Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Beleggen in aandelen: altijd winst!

Beleggen in aandelen wordt vaak in verband gebracht met risico en dat is niet onterecht. Er moet namelijk risico gelopen worden om een hoger rendement te maken dan “risicoloos” spaargeld. Dus als u een angsthaas bent is het niet verstandig om te beleggen. Ik heb echter ook voor die Dr.Bibbers goed nieuws: Uit een onderzoek van Allianz blijkt dat wie minimaal 30 jaar belegt in aandelen altijd winst maakt. Als gekeken wordt naar het behoud van vermogen dan naar de beweeglijkheid in een tijdsspanne van minimaal tien jaar dan zijn aandelen veiliger dan obligaties.

Angst voor verlies

Beleggers hebben spijt dat ze niet meer gekocht hebben op het dieptepunt in maart 2009. De reden van hun twijfel kan afgeleid worden door de theorie van behavioral finance. Beleggers zijn in de regel meer bang voor verlies en handelen niet puur rationeel. Ze hebben liever geen winst dan verlies. Velen sloten de ogen voor het lange termijn groeiverhaal achter het beleggen in aandelen. Een blik op de reële macro-economische groei laat ons zien dat de welvaart enorm gestegen is in de afgelopen 200 jaar, vooral in de geïndustrialiseerde landen. De economische groei gemeten in reële bruto nationaal product (gecorrigeerd voor inflatie) is sinds 1800 gemiddeld met minimaal 3% per jaar toegenomen. Deze groei ging hand in hand met gestegen bedrijfswinsten en had dus een positief effect op de aandelenkoersen. Tussen 1 januari 1871 en 31 december 2013 steeg de toonaangevende Amerikaanse beursgraadmeter S&P 500 van 4.44 naar 1.843 punten, gelijk aan een toename van ongeveer 4,3% per jaar. Als daarbij ook de dividenden werden meegenomen dan resulteerde het een jaarlijks rendement van gemiddeld 8,7%. Als onze over-over-over-overgrootouders $100 hadden belegd dan hadden hun nakomelingen een vermogen van ongeveer 15 miljoen dollars gehad.

Wat levert het meeste op?
Sparen levert op dit moment weinig op: 1,2% bij ABN AMRO en 1,25% bij ING. Wie z’n geld langer vast wil zetten, is al beter af. Tien jaar je geld vastzetten op een deposito levert 3,5% rente op. Dertig jaar beleggen levert in het slechtste geval 3% rente en in het beste geval 11% rente op, gemiddeld. Daar ben je, als je je geld lang vastzet, dus het beste af.

Resultaten na 30 jaar:

Rendement Inleg Resultaat na 30 jaar
Vrij opneembaar sparen 1,20% € 10.000 € 14.303
Spaardeposito (3 x 10 jaar) 3,50% € 10.000 € 28.068
Beleggen (30 jaar) 7,00% € 10.000 € 76.123

Bron: wegwijs.nl

Hoe langer de beleggingshorizon is voor aandelen des te groter de kans dat zij beter presteren dan spaargeld of deposito’s en dat geld vooral als je rekening houdt met inflatie.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *