Zilver en goud gaan volgend jaar echt uitbreken. Er is een supersterke bodem gevormd. Goud stijgt in 2013 naar de 2.000 dollar en de zilverprijs gaat minimaal naar de 40 dollar. Vooral ondergewaardeerde edelmetaalbedrijven zijn nu aantrekkelijk. Ook aandelen zijn kansrijk. Dat zijn de verwachtingen van Willem Middelkoop voor volgend jaar.
Jaarlijks houd ik een interview met Willem Middelkoop, auteur, ondernemer en voormalig beurscommentator op RTL Z.
Hieronder een overzicht van zijn verwachtingen van de afgelopen jaren en wat daadwerkelijk de stand was. U ziet de hoogste en laagste goudprijs van het jaar. Hetzelfde geldt voor zilver. De stijging in euro’s is genomen ten opzichte van de beginstand van het jaar en de hoogste prijs in euro’s.
Uit de tabel kunt u opmaken dat zijn verwachtingen door de jaren heen redelijk zijn uitgekomen. Zo steeg de goudprijs in 2010 naar $1431 per ounce terwijl hij een stand van 1300 op de borden voorzag. In euro’s verwachtte Willem een toename van 10%. In werkelijkheid steeg de goudprijs in euro’s in dat jaar met 38%.
Klik op figuur voor een grotere tabel (opent in nieuw venster)
Vooruitzichten goud en zilver
Al gauw gaat ons gesprek over goud en zilver. Ik werp hem toe dat zijn verwachting van vorig jaar voor de goud-en zilverprijs niet uitgekomen is.
Hij verwachtte een goudprijs boven de 2.000 dollar en een zilverprijs boven de 40 dollar. Waarom is die verwachting niet uitgekomen. Is er sprake van manipulatie? Overigens had hij wel gelijk dat de zilverprijs harder gestegen is dan de goudprijs.
“Goud bevond ten tijde van het vorige interview op een bodem. Die bodem duurt nu al één jaar. Het hoogste punt van zilver was 35 dollar dus dat lag al dichtbij mijn koersdoel. Er zijn ongelooflijke manipulerende krachten in de markt om te voorkomen dat goud en zilver een koopsignaal geven. Elke uitbraak wordt de kop ingedrukt door verkoop van paper gold en paper silver. De CFTC, de Amerikaanse toezichthouder, doet al vier jaar onderzoek naar deze manipulatie.”
Volgens hem is het zeer belangrijk dat te beseffen en hij biedt gratis een hoofdstuk van zijn laatste boek het “Goud en het geheim van geld” aan de lezers van onze site aan getiteld “War on gold”: 201207 War on gold – hst 3 pdf
Hij wijst erop dat de manipulatie van de markten ook niet oneindig kan doorgaan. De Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, koopt nu 90% van de staatsobligaties op en heeft net bekend gemaakt per jaar voor 1000 miljard dollar aan extra opkopen te doen de komende jaren. “Dit is de gamechanger. Er is geen weg terug. Een situatie van hyperinflatie is op termijn zeer goed mogelijk. Voor 2020 komt er een punt waarin de Amerikaanse dollar zijn status verliest als reservemunt. Dan wil iedereen in goud maar voor beleggers is het dan al te laat. Vooral voor aandelen die gerelateerd zijn aan edelmetalen.”
Hij vervolgt: “Zilver en goud gaan volgend jaar echt uitbreken. Er is een supersterke bodem gevormd. Goud heeft vorige week de bodem van $1580 succesvol getest. Goud gaat de 1.800 dollar uitnemen en keert terug minimaal naar de oude high. Het zou me niet verbazen als goud weer op 2.000 dollar noteert. De goudprijs zal weer minimaal in 10% in euro’s stijgen.”
Willem verwacht voor zilver een stand van minimaal 40 dollar en een stand van 50 dollar zou hem niet verbazen. Binnen vijf jaar kan het edelmetaal naar 100 dollar. Hij raadt aan om zilverbaren BTW-vrij te kopen.
Prestaties van beleggingsfonds
Vervolgens gaat ons gesprek over zijn beleggingsfonds, het Commodity Discovery Fund. Dit fonds heeft een nadrukkelijke focus op nieuwe grondstofontdekkingen en belegt daarnaast in fysieke edelmetalen. Ik vraag naar de prestaties dit jaar.
“Het fonds staat dit jaar 7% lager. Gedeeltelijk is het te wijten aan de Canadese tax loss season. Verliezen kun je daar fiscaal compenseren. Dus je moet voor het einde van het jaar verkopen. In een slecht jaar zie je dus de verkoopdruk aan het eind toenemen.”
Er zijn maar weinig mensen die een zo uitgesproken mening hebben als hij. Ook dit jaar bel ik hem op om zijn visie voor het komende jaar te vragen. Willem zegt dat hij het druk heeft gehad met het schrijven van boeken en zijn werk maar dat het nu rustiger is. Voordat ik al een vraag gesteld heb, barst hij enthousiast los. “Er zijn toch veel zaken waar ik gelijk in heb gekregen. Kijk maar naar de huizenprijzen die verder gedaald zijn. “
Niettemin geeft hij toe dat het resultaat heel teleurstellend is en wijst naar de “war on gold” als oorzaak. De beleggers worden volgens hem weggepest. De mijnbouw wordt nu gezien als een riskante sector waardoor zij de handdoek in de ring gooien. Maar hij benadrukt dat de aandelen nu heel laag gewaardeerd zijn. Je kunt dan volgens Willem nog beter in mijnbouwaandelen beleggen dan in fysieke edelmetalen: “Maak gebruik van deze kans”.
Ik vraag hem ook waarom zij de berekeningswijze van het rendement op hun site hebben aangepast.
“Vroeger rapporteerden wij heel conservatief met het netto rendement dus na aftrek van de performance fee. Onze concurrenten laten echter allen het bruto rendement zien zodat dit voor ons optisch slechter uitpakt. Daarom zijn wij overgestapt naar het bruto rendement.”
Op mijn verzoek geeft hij aan dat het netto rendement sinds juli 2008 30,6% (per 30 november 2012) is. Dus als een belegger met 100.000 euro was ingestapt had hij nu 136.000 euro in handen.
Toch stel ik hem de vraag of het niet beter was geweest om alleen in fysiek goud te beleggen door middel van bijvoorbeeld certificaten.
“Het klopt dat in de afgelopen vijf jaar de goudmijnaandelen slechter hebben gepresteerd dan goud. Maar die trend is sinds mei dit jaar aan het veranderen. Goudmijnaandelen vertegenwoordigd door de indices HUI, GDX en GDXj doen het sindsdien procentueel beter doen dan goud. Het is een trendbreuk van de afgelopen jaren. En ik denk dat er een punt komt dat beleggen in goudaandelen een hype gaat worden.”
Willem verwacht wel binnen 10 jaar een top die gaat samenvallen met grote veranderingen in het financiële systeem. Het kan een stelsel worden waarbij goud en zilver een belangrijke rol spelen of dat juist de handel in edelmetalen aan banden gelegd gaat worden. In aanloop daarnaar toe zal je een steeds grotere vlucht naar goud en zilver waarnemen. De centrale banken beginnen al met goud te kopen.
Eurocrisis
Ons gesprek gaat verder over de eurocrisis. Ik vraag Willem of het dieptepunt achter de rug is. Zelfverzekerd stelt hij: “Het is precies wat ik vorig jaar had voorzien. De ECB heeft inderdaad de geldpers aangezet en daarmee de angel uit de eurocrisis gehaald. Volgend jaar zullen de begrotingsproblemen van de Verenigde Staten meer op de voorgrond treden.” Hij verwacht dat Spanje om hulp zal vragen en dat Griekenland in de eurozone blijft. De pijn voor de gewone burger wordt wel groter volgens hem.
Huizenprijzen
Zo denkt Willem dat de huizenprijzen nog verder gaan dalen. “Voor hoop mensen is het voordelig te huren. Denk aan de pijn van gedaalde prijzen bij stukgelopen relaties.. De huurprijzen zijn naar beneden gekomen en zijn fors lager dan een aantal jaren geleden.
Portefeuilleverdeling
Dit jaar zijn aandelen flink gestegen. Zo staat de AEX ruim 10% hoger. Ook obligaties zijn gestegen. Waarin kun je het beste beleggen?
Volgens Willem zullen aandelen het heel goed gaan doen de komende jaren. “De AEX is heel schizofreen. Terwijl de economie verslechterd gaan aandelen als een vluchthaven fungeren. Er staat veel geld langs de zijlijn. Vooral aandelen met een goede balans zijn favoriet. Ik verwacht in 2013 een AEX stand niet ver onder de 300, met een range van 300-400 punten.”
Zowel aan kasgeld als obligaties zijn veel risico’s verbonden. Willem: “Monopoliegeld heeft een hogere intrinsieke waarde dan giraal geld”. In staatsobligaties ziet hij een bubbel en deze beginnen levensgevaarlijk te worden. De kans dat je reëel rendement gaat maken met een 30-jarige staatslening is miniem. En de Zwitserse franc in nu zelfs aan de euro is vastgeklikt.
“Er blijven in mijn ogen maar twee veilige havens over: goud en zilver en bedrijven met een goede balans. Zowel de aandelen hierin als de obligaties zijn interessant”.
Hij raadt rijke particulieren aan om 1/3 van het vermogen in cash, 1/3 fysiek goud en zilver en het resterende deel in veilige aandelen te beleggen. Dat zijn volgens hem vooral aandelen die gerelateerd zijn aan edelmetalen.
Olie
De olieprijs is dit jaar per saldo gedaald. Is olie nog steeds een van je favoriete beleggingen?
“Vorig jaar voorspelde ik dat olie boven de $100 zou stijgen, tenzij we in een recessie zouden komen. Dat is in grote delen van de wereld gebeurt. Ik verwacht dat de olieprijs dik boven de 80 dollar blijft. Alleen als er een wereldwijde depressie uitbreekt kan de prijs dalen tot onder de 50 dollar.”
Willem denkt dat een aanval op Iran goed mogelijk is. Laatst werden namelijk Patriot raketten gestationeerd in Turkije wat een veeg teken is.
“Israël zal bij een eventuele oorlog de aanval beginnen. Iran zal dan terugslaan waarna de Verenigde Staten een verwoestende tik uitdeelt aan Iran. In dat scenario kan de olieprijs zelfs snel boven de 150 dollar stijgen. De kans op een scherpe stijging van de olieprijs is groter dan een flinke zwakte.”
Beleggingstips
Willem Middelkoop is nog steeds fan van New Gold Inc. (10,81, NGD): “Zie je hoe stabiel dat aandeel is? Zelfs in een slecht jaar is er geen geld verloren.”
Hij verwacht nog steeds dat het aandeel minimaal naar de 15 dollar gaat. “We willen aandelen in portefeuille hebben die de potentie hebben om 50%-100% in een jaar te stijgen.
Wat betreft Peregrine Diamonds ($0,40, PGD.TO) is volgens hem de koerszwakte te wijten aan het uitstappen van BHP Billiton als partner. Maar daarvoor in de plaats is de samenwerking met De Beers, een groot diamantbedrijf dat vrijwel een wereldmonopolie op diamanthandel bezit, gekomen. Willem blijft Peregrine Diamonds tippen als een interessant speculatief aandeel. Maar succes kan een aantal jaren op zich laten wachten door het korte exploratieprogramma in het arctische gebied. Willem waarschuwt beleggers niet te enthousiast te worden over dit aandeel. Het kan wel eens drie tot vijf jaar duren voordat de waarde uitkomt.
Daarnaast wil hij twee nieuwe aandelen onder de aandacht brengen: Silver Wheaton ($36,82, SLW). Het koersdoel is $50. Dat betekent een opwaarts potentieel van 40%. Als de zilverprijs stijgt, zal het aandeel sterker opveren. “Als je speculeert met zilveraandelen, doe het dan met Silver Wheaton. Het bedrijf heeft geen last van de stijgende kosten van mijnen omdat ze als royaltybedrijf een vaste prijs voor het zilver betalen. De onderneming is eigenlijk een beleggingsfonds in zilvermijnen. “Het is één van onze grootste posities in ons fonds”.
Sandstorm Gold ( $11,93, SSL.V) is een ander bedrijf dat volgens hem kansrijk is. Ook dit is een royaltybedrijf, maar dan in goud. De onderneming biedt financieringen aan goudmijnbedrijven en in ruil ontvangt het royaltybedrijf rechten op een deel van de (toekomstige) productie van de gefinancierde goudmijnbedrijven. Hierdoor heeft een royaltybedrijf als Sandstorm Gold vrijwel geen operationele risico’s .
Persoonlijke noot
Als laatste vraag ik hem of hij nog iets kan aanraden aan de “gewone man”. Willem benadrukt dat je flexibel moet zijn want er komen grote veranderingen aan. Je moet niet te veel bezittingen, schulden of personeel hebben.
“Denk niet dat afgelopen 10-20 jaar niet de norm was. In de toekomst moet je meer zelf doen dan van de overheid verwachten. Denk na wat een normaal en natuurlijk leven is. Al sinds 2007 roep dat je je af moet vragen of je een echte baan of een franjebaanhebt.
Disclaimer: Zowel Willem Middelkoop als de redactie hebben privé geen belang in de genoemde fondsen. Willem Middelkoop heeft wel een indirect belang via het Commodity Discovery Fund. Hij heeft een significant deel van zijn vermogen in het fonds geïnvesteerd. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.
Satilmis Ersintepe
www.dekritischebelegger.nl
Interview gehouden op 11 december 2012
Jim Rogers: Gold & India.
India heeft een groot tekort op de handelsbalans- een aantal Indiase politici
beginnen het te wijten aan goud. Als ze een manier vinden om import van goud aan banden te leggen of het inkrimpen van invoer – Als zoiets gebeurt zal dat een grote schok zijn voor al die stieren op goud en wie weet hoe laag het zal gaan.
Als China duidelijkheid geeft over zijn eigen goudmijnen en de opgekochte voorraden (inwisselen van de $)dan zakt de prijs van goud in een sneltreinvaart. Beste belegging is grond, zaden, gereedschap en verdedigings materialen, zonnepanelen en een waterput. Dan heeft u iig te eten voordat de pleuris uitbreekt.
Het is heel leuk, en lucratief, om iets met goud te doen maar doe het dan wel in de juiste crisis. Deze leent zich daar nu juist niet voor, 5 jaar te laat. Niet elke crisis is hetzelfde, vooral deze heeft een heel ander karakter. Maargoed, ik wens heer Middelkoop veel succes. Dat je maar niet mag belanden in waar deze crisis voornamelijk om draait, schuld.
Grappenmaker 😉
http://frontpage.fok.nl/nieuws/595009/1/1/50/daling-goudprijs-zet-onverminderd-door.html
Voorlopig begint 2013 met de grootste terugloop in goud. Goede voorspelling. Goud is 1900 geweest ,nadien alleen maar zakken.
Ga zo door,
Tja, Willem, als je beter naar mijn afbeelding, hier links, had gekeken had je kunnen weten dat dit eraan zat te komen. En nu hopen op een rebound zeker? Bestudeer de afbeelding goed….
Gek, als je halverwege het jaar zit mag je toch wel een stijginkje zien. Maar allemaal de schuld van de ‘war on gold’ zeker, Willem?… Je hebt te veel science fiction boeken gelezen, al je andere stellingen komen daar ook al uit. Tja, het is jouw reputatie, niet de mijne.
Middelkoop heeft voor 2013 geen gelijk gehad. Wellicht meer geduld nodig. Beleggen in zilver en goud? Ik geloof erin. De geldverruiming is gigantisch en zal uiteindelijk de inflatie aanwakkeren. Maar de fundamenten zijn ook goed voor zilver en goud. Ik volg de berichten op verschillende sites en een stijging kan niet uitblijven.
Heb je je ook aangesloten bij het leger wat denkt dat de sky the limit is voor alles, “Zilverbull”/Willem?……
Schrijf gewoon weer eens een artikel, wie weet gaat dat wel werken om klanten aan te trekken!