Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Tien zwarte zwanen voor 2013

De Duitse DAX-index duikelt met 33% naar 5.000 punten. Spanje komt dichterbij een faillissement omdat de rente op de staatsleningen naar 10% stijgt. Goud ploft naar 1200 dollar per ounce. Die verwachting spreekt Saxo Bank uit in haar jaarlijkse tien ‘Outrageous predictions’, oftewel buitensporige voorspellingen.

De tien voorspellingen zijn geinspireerd door Nassim Nicholas Taleb, een filosofische essayist afkomstig uit Libanon. Het is een jaarlijkse exercitie waarmee zeldzame, maar invloedrijke ‘Black Swan Events’ worden voorspeld die buiten de normale marktverwachtingen liggen.

Vorig jaar voorzagen ze onder andere dat Obama de verkiezingen zou verliezen en dat vijftig banken in Europa genationaliseerd zouden worden. Een opmerkelijke voorspelling was dat de koers van Apple met 50% zou dalen vanaf de piek in 2011. Gegeven de huidige zwakte van het aandeel, zaten ze er niet heel ver naast.

Hieronder volgen de buitensporige voorspellingen voor volgend jaar waaronder wij enkele zullen behandelen.

1. Duitse DAX-index daalt met 33% naar 5.000 punten

De groei van de Chinese economie vertraagt verder waardoor de industriële expansie van Duitsland tot staan wordt gebracht. Daardoor zullen aandelen van die sector gedrukt worden en het consumentenvertrouwen zakt. De populariteit van Angela Merkel daalt dramatisch in aanloop naar de verkiezingen. Daarnaast staan onze Oosterburen steeds welwillende tegenover het overnemen van schulden in Europa. Door deze factoren zakt de Duitse DAX index met 33% naar 5.000 punten in 2013.

2. Nationalisatie van belangrijke Japanse elektronica concerns

3.  De prijs van sojabonen stijgt met 50% onder andere door slecht weer.

4. De goudprijs zakt naar 1200 dollar per ounce.

Goudbeleggers worden volgend jaar verrast door een sterke Amerikaanse economie. Ook de fysieke vraag naar goud van China en India blijft achter doordat die landen een groeivertraging en een stijgende werkloosheid zullen meemaken. Goud zakt naar 1.200 dollar per ounce en centrale banken stappen in de markt als kopers van het edelmetaal om te profiteren van de lagere prijs.

5. Olie (WTI crude)  daalt naar 50 dollar

De Amerikaanse energieproductie neemt verder toe door geavanceerde productietechnieken waardoor de olieprijs onder druk komt te staan.

6. USDJPY zakt naar 60.00

7. EURCHF breekt het valuta-anker en tikt de 0,9500 aan

8. Hong Kong laat de koppeling met de Amerikaanse munt los en zet de Hong Kong dollar vast aan de RMB

9. Spanje dichterbij faillissement

Spanje kan door de sociale onrust niet meer bezuinigingen op de publieke sector. In 2013 zullen kredietbeoordelaars de Spaanse staatsobligaties verder afwaarderen naar de “rommel” status. De rente loopt daardoor snel op.

10. De rente op de dertigjarige Amerikaanse staatslening verdubbelt

Het rentebeleid van de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, dwingt beleggers om afscheid te nemen van obligaties. Met geen of zelfs negatieve rente zijn aandelen veel aantrekkelijker. Aangezien de obligatiemarkt veel groter is dan de aandelenbeurzen kan een afbouw van 10% leiden tot een instroom naar aandelenbeleggingsfondsen van circa 30%.  Hierdoor kan de rente in de VS stijgen en ook het startsein zijn voor een betere prestatie van aandelen ten opzichte van obligaties in de komende 10 jaar.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Tien zwarte zwanen voor 2013”

  1. Avatar

    Saxo Bank houdt zich bezig met een bekende analyse methode maar gebruikt het net op de verkeerde manier en daardoor zijn de uitkomsten zeer extreem. Een groepje ‘analisten’ wat zich erover gebogen heeft mag nogmaals de studie eens over doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *