een beetje dwaas. Ik lees dat al jaren, de AEX moet dit, de AEX moet dat, de AEX is verkeerd bezig, de AEX is onlogisch.”

    De keus die gemaakt moet worden ligt bij de belegger. Die begrijpt de stad van zaken of die begrijpt hem niet. Wie hem begrijpt, maakt de juiste keus, wie hem niet begrijpt doet maar wat en roept. “De AEX moet een keus maken.”

    En dat gaan “we” stijgen, of “we” gaan dalen. Wel, ook zo’n merkwaardige stilistische vondst in beursanalyses. De AEX stijgt of daalt, niet wij. Wij winnen of verliezen.

    Dan nog dat onderscheid tussen “speculatief ingestelde” en de anderen. Wie deelneemt aan het beursspel is altijd speculatief ingesteld. Wie koopt speculeert op een stijging, wie verkoopt op een daling. Geen van beiden is 100% zeker en velen doen maar wat of daar nu mooie babbels omheen gebreid worden van “fundamenteel” of niet dat doet er weinig toe.

    Dank voor je analyses.

  2. Martin, ik refereerde aan de tijds-prijsaspecten van vorige week. Er kan een richting verwacht worden, op of neerwaarts vanaf hier. Natuurlijk moet de AEX niks, je neemt het wat letterlijk.
    Ik ben het niet eens met je stelling dat je altijd speculatief bent ingesteld als je met de beurs werkt. Het is wel zo dat je nooit zeker weet of er gebeurt wat je denkt, maar dat is wat anders.

  3. Ik weet het , Cees, dat gekke onderscheid tussen de speculant en de echte belegger. Het grote taboe op speculeren. Maar speculeren betekent gewoon het volgende:

    Kansberekeningen maken, gegrond op zekere gegevens

    Wel, en dat is wat iedereen doet op de beurs.

    Trouwens, de uitspraak “er kan een richting verwacht worden, op of neerwaarts” geldt altijd, iedere dag dus. Het hangt maar van het tijdvenster af waarin de belegger opereert.

    Prettige week end

  4. Inderdaad een interessante analyse Cees.

    Ik denk ook wel dat we nu op een belangrijk punt zijn aangekomen. AEX 345, maar S&P had ik liever nog even de 1155 gezien. Maar goed, tijd is belangrijker dan prijs. Dus een omkeer is zeker mogelijk aankomende week. Volgende week veel cijfers van banken in Amerika. Kijkend naar afgelopen vrijdag, dan kunnen we mogelijk nog meer daling verwachten. Er is iig een belangrijk punt bereikt zowel in tijd als prijs, maar er is ook een trigger voor een omkeer. Namelijk het potentiele slechte nieuws van de banken volgende week.

    @ Martin
    Inderdaad geldt het elke dag dat de markt kan stijgen of dalen, maar op sommige momenten is dat veel belangrijker. Net als nu. Een technisch analist werkt anders dan een cyclisch analist. Laatstgenoemde zoekt naar draaidagen/omkeerpatronen en een TA is een trendvolger.

    Het gaat er meer om dat we op een belangrijk punt zitten. Of we breken de weerstand en gaan hoger of we corrigeren en dat zou een sterke correctie kunnen zijn van 10%. AEX 307 eind van de maand is dan goed mogelijk, maar dat weten we aankomende week pas.

    Het gaat er meer om dat we eerst richting moeten kiezen en dat doet de beurs zelf. Dus de AEX moet een keuze maken. Zal de steun of weerstand sneuvelen? Die keuze zal in de eerste helft van de week volgen, maar meer tijd is er niet.

    Blijft alert, want het kan gaan stormen.

  5. Tom, de VIX staat in de zone van waaruit ze kan stijgen, historisch gezien. Natuurlijk kan het nog lager maar niet veel meer. Nu is dat alleen niet genoeg argumentatie deze waarde eraan toe te kennen, maar interessant is natuurlijk wel dat er een buy-setup staat in de RSI in een zo belangrijke week waar prijs en tijd samenkomen.

  6. “We beginnen met de volatiliteit ofwel VIX- index, die historisch laag staat.”

    Ik vind de stelling dat de VIX “historisch” laag staat eerder tendentieus.
    Volgens de grafiek op Yahoo stondde VIX voor april 2007 nooit zo hoog als nu. Het klopt dat de VIX in het afgelopen jaar hoger stond, en tussen april 2007 en juli 2008 (net voor de crash dus) hoger noteerde dan nu. Maar “historisch laag” is de koers dus niet.

    Daarnaast: de VIX index shoot de hoogte in vanaf 18 augustus. Ruim voor de “echte” crash dus.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.