AEX: blow-off bevestigd

Terugblik
De cycle low die ik verwachtte per 19 januari, werd al per 16 januari gezet met een schamele zes punten daling. En dat nog niet eens in de AEX, maar alleen in de FTI! Nog nooit heb ik zo’n ondiepe ‘belangrijke’ cycle low meegemaakt! Heel vervelend dat de low  overnight (nabeurs) werd gezet in de FTI en dat er bij de opening op 17 januari bijna niets meer was te zien van de daling… En dat terwijl de DAX tijdens de reguliere beurstijd 2% was gedaald per 17 januari en de CAC 1% per 18 januari (alles gemeten vanaf de toppen). Kort gezegd heeft in de FTI mijn tweede scenario zich ‘half’ uitgespeeld.

Eerst gingen we iets omhoog (geen nieuwe high) om vervolgens een low per 16 januari te zetten (de eerste low datum). Vervolgens leek het toch scenario 1 te worden waarin we per 19 januari een lagere low zouden zetten rond 555-554. Helaas, 16 januari was al de ‘definitieve’ bodem! Maar pas bij de sluiting op donderdag 18 januari, kwam hiervoor de duidelijkheid: we volgen Amerika en gaan over tot ‘blow-off modus’, scenario 3! De 2007 top werd uitgenomen met een gap omhoog en nieuwe highs werden daarmee een feit! Ook de fractaal van 6/7 november 2017 werd geïnvalideerd en het is nu weer een kwestie van zoeken naar nieuwe mogelijkheden.

Zoals beloofd, zou ik deze week de gedane trades openbaar maken. Hieronder zijn ze te zien (in het oranje mijn ‘gok’ trades waarmee ik extra risico neem):

Klik op het plaatje voor een grotere afbeelding.

Waar is het fout gegaan afgelopen week qua trading? Ik zat namelijk perfect gepositioneerd en bij een ‘normaal’ koersverloop zoals in de DAX of de CAC had er een goede verkoopmogelijkheid geweest tijdens de reguliere beurstijden (16 of 17 januari). 16 Januari stond ik overnight er zeer goed voor, maar dan kunnen opties niet worden verhandeld… De AEX week helaas behoorlijk af van eerder genoemde indices (zoals wel vaker) en zodoende kon er niet gecashed worden per 17 januari. Heel erg jammer! Vervolgens had ik het besluit genomen om te blijven zitten omdat ik de beweging omhoog niet ‘echt’ vond lijken en niet vond kloppen met de DAX en de CAC (en terecht) plus ik had voor 19 januari nog de cycle low staan. Helaas, de AEX was (nu achteraf is het uiteraard duidelijk) al klaar met dalen per 16 januari. Ik heb gelukkig kunnen achterhalen waarom en zodoende heb ik ervan geleerd. Ik heb dus ‘gegokt’ en verloren, dat hoort nu éénmaal ook bij de beurs!

U ziet dat ik risicovol handel en daarom is mijn manier van handelen niet voor iedereen geschikt en zodoende moet iedereen altijd doen wat bij hem/haar past. Ik ben in ieder geval blij dat ik de week ervoor op de top short ging en bijna op de bodem eruit ging want het wilde toen niet doorzetten na een punt of vijf. Dat compenseert het grootste deel van vorige week! Zoals te zien is, ben ik nog niet long gegaan. Ik wacht nu op een duidelijk bodempje om de laatste punten omhoog te pakken of op de top om daar de nodige punten naar beneden mee te pakken.

Aankomende week
Met de beweging in de AEX en andere Europese indices afgelopen week, is er duidelijkheid gekomen. Amerika heeft al die tijd het voorbeeld gegeven, maar pas nu gaan we echt volgen. We lopen wel voor op de DAX en de CAC, want die hebben nog geen nieuwe highs gezet. Deze komen er gauw genoeg aan lijkt me. Ik als uber bear ben volledig overtuigd inmiddels van veel hogere koersen, maar ik verwacht ook de nodige correcties dit jaar. Vorig jaar hebben we weinig correcties gekend van 5% of meer. Dit jaar dan wat meer volatiliteit met grotere correcties?

Voor nu verwacht ik dat we op slotbasis de 571,50 moeten gaan zien om daar een Bearish Deep Crab patroon af te ronden. Mijn verwachting is dat we deze stand tussen 25 en 30 januari zullen gaan zien. Intraday kan er een overshoot plaatsvinden, maar dat is geen probleem voor dit patroon. Logischerwijs gaat de stijging nu wel even haperen (het is wel erg hard gegaan namelijk) en kan er de komende dagen een zijwaarts / licht dalend gekabbel plaatsvinden.

Wanneer de top zal zijn gezet, ga ik uit van een daling richting de rode lijn (de top van 2007) rond 564 of van een daling richting de gap bij 558. De datum hiervoor heb ik ook al in het vizier, maar deze houd ik nog even geheim. De genoemde standen zijn niet erg laag, dus een grote correctie verwacht ik niet per begin februari. Maar ik heb voorheen ook duidelijk gezegd dat de diepte van de cycle low per midden januari, zou gaan vertellen hoe de markt verder zou gaan bewegen. Dat weten we inmiddels, nieuwe highs it is!

Klik op het plaatje voor een grotere afbeelding.

Draaidata (maximaal 1 trading day afwijking)
Voorspeld                                          Uiteindelijk
17/20 november low                         17 november low
29/30 november high                       29 november high
14 december low                             15 december low
*19 december high                         19 december high
29 december low                            29 december low
*9 januari high                                 9 januari high
19 januari low                                   16 januari (fout)
*30 januari high                               In afwachting
x februari low                                In afwachting

De slotstand is altijd leidend voor draaidata en alle andere technieken zoals Harmonic patterns, mijn eigen gapanalyse techniek en octaven analyse. Intraday bewegingen zeggen mij onvoldoende en zijn gezien het vervolg niet leidend. Idealiter krijg ik tijd en prijs in balans waardoor ik tot zeer scherpe analyses kom waarmee de beursliefhebber kan handelen.

Tot de volgende analyse!

30 gedachten over “AEX: blow-off bevestigd”

 1. Immanuel Koning

  Hallo trader1980,

  Ik heb geleerd om per week te kijken, dus op de korte termijn. Dus voor nu is dat niet relevant voor zowel de analyse als het traden met de analyse. 🙂

  Gegroet,

  Im

 2. Beste Immanuel heel leuk om je analyses te lezen Ik ben het in grote lijnen helemaal met je eens:de aankomende cyclusdaling zal klein (wrsch. niet onder 558 zoals jij ook zegt)zijn en begint wat mij betreft op donderdag 25 jan.bij de ecbvergadering en zal kort duren.Daarna schieten de koersen weer omhoog! Succes J van Heugten

 3. Im stop met dat bear zijn want wat we gaan wat mij betreft nog ruim boven 600 komen en zeer wrsch al veel sneller dan je nu durft te denken!!!

 4. By the way im heb je alle lows al gecheckt en dan verdubbeld en gezien wat daar uitkomt je zult versteld staan. Vele lows ×2 waren superweerstanden c.q. toppen. Check it out!

 5. im,

  ik heb nog een vraag
  tot op heden gaf je telkens één datum voorde high of de low
  nu geef je 25 tot 30 januari op
  waarom nu plots 5 dagen ?
  is daar een reden voor ?

 6. Immanuel Koning

  Een toevoeging aan de analyse: gaan we hoger dan de door mij geschetste 571,50 op slotbasis, dan is het dus logisch dat de Crab wordt geïnvalideerd en een ander patroon zich uitspeelt. Het zou een ‘vlaggetje’ kunnen zijn naar 581 in een erg bullish geval. Ik blijf geduldig wachten op topvorming want het leeuwendeel van de stijging heb ik al gemist mijns inziens gezien de aankomende data en mijn verwachting qua prijs. Kansen komen er nog genoeg! Daarnaast zou het mij niet verbazen dat er toch een keer een goede tik naar beneden zal komen in de komende weken.

  De vragen/opmerkingen hierboven zal ik later vandaag op reageren.

  Gegroet,

  Im

 7. beste Im,

  je had 571,5 verwacht tussen 25 en 30 januari (high)
  maar die wordt deze morgen (nu) al gezet ?
  We zijn nog maar de 23° januari en we zitten al boven de 572.
  Dus komt de tijdsvoorspelling niet uit toch ?
  ander vervolg hierdoor ?

 8. Immanuel Koning

  Antwoord aan J. van Heugten:
  Beste Immanuel heel leuk om je analyses te lezen Ik ben het in grote lijnen helemaal met je eens:de aankomende cyclusdaling zal klein (wrsch. niet onder 558 zoals jij ook zegt)zijn en begint wat mij betreft op donderdag 25 jan.bij de ecbvergadering en zal kort duren.Daarna schieten de koersen weer omhoog! Succes J van Heugten

  Graag gedaan! 🙂 557-559 Is een hele sterke zone ja dus ik verwacht die niet zomaar te zien breken… Ik zal straks even op de 25 januari ingaan, want het is mogelijk dat het klopt wat je zegt.

  Im stop met dat bear zijn want wat we gaan wat mij betreft nog ruim boven 600 komen en zeer wrsch al veel sneller dan je nu durft te denken!!!

  Daar ben ik toch mee gestopt, anders zat ik alweer short toch? Goed blijven lezen hè! 😉 Ik speel alleen nu wel liever de short want het kan best een leuk tikje worden, juist door al het bullish gepraat en alle bullish actie in de markt nu! En trouwens, hoe weet je wat ik durf te denken? Haha, ik mail je binnenkort, geduld. 🙂

  By the way im heb je alle lows al gecheckt en dan verdubbeld en gezien wat daar uitkomt je zult versteld staan. Vele lows ×2 waren superweerstanden c.q. toppen. Check it out!

  Heb ik zojuist gedaan. Ben nogal druk en vergeet dan dingetjes te doen. Ik vraag me alleen af waar je de lows vandaan tovert? Ik kom die exacte getallen niet tegen namelijk. Wel interessant!

  Gegroet,

  Im

 9. Immanuel Koning

  Antwoord aan trader1980:

  im,

  ik heb nog een vraag
  tot op heden gaf je telkens één datum voorde high of de low
  nu geef je 25 tot 30 januari op
  waarom nu plots 5 dagen ?
  is daar een reden voor ?

  Die heb ik ook gegeven, 30 januari (zie onderin de analyse).
  Maar waarom ik die range aangeef is omdat het in dat tijdsbestek normaliter moet vallen. Meestal komt hij vrij laat (tot op heden mijn ervaring) en zodoende had ik vorige keer de 9 januari goed te pakken. 😉

  beste Im,

  je had 571,5 verwacht tussen 25 en 30 januari (high)
  maar die wordt deze morgen (nu) al gezet ?
  We zijn nog maar de 23° januari en we zitten al boven de 572.
  Dus komt de tijdsvoorspelling niet uit toch ?
  ander vervolg hierdoor ?

  Ik verwacht nog steeds 571,50 op slotbasis (slotbasis is belangrijk (ook bij gapanalyse), dus goed opletten wat ik schrijf, deze patronen zijn een kunst op zich). Ik heb later in de berichten toegevoegd dat er een mogelijkheid is dat het hoger gaat, maar als ik alle bewegingen zo bekijk (waar ik vandaag geen tijd voor had omdat ik elders moest werken), zou het heel goed kunnen dat morgen (dus per 24 januari) de top wordt gezet. Dus hoe ga ik dit rijmen met de tijdsvoorspelling van 30 januari? Dat mag je in mijn volgende reactie lezen. Het is in ieder geval fijn dat ik tussentijds kan updaten in plaats van één analyse schrijven en that’s it. Een beetje interactie is wel leuk hè? 🙂

  Wat mij wel tegenstaat, en daar ga ik dus wat aan doen, is het feit dat mensen zich gaan vastpinnen aan mij data. Dit begrijp ik heel goed want ik noem ze niet voor niets. Echter, als het ook maar even iets anders loopt (16 januari DE LOW n plaats van 16 januari een eerste low en 19 januari vervolgens DE LOW), dan kan ik goed bedenken wat er aan de hand is. Echter, iemand met mijn data en zonder enige ervaring/kennis met mijn draaidata systemen plus de patronen die ik zie, zal er niets meer van snappen. Dit merk ik dus ook heel goed aan jouw reactie trader1980 en ik ben alleen maar blij dat dit nu gebeurd. Dus bedankt voor de ‘indirecte feedback’!

  De data die ik nu gegeven heb plus de bodem datum die ik volgende week zal noemen, zullen daarom de laatste data zijn. Ik zal bijsturen waar ik kan en aangeven waar ik een top/bodem verwacht ommenabij. Dit geeft de lezer meer rust ondanks dat de data noemen natuurlijk veelllllll spannender is! 😉 Maar wat is belangrijker: 1. spanning of 2. duidelijkheid en dus geld verdienen??? Ik denk dat alle lezers dat wel kunnen inkoppen zonder mijn analyse hulp! 🙂

  Gegroet,

  Im

 10. Immanuel Koning

  Vooralsnog speelt de analyse zich redelijk uit. Ik denk wel dat ik iets moet toevoegen:
  De mogelijkheid bestaat dat er morgen een top wordt gezet en dat de 30 januari top een ‘second chance’ top oftewel ‘opleving’ zal zijn, dus lager dan de top per 24 januari! Ik zie het gauw genoeg want ik verwacht een goed SELL signaal te krijgen!

  Waarom kom ik hier nu mee? Soms bedenk ik (u ook???) iets later pas, want ik heb in mijn systeem één keer 23 en één keer 24 januari staan. De data leken mij niet veel soeps te worden, dus heb ik ze genegeerd. Maar mocht ik een duidelijk SELL signaal krijgen morgen (in combinatie met andere duidelijke negatieve divergenties), dan weet ik dat de data goed zijn! Het maakt verder niet zoveel uit, ik kan bijsturen waar nodig zodat we op het ‘juiste pad’ zullen blijven met elkaar en er uiteindelijk zakgeld verdient wordt! 🙂

  We lijken nu even te bodemen en dan morgen DE TOP zetten volgens de analyse? Ben benieuwd of dat Crab patroon gaat worden genegeerd, ik zou het RAAR vinden…

  Gegroet,

  Im

  1. Im,
   mooi dat je duidelijke antwoorden geeft

   al blijft het niet makkelijk voor me hoor.
   ik mag me idd niet zo meer vastpinnen op die data, maar ik ben ook maar een mens hé ?
   verwacht je een grotere sell na 30 januari (lagere top) ?

   ook een idee over de dax ?
   zal die ook dalen na +/- morgen denk je ?

 11. Immanuel Koning

  Hallo trader1980,

  Graag gedaan!

  De beurs is kneiter moeilijk en voor weinigen weggelegd. Daarom bied ik hulp en probeer er zo ook mijn werk van te maken. Ik vind dat iedereen moet doen wat bij hem/haar past, hoe moeilijk het ook is om iets voor elkaar te boksen!

  Ik ben blij om te lezen dat jij een mens bent. Dan kan ik je tenminste de digitale hand schudden! 🙂

  Wat ik verwacht heb ik al verteld, ik herhaal: Wanneer de top zal zijn gezet, ga ik uit van een daling richting de rode lijn (de top van 2007) rond 564 of van een daling richting de gap bij 558.

  Zoals je inmiddels weet is de AEX een ‘éénling’ en loopt die niet gelijk met de CAC/DAX. Om gek van te worden die Hollandse index… Normaliter zou het een beetje als één markt moeten bewegen, maar dat is al lang niet meer zo. We gaan het zien! Focus voor mij op de AEX!

  Gegroet,

  Im

 12. goedemorgen Im,

  je schrijft “Wat ik verwacht heb ik al verteld, ik herhaal: Wanneer de top zal zijn gezet, ga ik uit van een daling richting de rode lijn (de top van 2007) rond 564 of van een daling richting de gap bij 558.”

  dat is dan zo’n +/- 1% daling die we mogen verwachten ?

  en verwacht je die daling na de eerste top (de top) en de tweede lagere top op 30 januari of pas na die tweede top op 30 januari ?

  ik veronderstel dat je bedoelt : na die eerst verwachte top naar 564/558 dan weer iets up en dan veel lager door de lagere geplaatste top

 13. Immanuel Koning

  Hallo trader1980,

  Ik ga het zo simpel mogelijk opschrijven:
  De verwachting was dat we niet veel verder meer omhoog zouden gaan, maar toch hebben we al de 573 bijna gezien. Ik had in het begin van de week direct gekabbel naar beneden verwacht, zie het eerste roze lijntje van mijn projectie.

  Nu zien we alsnog het zijwaarts / licht dalende gekabbel (zie plaatje, inmiddels al 6 punten daling). Mijn draaidatum (die ik bewust genegeerd heb) van 23/24 januari kan hiermee een low gaan opleveren per vandaag of morgen 25 januari. Waarom een low? Ik heb nog geen 571,50 op slotbasis gezien! Die verwacht ik dus alsnog per 30 januari al is de range hiervoor 25-30 januari! Zie het tweede roze lijntje van mijn projectie.

  Als de 571,50 op slotbasis is gezet, dan verwacht ik 1. 558 idealiter of 2. 564 als het niet door wil zetten…

  Concreet mijn verwachting voor een bodem nu:
  565,50-566 per morgen??? Daarna dus de 571,50 opzoeken. Dat is wat ik voor nu zie…

  Ik wacht gewoon op duidelijkheid en op een leuk signaal om eventueel te handelen. Ik ben morgen en vrijdag vrij dus wellicht kan ik nog iets ondernemen. 🙂

  Gegroet,

  Im

 14. Immanuel Koning

  Ik had overigens een leuk SELL signaal per 23 januari in de ochtend staan. Geen afstorting of iets dergelijks, maar toch een mooi signaal. Helaas niets mee kunnen doen in verband met werk. Dit gebeurt wel vaker, zodoende wil ik ook het liefst fulltime met de beurs bezig zijn. Dit was toch een easy zeven punten (inmiddels) geweest!

  Gegroet,

  Im

 15. Immanuel Koning

  Toch wil ik ook het alternatieve scenario beschrijven indien het bearish blijft vanaf de top per 23 januari:
  1. 23 Januari (572,81 intraday high) is de top geweest in de AEX. De Bearish Deep Crab is dan wellicht toch al valide al ben ik het er niet mee eens… Echter, de markt heeft altijd gelijk.
  2. We gaan ergens een bodempje zetten om vervolgens tussen 25 en 30 januari een lagere top te zetten.
  3. Begin februari zoeken we de 558 zeker op. De datum volgt zondag in de nieuwe analyse.

  Gegroet,

  Im

 16. Im,

  als je altijd een alternatief scenario achter de hand hebt, wanneer beslis je dan eigenlijk om in te stappen.
  waar kijk jij “nu” bvb naar uit om in te stappen
  merci

 17. Immanuel Koning

  Eventjes gebodemd, toch nog een keer die 571,50 opzoeken en blijft de 23/24 januari dan toch een bodem te zijn? Anders is de Crab gewoon al gezet per 23 januari…

  Gegroet,

  Im

 18. Immanuel Koning

  Hallo trader1980,

  Ik houd niet van alternatieven, maar als de markt iets anders doet dan ik in eerste instantie verwacht, dan moet ik flexibel zijn en meeveren om alsnog te kunnen handelen wanneer ik een signaal heb gemist en alsnog wil meegaan op dat signaal of een nieuw signaal. Dus wanneer beslis ik om alsnog iets te doen? Als ik op tijd erbij ben en weer een signaal krijg…

  Ik kijk nu in eerste instantie nog steeds naar de 571,50 zone op slotbasis. Maar, mochten we die niet halen, dan heb ik nog de 29/30 januari als richtpunt. Ik ben nog steeds niet overtuigd dat de top staat, maar ik moet er rekening mee houden.

  Als ik groter zou willen traden (maar dat wil ik niet) dan zou ik nu ook kunnen zeggen: lekker belangrijk die paar punten meer of minder, ik koop een paar februari series 565/570 en blijf zitten tot en met 558-560. Dat kan natuurlijk ook! Echter, de kunst voor mij is toppen en bodems pakken, dus die langere opties doe ik idealiter niet. Zeker niet omdat je met korte opties echt ‘zo goed als perfect’ moet timen qua tijd en prijs (levert ook veel meer hefboom en dus risico op). Maar voor iemand die dat niet kan/wil die kan het rustigere aan doen en kan op basis van deze analyse makkelijk traden mijns inziens want ik geef duidelijk aan hoe of wat ik verwacht. Geen advies van mijn kant dit betoog overigens, puur boerenverstand (logica dus). Iedereen heeft een andere ‘risicoprofiel’ dus ik kan niet beoordelen wat bij je past.

  Dus, nu mijn analyse wetende en ervan uitgaande dat je ook een daling ziet komen (de eerste poot is nu gezet), hoe ga jij nu handelen? Ik ben benieuwd en wellicht kunnen de lezers hier iets van leren! Vertel vertel, nu heb ik een keer een vraag voor jou! 😉

  Gegroet,

  Im

 19. ik zit short maar veel te weinig na wat ik nu vandaag zie

  ik lees vooral wat je schrijft
  daarop handel ik 🙂

  maar durf te weinig

  zal zo nooit de grote pot winnen 🙁

 20. Im je maakt het je zelf veel te moeilijk.dat zal je uiteindelijk niets dan frustratie en stress opleveren Koop wat langer lopende opties. Het gaat erom de trends te zien met behulp van de cyclustheorie.die daghandel maakt je gek (goed bedoeld advies)

 21. Immanuel Koning

  Bedankt voor jouw antwoord!

  Daarmee is dus bewezen dat op de analyse kan worden gehandeld en dat is alles dat ik voor de lezers wil! 🙂

  Je durft te weinig? Weet je wat mijn vader altijd zei: ‘vele kleintjes maken ook een grote jongen’! Dus eerst vertrouwen bouwen, dan kan er altijd uitgebouwd worden! Geduld… Heeft bij mij ook jaren geduurd en nog houd ik de trading ‘klein’ maar wel dusdanig dat ik er leuk zakgeld kan uithalen. 🙂

  Gegroet,

  Im

 22. Immanuel Koning

  Ik houd van complexiteit, kan ik niets aan doen! 🙂 En wat je zegt is voor de meesten de truc en dus logica: focus op iets langere bewegingen en daarop met ‘iets langere opties’ op handelen. Voor mij is het de kunst om ook het kortere werk wat mee te pakken dus dat is een bewuste keuze. Wellicht als ik ooit richting een wat ‘grijzere’ leeftijd kom dat ik hier anders over ga denken. 😀

  Bedankt voor jouw reactie, top!

  Gegroet,

  Im

 23. In antwoord op trader1980:
  Als je niet op eigen gezag dus autonoom kunt handelen op de beurs zul je NOOIT ‘de grote pot’ winnen maar uiteindelijk alles verliezen. Het is niet anders helaas

 24. Im ik moet echt lachen om je reactie.grijs of niet je jaagt een illusie na.Er bestaat echt niemand op wereld die constant precies het juiste doet op beurs.Het is allemaal kennis achteraf.you will win some and you will loose some dus uiteindelijk blijft het bij zoals je het zelf ook al noemt’zakgeld’.Ik zal je het allemaal nog wel eens uitleggen als ik je spreek.haha

 25. Hoi,

  Ben het met van Heugten eens, met dien verstande dat het analyseren niet zo goed uit de verf komt, dan. Neem bijvoorbeeld de 15 min. grafiek, twee maal geplaatst en beiden verschillend, dat is verwarrend voor jezelf, én de lezer. De waves zijn helaas ook niet zoals ze horen te zijn, ietsjes beter tellen..
  Maarja, foutjes horen erbij, en komen voor, dat is mens eigen.

  Succes!

 26. Immanuel Koning

  @J. van Heugten: lachen is goed toch! 😀 Constant het juiste doen lukt mij ook niet, haha. Daarom ben ik blij dat er genoeg kansen zijn. 😉 Leg het mij t.z.t. maar eens goed uit ja, hahaha! 😀

  @Tommy: bedankt voor jouw feedback! De lijntjes lagen heel aardig, de EW telling is niet mijn sterkste kant zoals je weet. Toch blijf ik het proberen maar ik heb daar te weinig uren voor gemaakt in tegenstelling tot al het andere dat ik doe. Daarom is het voor mij een extraatje zoals ik eerder heb uitgelegd. Ik sta uiteraard open voor de ‘juiste telling’ al kan ik hem nu ook wel raden maar dat is achteraf en dan hebben we er niets aan. 🙂 Ik blijf in ieder geval oefenen voor de fun! Voor mij is EW (de telling) niet nodig om te handelen. Daarvoor krijg ik zuivere signalen. 🙂

  Gegroet,

  Im

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.