Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Zomerrally AEX op komst

Was dit een heftig weekje of niet dan? Terugschakelend naar de verwachting van vorige week, waarin de AEX kleur ging bekennen en ik neigde naar een berenfeestje, weten we nu dat de door mij belangrijk geachte maandag in plaats van een neerwaartse versnelling, een trenddraai …opwaarts inhield.

De AEX kiest dus voor de groene kleur.

Gelukkig hadden we de meeste shortposities gesloten en AKZO is inmiddels uitgestopt.

OK, hoe plaatsen we deze krachten in het grotere perspectief? De AEX is boven de top van 30 juni gekomen (PI- datum, die start golf 5 veronderstelde) waardoor we dit scenario nu laten varen.

‘Kopen op zwakte’ favoriet

Welk scenario het wel is, is in dit stadium nog met vraagtekens omgeven, maar het uitgangspunt is nu wel dat ‘kopen op zwakte’ favoriet is. Technisch is het uitgangspunt daar best sterk voor, daar we vorige week een bevestigde topformatie hadden geplaatst met als koersdoel 225. Indien dergelijke patronen met niet mis te verstane kracht worden verijdeld, gaat daar meestal een positief signaal van uit.

Ook de rente geeft signalen die dit aandelenscenario ondersteunen.

Voor de korte termijn is het echter verstandig uw kooplust in toom te houden, daar de meeste indicatoren oververhit geraakt zijn en een periode van afkoeling nodig hebben.

Randstad

In de bekende relatieve sterkte- grafiek van Randstad heeft zij keurig een 38.20% fibonacci- nivo gecorrigeerd, waarna ze opwaarts draaide en de dalende trend achter zich liet..Dat is belangrijk bewijsmateriaal in de vaststelling van de huidige marktfase.

Beursbarometer: Randstad ten opzichte van de AEX op 18 juli 2009
Beursbarometer: Randstad ten opzichte van de AEX op 18 juli 2009

Klik op grafiek om te vergroten, (opent in nieuw venster)

Randstad lijkt haar hoofd nu te stoten bij EUR 20, waarna ze een stapje terug, richting EUR 19 mag, om vandaar uit de volgende upswing in te zetten. Interessant is dat de relatieve sterkte met de AEX het deze week ingezette positieve AEX- beeld nog niet bevestigd heeft.

Ik verwacht dat dit de komende weken gaat gebeuren. Nadat ik enkele weken geleden al aangaf  dat de kracht van Randstad tot een ‘buy the dip’-situatie ging leiden, zien we nu dat dit gestalte krijgt, zij het op een hoger dan verwachte bodem.

AEX naar 330 ~ 340

Over de potentie van de stijging is nog weinig te zeggen. In een tegenvallend scenario zal de zone 280 ~ 290 een te zware weerstand vormen, maar koersen richting 330 ~ 340 mogen zeker niet uitgesloten worden. En dat kan allemaal gebeuren tot de ‘R’ weer in de maand komt, een volgend significant tijdsevenwicht. We gaan ons opmaken voor een heuse zomerrally, geniet ervan.

Nieuwe koopkandidaat: Ahold

We gaan vandaag weer een nieuwe koopkandidaat naar voren schuiven, te weten Ahold.

Technische analyse van Ahold op weekbasis op 18 juli 2009
Technische analyse van Ahold op weekbasis op 18 juli 2009

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Ahold bleef de afgelopen week achter bij het beursgeweld wat een uitgelezen kans is wat stukken aan te schaffen. Op de weekgrafiek hierboven ziet u dat Ahold onderin de band beweegt. Potentie tot 10 respectievelijk 11 euro mag hieruit afgeleid worden.

Indien Ahold de gehele daling vanaf 2001 tot 2003 fatsoenlijk wilt corrigeren, mag ze gerust naar 13 tot 20 euro stijgen. Op de TV zien we dagelijks hoe AH feestvreugde etaleert bij het boodschappen doen. Zullen wij nu ook eens in feeststemming komen door de aandelen binnen een afzienbare termijn te verkopen met tientallen procenten rendement?

Technische analyse van Ahold op 2 uursbasis op 18 juli 2009
Technische analyse van Ahold op 2 uursbasis op 18 juli 2009

Klik op grafiek om te vergroten, (opent in nieuw venster)

Op bovenstaande 2-uursgrafiek is mooi te zien dat naast de buy-setup op weekbasis, dit ook wordt ondersteund door de korte termijngrafiek.

Ondergetekende heeft een long positie in Ahold. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies van De Kritische Belegger?

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail- alert, waarvoor u zich kunt aanmelden. Klik hier

Ook kunt u zich op ons forum aanmelden om van gedachten te wisselen.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder
c.devries@dekritischebelegger.nl

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *