Aandelenbeurzen: feestvieren alsof het 1999 is?

Aandelenbeurzen zijn in opperbeste stemming, waarbij wordt gesproken van een goldilocks scenario. Kunnen we daar wel van spreken en wat zeggen alle overéénkomsten die we zien met de beurs aan het begin van dit millennium?

Aandelenbeurzen zijn met uitzondering van opkomende markten in opperbeste stemming. Sinds eind oktober ‘23 liggen de rendementen op vijftien tot vijfentwintig procent voor de verschillende indices. De rally is ongekend, heeft geleid tot nieuwe hoogterecords en een opperbest sentiment.

Goldilocks scenario?

De Amerikaanse economie blijft het goed doen, groeit boven zijn trend en van een soft landing is totaal geen sprake. Wij hebben inmiddels onze groeiraming voor 2024 opnieuw naar boven bijgesteld.

Er zijn zelfs stemmen die spreken van een goldilocks scenario. In mijn optiek is daar absoluut geen sprake van. Misschien wel op basis van de sterkte van de economie en financiële condities die verruimend zijn, maar niet op basis van het niveau van de beleidsrente van de Fed en van inflatie, én van de recente ontwikkeling van inflatie.

Wat opvalt, is dat het daadwerkelijk lijkt op partying like ’99 om Prince te quoten. Net als nu hadden we ook in ‘99 – 2000 een enorme rally, waren er hoogterecords, was de rally liquiditeitsgedreven, was ook 2000 een verkiezingsjaar en waar toen sprake was van de gekte rond internet, is dat nu met AI.

Hoe werken bull-markten?

Nu moeten beleggers zich realiseren dat bull-markten met een knal beginnen en eindigen met een sprint. Kijkend naar de huidige euforie duidt het eerder op een sprint. De feestrally wordt veroorzaakt omdat er opluchting in de markt is, dat het ergste voorbij is en ook de Fed klaar is met het verhogen van de rente. Daardoor dalen rentes.

Wat historisch vaak gebeurt, is dat op een gegeven moment de daling in de rente niet meer een teken is van opluchting, maar van een economie die hard verslechtert. Vaak is de Fed dan te laat en zien we de rentecurve weer oplopend worden.

Onze visie

Wij blijven vooralsnog neutraal op aandelen, omdat al veel positief nieuws is ingeprijsd en de aandelenbeurs op korte termijn wat stoom moeten afblazen. Deze correctie kan kansen bieden, want de sprint lijkt nog niet ten einde.

Juist door de recente sterke Amerikaanse arbeidscijfers en tegenvallende inflatie liep het renteverschil tussen de korte en lange rente weer op, waardoor de rentecurve weer meer omkeerde. Voor de aandelenbeurs is dat vooralsnog positief.

Grafiek Historisch gezien zit de bull-markt in zijn eindsprint, maar nog niet bij de finish

 

Bron: ABN Amro

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.