Aandelen uit opkomende markten presteren op lange termijn beter dan aandelen uit ontwikkelde markten. De afgelopen jaren is het tegenovergestelde waar: aandelen uit opkomende markten blijven achter. Sinds begin 2016 presteren opkomende markten juist weer beter. Is dit een incident of is een blijvende trend ingezet en kunnen we profiteren door in opkomende markten te beleggen?
Beleggen in opkomende markten
Bij beleggen onderscheiden we ontwikkelde en opkomende markten. Of een beurs behoort tot een ontwikkelde markt of een opkomende markt wordt bepaald aan de hand van de volgende criteria: hoogte en stabiliteit van het bruto nationaal product, grootte en liquiditeit van de aandelenbeurs en toegankelijkheid van de markt (voor buitenlandse beleggers, barrieres voor kapital toe- en uitstroom, etc.). Voorbeelden van opkomende markten zijn de landen in Zuid-Amerika, Azië (met uitzondering van Japan, Hong Kong en Singapore) en Oost-Europa.
Meer risico, meer rendement
Beleggen in opkomende markten is risicovoller dan gemiddeld, maar levert daarom ook een hoger verwacht rendement op. Van bedrijven uit opkomende markten is gemiddeld genomen minder informatie beschikbaar, zijn de aandelen minder gemakkelijk verhandelbaar en de politieke situatie hindert vrij verkeer van kapitaal. Het is logisch dat beleggers een hoger rendement eisen op hun investering. Op lange termijn is het rendement van aandelen uit opkomende landen 1%-2% beter dan dat van de brede markt index.
Afgelopen jaren bleven opkomende markten achter
Over de periode 2011-2015 bleven aandelen uit opkomende markten ieder jaar achter bij aandelen uit ontwikkelde markten. Aan het begin van de periode was de waardering van opkomende markten te hoog opgelopen. Later leidde de afbouw van QE programma in de VS tot een stevige reactie op de valuta markten, waardoor aandelen werden meegenomen. In 2015 kwam daar het risico van een harde landing in China bij. Begin 2016 tenslotte was de olieprijs gedaald tot minder dan $ 30 per vat. Olie exporterende landen werden geconfronteerd met een groot gat in hun begroting. De kredietwaardigheid kwam daardoor onder druk.
Waardering opkomende markten laag
Door alle problematiek is de waardering van aandelen uit opkomende markten gedaald. De prijs/boekwaarde verhouding bevindt zich op 1,4. Dit is vergelijkbaar met het getal na crises in 2001 (1,24) en 2008-2009 (1,32). In 1998 was de waardering met 0,93 nog wel een stuk lager. De lage waardering voor opkomende markten staat in schril contrast met de waardering van Amerikaanse aandelen. De prijs/boekwaarde van de S&P 500 index staat momenteel op 2,8. Dit is het dubbele.
Vooruitzichten
De vooruitzichten voor opkomende markten zijn sterk verbeterd in de afgelopen maanden. Zo is het risico van een harde landing van de Chinese economie afgenomen. De officiële economische cijfers wijzen op een stabiele, economische groei van ongeveer 7%. En net zo belangrijk is dat de officiële cijfers in de pas lopen met officieuze cijfers, waardoor de betrouwbaarheid stijgt. De toename van schulden krijgt nadrukkelijk aandacht en de toezichthouders maken een stabielere indruk. Hierdoor neemt het vertrouwen van buitenlandse beleggers toe.
Na het dieptepunt in februari op $28 is de olieprijs weer deels hersteld. We zien de positieve effecten hiervan direct terug in economische cijfers van landen als Brazilië en Rusland. Verder is de kans klein dat een renteverhoging in de VS opnieuw leidt tot valutaschommelingen. Een eventuele renteverhoging is al door de markten ingeprijsd. Daarnaast zal een eventuele renteverhoging zorgvuldig worden begeleid door de FED om onrust te voorkomen.
Mooie kansen in opkomende markten
De waardering van aandelen uit opkomende markten is goed en de vooruitzichten zijn sterk verbeterd. De risico’s van opkomende markten zijn niet volledig verdwenen, maar de vergoeding die er tegenover staat is interessant. Voor beleggers met sterke zenuwen bieden aandelen uit opkomende markten mooie kansen.
Loege Schilder
Start met Automatisch Beleggen
Als je in Maart 2020 aandelen in de gaming industrie had gekocht, dan was je nu rijk. Maar hoe ziet de toekomst van gaming er uit?
Bivakkeren financiële markten op de bodem van het dal? Is het nu tijd om bij te kopen? Voorzichtig, de geschiedenis leert dat plotselinge crashes gevolgd worden door een reeks van naschokken.
Polestar, het dochterbedrijf van Volvo gaat de productie van electrische auto's aanslingeren. Gaat het bedrijf een Tesla approach aanhouden?
De markten lijken in ieder geval te anticiperen op een stijging van de inflatie. Welke sectoren en aandelen kunnen hiervan profiteren ?