AEX gaat verder dalen

De AEX beweegt al drie maanden in een brede consolidatiefase. Pas buiten de grenzen hiervan, zal een volgende fase worden ingezet. Technisch analist Bas Heijink van ING acht de kans op een neerwaarts vervolg daarbij het grootst.

Vooral tussen de Europese en Amerikaanse indices zien we de laatste tijd grote verschillen. Meerdere Amerikaanse indices braken al boven hun ‘all-time high’. We zien in deze indices overigens wel een extreme versteiling momenteel. Sinds de jaarbodem in maart dit jaar, zien we in de VS veel en steeds steilere bewegingen. Hij acht de kans op een top groot, waarna een forse tot zeer forse terugval kan plaatsvinden in de laatste maanden van 2020. Dergelijke scenario’s hebben we in het verleden vaker gezien.

Klassieke terugtest

In de Europese indices zijn de herstelbewegingen vanaf de dieptepunten in maart ook zeer fors. Deze indices wisten echter niet hun eerdere jaartoppen van begin dit jaar te doorbreken, of zelfs te bereiken. De bewegingen in de verschillende Europese indices lijken onderling ook veel op elkaar. In de langetermijngrafiek van de AEX zorgde de herstelbeweging sinds maart dit jaar voor een klassieke terugtest naar een van de voormalige stijgende bodemlijnen van de voormalige bullmarkt (sinds 2009).

Geen sprake van nieuwe bullmarkt
Deze bullmarkt werd in 2018 beëindigd, waarna in 2019 nog wel een krachtige opgaande beweging plaatsvond naar hogere jaartoppen sinds 2009. Hij gaf vorig jaar al aan dat er geen sprake was van een nieuwe bullmarkt. De vrije val in februari-maart leidde tot een terugval van 240 punten tot een dieptepunt op 16 maart bij 389. Vanaf dit niveau startte een zeer krachtige herstelbeweging die aanzienlijk krachtiger was dan hij in maart had verwacht. We zagen ten tijde van de bodem al duidelijke signalen voor deze herstelbeweging, maar zijn 2e opwaartse doel lag bij maximaal 528. Als we ook kijken naar de opgaande bodemlijn vanaf de 389-bodem, zien we dat deze begin juni neerwaarts werd doorbroken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.