Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

AEX 700 mythe ontmaskerd

Deze week was er een jubelstemming in de media. De Amsterdamse beursgraadmeter heeft het oude beursrecord uit 2000 gebroken en is gesloten op 708,43. “Door de lage rentestanden zetten veel mensen hun geld niet op een spaarrekening, maar gaan ze over op beleggen”, aldus Teletekst.

Teletekst_AEX
Teletekst_AEX

Wat media niet vermelden of over het hoofd zien is dat de AEX alleen een koersprestatie-index is. Dividenden worden niet meegenomen. In tegenstelling de Duitse DAX wordt de hoogte van de index alleen bepaald door de koersen, en bepaalt deze dus alleen het koersrendement. Maar het totaalrendement van aandelen bestaat uit het koersresultaat én dividend. Dit totaalrendement geeft een veel gunstiger beeld.

De herbeleggingsindex bereikte al in 2014 de oude top van 2000 en recent bereikte de index een nieuwe all time high! De AEX heeft in ruim 20 jaar geen 0%, maar 95% rendement gerealiseerd. Dit blijft echter nog steeds flink achter bij de wereldindex inclusief herbelegde dividenden (+156%). Het onderstreept het belang van dividenden en een wereldwijde spreiding voor vermogensopbouw op de lange termijn. Wie vanwege de opgelopen aandelenwaarderingen van dit moment terughoudend is over aandelen, weet dat in vergelijking met het jaar 2000 de waarderingen nu lager zijn en het dividendrendement hoger is.

 

Duitse DAX steeds populairder

Hierdoor levert de AEX geen betrouwbaar beeld op voor het rendement op aandelen. Daarnaast bepalen een handvol aandelen de richting van de Amsterdamse beursgraadmeter. Beleggers kijken steeds meer over de grenzen omdat de AEX steeds meer een “Mickey Mouse” index wordt. De zwaargewichten Royal Dutch Shell en Unilever bepalen voor een groot gedeelte de richting van de Amsterdamse beursgraadmeter.

De Duitse beursgraadmeter is de laatste jaren populairder geworden onder particuliere beleggers. Dat komt door de hogere volatiliteit van deze beursindex. Ook de veel grotere liquiditeit spreekt steeds meer handelaren aan.

Na een periode van hard studeren en gebruikmakend van onze jarenlange ervaring bieden wij een systeem aan op de Duitse beursgraadmeter DAX: DaxTrader. Wij zijn sinds juni 2015 van start gegaan. Het kapitaal is per 1 januari 2021 aangegroeid van € 7.000 naar € 40.252. Dat is een rendement van 475 %. Vraag hier de gratis brochure aan.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *