Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Selectie van kansrijke aandelen

Geholpen door meevallende kwartaalcijfers wisten de beurzense de afgelopen dagen een aanzienlijke stijging te boeken. Daarmee lijken de bull´s al weer terug te zijn van een korte vakantie. Een nieuwe stijgingsfase voor de AEX lijkt aangebroken met koersdoelen tussen 320 en 340 punten. Er zit nog wel een adder onder het gras waarbij een daling tot 230 nog mogelijk is maar deze lijkt op dit moment academisch.

De bull´s aan zet

Door de stijging van de afgelopen week lijken de bull´s weer aan zet. Het dreigende omkeerpatroon kan de prullenbak in. De AEX heeft steun gevonden in het 38% correctie gebied en we hebben sinds de bodem op 241 punten een sterke stijging gezien in de vorm van een puls. De hoofdtrend is dus weer stijgend.

Technische analyse van de AEX op 20 juli 2009 (op basis van Elliot Wave)
Technische analyse van de AEX op 20 juli 2009 (op basis van Elliot Wave)

Omdat de stijging van de afgelopen week onderdeel uit moet maken van de vorige opwaartse trend kunnen we een aantal zaken stellen:

 • De huidige stijging moet uit een 5 beweging bestaan waarvan we nu in de eerste golf zitten. (zie bovenstaande grafiek)
 • Deze eerste golf zal maximaal voor 61,8% mogen corrigeren, liefst 50%
 • Er moet een relatie zijn met de beweging 194-271

Op basis van deze gegevens kunnen we stellen dat een daling van de Amsterdamse beursgraadmeter onder de 250 punten het eerste signaal van verzwakking is.

Koersidee voor de rally

De nieuwe bull-markt is aangebroken dat is wat u de afgelopen week heeft kunnen lezen. Onzin, deze stelling is op dit moment nog op geen enkele manier te onderbouwen Zowel fundamenteel als technisch zijn we bezig in een grotere bear markt rally. Deze rally´s kunnen erg lang duren en kunnen voor aanzienlijke stijgingen zorgen. Daarom beperk ik mij tot de informatie die wel beschikbaar is en dat is de stijging 194-271 en de daling 271-241.

Deze bewegingen label ik als een A en een B golf, we zitten nu waarschijnlijk in de stijgende C golf. Op basis van deze veronderstelling kom ik op de volgende koersdoelen:

 • C is gelijk aan A                    318 zeer reëel
 • C is 1,618 maal A                  365 mogelijk te optimistisch
 • C is 0,618 maal A                  288 gezien de kracht in de markt aan de lage kant

De valkuilen

De markt is nooit te vertrouwen dus dienen we in deze marktfase altijd gebruik te maken van stop loss-niveaus want zekerheid is nooit voor handen. Je kunt slechts stellen dat het geschetste scenario de meest waarschijnlijke is en daarom de voorkeur geniet. Beleggen is ook vooruit zien en in het achterhoofd een alternatief scenario paraat hebben.

In de huidige situatie zijn, zoals ik afgelopen dinsdag al stelde, nieuwe dieptepunten niet waarschijnlijk.

Wel behoort een daling tot 220-230 nog tot de mogelijkheden. Gezien de stijging van de afgelopen dagen is dat minder waarschijnlijk maar ik wil u er wel op wijzen. Zolang de AEX boven de 247 punten noteert is mijn visie positief. Zodra we onder 247 dalen dienen we rekening te houden met een daling tot 220-230.

Favorieten

Op basis van het positieve scenario geef ik hierbij een selectie van kansrijke aandelen voor de komende 3 tot 6 maanden. Omdat ik de komende dagen uitga van een kleine terugval zijn de aankoopkoers hierop gebaseerd.

Fonds Aankoop koers Stop-Loss Koersdoel Potentieel
ING ± 7,35 6,80 12,50 70 %
Philips ± 14 13,20 17,50 25%
AEX sprinter Long 225 ± 4,10 2,60 11,00 160%
Boskalis HK 16,75 14,50 Nader te bepalen NB
Ishares FTSE Bric 50 HK 16,70 15 Nader te bepalen NB
Fugro HK 29,50 28 40,70 37%

* HK is huidige koers

Conclusie

Hoewel er nog een kans aanwezig is voor een daling tot het gebied 220-230, kies ik op dit moment voor het positieve scenario waarbij de AEX kan stijgen tot ongeveer 320 punten en mogelijk 360 punten. Voor de korte termijn zou een correctie tot 250 ~ 257 mogelijk moeten zijn waarna de stijging continueert. Een daling onder 247 past niet in het positieve scenario en dient derhalve als stop-loss.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies van De Kritische Belegger?
Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Meld u zich dan aan voor de gratis e-mail alert service. Klik hier

Zowel de redactie als ondergetekende hebben geen posities in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

5 reacties op “Selectie van kansrijke aandelen”

 1. Cees

  LP, ja een foutje van jou zeker. Ik heb de indruk dat je niet bijgelezen bent.
  En voorspellen? Dat kan niemand, wel een favoriet scenario schetsen.

 2. Avatar

  Cees,

  Indien nu ABC dan is C m.i. de top van (overal) wave 4 en zal wave 5 lager komen te liggen dan 194. Of hebben we wave 4/5 al lang afgerond?

  Groet,
  SP (net EWT ontdekt)

 3. Cees

  sp,

  Je hebt EWT net ontdekt zeg je. Het is dan raadzaam je goed te verdiepen in de basisregels, die moet je kunnen dromen. Na een 5 volgt een 3-golf, op elke gradatie. Het lijkt simpel, maar is het niet en er zijn dan ook meestal veel alternatieven te bedenken.

  O.b.v. de jongste analyse (geen golf 5) bleek de maart-bodem dus toch erg belangrijk in de huidige fase. We ‘weten’ nu dus dat er minimaal drie golven ontstaan sindsdien. Het lijkt erop dat er nu twee van de drie afgerond zijn, wat nog niet helemaal zeker is om daarna de derde en voorlopig laatste stijging te verwachten. Ik houd september aan als potentiele top nu en we zullen zien in hoeverre we dan een 3-golf sinds maart compleet hebben. Zoja, moeten we rekeninghouden met een nieuwe daling, die best fors kan zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *