Trading (1) Een inleiding

Geld verdienen op de beurs. De meeste mensen hebben wel een idee bij beleggen, maar bij de term traden wordt het beeld een stuk vager. Beleggen is het voor de wat langere termijn aanhouden van effecten. Traden is het actief handelen in effecten in een veel korter tijdsbestek. Hieronder een inleidende tekst voor geïnteresseerden die hun algemene kennis op het gebied van traden willen vergroten.

Traders

Als de tijdsduur tussen de aan en verkoop van effecten relatief kort is gaat men dus spreken van traden. Traders die iedere dag positie innemen en aan het einde van de dag alle posities weer afbouwen zijn de daytraders. Traders die voor hun trade meerdere dagen of soms wel weken nemen zijn swingtraders. Op het moment dat traders voor een langere tijd, weken tot maanden, in een positie blijven zitten spreek je van trendtraders. Daarnaast bestaat er een groep traders die op meerdere beursen in de wereld tegelijk handelen en van de kleine koersverschillen in dezelfde effecten profiteren, oftewel arbitragetrading.

Buiten deze vormen van trading maken steeds meer grote handelshuizen gebruik van Algotrading oftewel algoritmictrading of high frequentie trading. Deze vorm van trading is volledig geautomatiseerd. Het gaat hier om razendsnelle trendfollowing marketmaker-robots die in millisecondes orders inleggen en weer uithalen.  Per transactie verdienen ze minimale bedragen, maar door de hoge frequentie verdienen ze toch bergen.

Intensieve handel

Trading is een vak. Arbitrage en daytrading is een fulltime job. Swing trading en trendtrading zijn minder intensief maar vereisen een bredere scope en kennis. Daytraders en Swingtraders maken hun beslissingen vaak op basis van technische en grafische signalen. Trendtraders maken veel meer gebruik van fundamentele analyse.

Het principe

Trend
Trend

Heel simpel gezegd is trading in een kort tijdsbestek kopen en verkopen van effecten op de beurs met als doel een zo consistent mogelijk rendement te halen. Het gaat erom dat je gemiddeld genomen een effect lager koopt dan dat je verkoopt. De volgorde hiervan maakt niet uit. Het eerst verkopen heet short gaan en eerst kopen heet long gaan. Dit kan in diverse onderliggende waarden, zoals bedrijven, grondstoffen of valutaparen. Zolang je kunt handelen in een goed verhandelbare en liquide beursnotering kun je er geld mee verdienen. De meeste handel vindt plaats in Futures, daarna in obligaties en aandelen. Ook in opties en in de steeds populairder wordende hefboomproducten als turbo’s, sprinters en speeders wordt steeds meer gehandeld. Het voordeel van een derivaat of hefboomproduct is dat je met een klein bedrag een grote investering doet. Een kanttekening is wel dat de transactiekosten van je rendement af gaan. Dat menig particulier hier niet in slaagt blijkt uit het onderzoek dat is gedaan door ESB 20 april 2007: de gemiddelde belegger 1,76% per maand te verliezen en is dus niet in staat de transactiekosten goed te maken.  http://www1.fee.uva.nl/pp/bin/professionalpublication148fulltext.pdf

beursvloer
beursvloer

Vroeger was alles beter…
Vroeger had je de beursvloer. Bestaande uit hoekmannen, marketmakers en futurehandelaren. Zoals wij waren. Tegenwoordig zijn het aan hun bureaustoel vastklevende nerds die wetenschappelijk onnavolgbaar zijn en wiskundige systemen programmeren. Wat ooit van man tot man werd verhandeld maakt nu plaats voor software en computers die tegenover elkaar staan.

 

 

Trading
Trading

Systemen

Er bestaan volautomatische systemen. Dit zijn tradingsystemen die de koersen en bijbehorende parameters automatisch volgen. Vaak is een dergelijk systeem op basis van backtesting geprogrammeerd. Het systeem handelt volledig automatisch, zonder tussenkomst van de mens, op de beurs. Semi automatisch handelen betekent dat er gehandeld wordt op basis van computersignalen die niet automatisch uitgevoerd  worden maar eerst beoordeeld worden door een trader of team van traders. Dit komt het dichtst bij onze dienstverlening. Daarnaast heb je het manueel handelen oftewel Screentrading. Hierbij houdt de trader continue zijn parameters in de gaten en handelt wanneer hij een entry ziet en neemt zijn winst of verlies als hij zijn exit kiest.

Spelregels

Alle handelaren die geld verdienen hebben een ding gemeen. Ze houden zich aan spelregels. Deze spelregels noem je een tradeplan. Een tradeplan bestaat uit de verzameling van voorwaarden waarbinnen een of meerdere trades worden uitgevoerd. Een van de belangrijkste zaken is om je verlies te beperken en je winst te laten lopen. “Cut your losses en let your profits run”!

Trading plan

In een tradeplan staan alle strikte regels die te maken hebben met het zo effectief mogelijk uitvoeren van de trade. Het doel is geld te verdienen aan het in en uitstappen van een of meerdere effecten. Het trading plan bestaat onder andere uit entry- en exit-signalen en stop-losses om te voorkomen dat er te grote verliezen optreden (riskmanagement). Een trading plan wordt uitgevoerd als er een positieve verwachting is over het resultaat. Een individuele trade kan verliesgevend zijn, maar per saldo zal de som van alle trades een positief uitkomst moeten geven. Daarbij is de maximale drawdown (verlies) belangrijk. Het maximaal behaalde verlies geeft een belangrijk beeld van de risico’s die met het traden gelopen wordt.

Vergelijken

Om de kwaliteit van een tradesysteem te bepalen kun je kijken naar de behaalde resultaten uit het verleden. Dit kan door echt behaalde resultaten of door backtesting. Dit laatste is een simulatie van rendementen op basis van historische data en is makkelijk te manipuleren. Beide manieren geven een indruk over resultaten uit het verleden, maar geven geen garantie voor de toekomst.

Tip:

Blijf als particulier ver weg van trading als je je er niet proffesioneel mee bezig kunt houden. Trading vergt expertise van systemen, technische- en fundamentele analyse, riskmanagement, moneymanagement en simpelweg heel veel ervaring. Eigenwijze mensen betalen vaak veel leergeld. Hierbij is het consequent volgen van een tradeplan van essentieel belang, wat voor de meeste mensen niet is weggelegd. Trading is speculatief en mag je daarom niet doen met geld dat je nu of in de toekomst nodig hebt.

Als u trading toch interessant vindt besteed het dan uit. Trading kan een erg lucratieve manier zijn om geld te verdienen omdat je met derivaten en hefboomproducten met relatief weinig vermogen flink van korte en langetermijn trends in de markt kunt profiteren.

Rekening houdend met de transactiekosten van effecten en de bewegelijkheid van het vermogen past swingtrading en trendtrading het beste bij particuliere beleggers om rendement het halen. Daarbij geld natuurlijk de lijfspreuk van menig handelaar:  “de trend is your friend”.

Drs. ing Alain E. de Haas
Managing Director Helliot
http://www.helliot.nl/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.