Japanse aandelen weer in trek

Het aantreden van een nieuwe minister van Financiën, Naoto Kan, leidde vorig week tot hogere koersen van Japanse exportbedrijven. Deze week zette deze trend zich door. Kan, voorstander van een lagere yen, in tegenstelling tot zijn voorganger, liet begin deze week doorschemeren dat de lage stand van de Chinese munt (yuan) hem dwars zit. Eerder uitte Europa en de VS hun zorgen over de lage koers van de yuan. Het is echter de vraag of China hier zich wat van aantrekt.

Met de verkiezingen van aanstaande juli in het vooruitzicht voelt de Japanse centrale bank de druk van Kan om maatregelen te nemen om deflatie tegen te gaan. Kan, die waarschijnlijk gevoeliger is voor de afnemende populariteitspeilingen van de regering dan zijn voorganger, ziet de centrale bank graag stimuleringsmaatregelen treffen.

Net als vorige week konden de exporteurs weer profiteren en met een aantrekkende export zal er meer verscheept moeten worden. Wederom liet Nippon Yusen, dat wij in onze portefeuille hebben, daardoor een mooie stijging zien en dikte deze week met 7,9% aan. Verder hebben we een positie genomen op een mandje van aandelen, waarvan wij denken dat zij het in 2010 gaan maken. Voor vastgoedontwikkelaar, Tokyo Tatemono, bleek dat al deze week te gelden en schoot vandaag met 8,8% omhoog. Murata Manufacturing, dat elektronische componenten produceert, spoot eveneens op de laatste handelsdag omhoog, nadat Goldman Sachs zijn waardering van het aandeel had verhoogd van neutraal naar koop.

Buitenlandse beleggers hebben de weg naar de Japanse beurs weer gevonden. Het Japanse ministerie van Financiën berichtte deze week dat buitenlandse beleggers in 2009 sinds twee jaar weer netto kopers van Japanse aandelen zijn, met een netto aankoop van 28,3 miljard yen.

Intereffektfunds
Derivatenteam

3 gedachten over “Japanse aandelen weer in trek”

 1. als dit soort belanghebbenden en marketingjongens gaan suugereren dat specifieke aandelelen/indices weer aantrekkelijk zijn weet je dat het tijd wordt uit te stappen. Hetzelfde zag je nog onlangs toen er ook van die kraaiers gingen suggereren dat het zo gunstig was om long te gaan op usd-yen: uitstappen dus en jawel de koers is lekker ah zakken.

 2. Geachte,

  Enkele maanden terug heb ik een zware positie ingenomen op Intereffet Jap. Warrant. De laatste vele weken
  is dit aandeel vrijwel continu aan het zakken. Zelfs als alle markten stijgen is Japan de enige uitzondering;
  Wat gebeurt hier? Is dit een tijdelijk verschijnsel? Raad U aan eventueel bij te kopen? Zo ja, wanneer?
  Met dank voor uw antwoord.
  Hoogachtend

 3. Beste,

  Mijn inziens kun je de belangen nog vergroten wat beleggingen betreft in Japan.
  Kijk maar wat er met de stad Kobe is gebeurd. In 1994 is deze totaal verwoest en dan weer totaal heropgebouwd. In de komende 10 jaar zal Japan weer geheel opgebouwd geraken gelet op de taaiheid en discpline én het technisch vernuft van het Japanse volk. Dit gaat gepaard met een gigantische boost aan economische activiteit.
  Hoogachtend,

  Frans

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.