AEX: blijf zeer alert op een neerwaartse draai

Na de recente doorbraak door de 586,30 is de AEX verder opgelopen naar een niveau van net boven de 600 punten. Hogere niveaus blijven mogelijk, maar blijf zeer alert op een neerwaartse draai nu de zone 600–610 is getest. Dat schrijft technisch analist Bas Heijink van ING.

Geen sprake van stijgende langetermijntrend…

De huidige opwaartse trend startte bij het dieptepunt van de tweede correctie van dit jaar in augustus. Dit dieptepunt ligt bij 528,70 en zorgde destijds voor een eendaagse neerwaartse doorbraak onder de belangrijke steun van 534,50. De AEX is vanaf dit dieptepunt dus ruim 70 punten opgelopen met slechts één kleine mini-correctie tijdens deze opwaartse beweging. Ondanks dat eerdere toppen opwaarts werden gebroken, is er naar zijn mening geen sprake van een nieuwe, duurzame opgaande langetermijntrend. Ook is er geen sprake van een vervolg van de sinds begin 2009 stijgende langetermijntrend. Deze opgaande trend werd in veel indices namelijk in het laatste kwartaal van 2018 neerwaarts gebroken.

… maar groot en langdurig topvormingsproces
Ondanks de hogere toppen blijft er naar zijn mening sprake van een groot en langdurig topvormingsproces. Deze hogere toppen zorgen er wel voor dat het aanzienlijk langer zal duren voordat de belangrijke steunpunten neerwaarts worden gebroken. Dit jaar hebben, tot op heden, slechts twee correcties plaatsgevonden. De eerste leidde tot een daling in mei vanaf 572 tot aan de 534,50. De tweede correctie was aanzienlijk forser en leidde tot een daling van 586,30 tot 528,70. Deze correctie zorgde voor een daling van bijna 10%. De tussentijdse minicorrectie in oktober zorgde voor een daling en hogere kortetermijnbodem bij 553,80. Langs deze bodem en de bodem van augustus bij 528,70 is nu een steile opgaande bodemlijn te trekken die vandaag bij 575,90 ligt. Wekelijks loopt deze bodemlijn ongeveer 3,5 punten op. Een neerwaartse doorbraak onder deze lijn zou waarschijnlijk het signaal zijn dat de top is gezet en de neerwaartse weg richting 553,80 en 534,50 kan worden ingezet.

Risicobarometer ING Investment Office

1) Contra-indicator, zeer negatief sentiment kan beoordeeld worden als positief.
2) Technische analyse (TA) is een manier om de koersontwikkeling op financiële markten te voorspellen en is één van de signalen die onze risicobarometer stuurt. Alle signalen (waaronder het TA-signaal) worden onafhankelijk van elkaar bepaald en opgeteld tot één (totaal) risicosignaal. Dit signaal is bepalend voor onze tactische assetallocatie.

Handelssysteem op de Duitse DAX

Beleggers kijken steeds meer over de grenzen omdat de AEX steeds meer een “Mickey Mouse” index wordt. De zwaargewichten Royal Dutch Shell en Unilever bepalen voor een groot gedeelte de richting van de Amsterdamse beursgraadmeter. Als daar ING, ASML en Philips aan toegevoegd worden dan wordt de trend bepaald door een handjevol aandelen.

De Duitse beursgraadmeter is de laatste jaren populairder geworden onder particuliere beleggers. Dat komt door de hogere volatiliteit van deze beursindex. Ook de veel grotere liquiditeit spreekt steeds meer handelaren aan.

Stijging of daling? Wij hebben een handelssysteem op de Duitse DAX ontwikkeld die op beide kan inspelen. Alle aan-en verkopen gaan automatisch dus het is mogelijk dat u zelf niets meer hoeft te doen. Het systeem heeft met een startkapitaal van € 7.000 in juni 2015 , een resultaat van € 18.875 gemaakt. Vergelijk dit met uw beleggingen. Vraag de gratis brochure aan. KLIK HIER.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.