Keer terug in Goud

We zouden nog wennen aan de economische berichtgeving van de laatste maanden! Maar als we aan het einde van deze week eens op een rijtje zouden zetten wat in de media voorbij kwam fietsen qua economisch nieuws, dan zou nagenoeg iedereen dit tot voor kort toch echt tot waanzin bestempelen. Zomaar wat willekeurige voorbeelden:

President Obama, die woest is op AIG, daar die bonussen aan personeel verstrekt, terwijl de belastingbetaler met man en macht probeert de zaak overeind te houden. Misschien een tip om een nieuwe polis aan het arsenaal toe te voegen, de zogenaamde bonuspolis, opdat je je daar voor verzekeren kunt.

  • ING die een nieuw bestuurslid verwelkomt, die als welkomstgeschenk een pakketje aandelen krijgt aangeboden. Ook wij hebben recent met zijn allen geld gestoken in die dure klapschaats in Amsterdam en ook hier is onze Wouter daar niet blij van geworden.
  • Onze politiek stechelt over bezuinigen of geldkraan openzetten, nu al ruim een week. In de VS wordt in één pennestreek honderden miljarden dollars aan het systeem toegevoegd. Wanneer gaat Europa ook eens als man optreden en de geldkraan openzetten? Of doen we er wijs aan dit niet te doen? Vragen genoeg…maar antwoorden!

Eén ding lijkt me de afgelopen week wel duidelijker geworden en dat is het gemak waarmee ontelbare miljarden dollars, euro’s en wat nog meer zij in de economie wordt gepompt om de beurzen van de zwarte dodelijk piste af te duwen. Het kapitalisme moet gered worden. Het ziet er naar uit dat dit binnenkort gaat lukken. Maar zoals met zoveel dingen in het leven:

Voor wat hoort wat!

Vertaald: We pompen net zolang tot de beurzen omhoog gaan en zijn bereid de volgende prijs ervoor te betalen:

Waardevermindering dollar en oplopende inflatoire krachten. Door de waardedaling van de dollar wordt de exportpositie van de VS beter en wij in Europa gaan dientengevolge nog meer balen, want wij worden daardoor relatief duurder.

Daarnaast reageerde Goud als door een wesp gestoken door de aankondiging van de FED de geldmarkt fors te verruimen. Wat voor waarde heeft de dollar straks nog? Toiletpapier? Het is dus niet verwonderlijk dat Goud positief reageert op dit nieuws.

Hieronder ziet u een tweetal grafieken van Goud, een dag – en 60-minutengrafiek.

U ziet veel informatie op vooral de 1e grafiek, die ik puntsgewijs met u zal doorlopen.

Technische analyse van goud, 60 minuten grafiek op 21 maart 2009
Technische analyse van goud, daggrafiek op 21 maart 2009

Klik op grafiek om te vergroten! (opent in nieuw venster)

  • De rode horizontale lijnen zijn een potentiële tradingrange, steun en weerstand. Een uitbraak boven 1.000 betekent dat er een koersdoel van USD 1.300 komt, namelijk (1000 – 700) + 1.000 (uitbraaknivo)
  • In de natuur komen gelijke patronen voor, die enkel verschillen in grootte. Als u de grijze vlakken beziet (fractals) stel ik vast dat ze erg op elkaar gelijken, waardoor…ze qua patroon ook hetzelfde zijn. Deze patronen zijn zeer bullish, het voert te ver om het waarom daarvan nu uiteen te zetten.
  • Er zijn een tweetal Keltnerchannels zichtbaar. Wat zo boeiend is, is dat de zwart/ blauw/zwarte een zeer lang VG is; Goud vond steun hierop, wat dus ook een grote en belangrijke cycluslow moet zijn.
  • Als ik die grote cycle halveer, krijg ik de rood/blauw/rode te zien. Deze speelt ook een interessante rol als steun en weerstand. Ik noem dat de middellange termijn cycle.
  • Wat is de richting van deze channels? Horizontaal, stijgend of dalend? Precies, ze stijgen allebei en…de koers beweegt erboven, dus inderdaad bullish.
  • Ik voeg ook de intradaggrafiek toe om te laten zien wat er gebeurde bij de aankondiging van de FED deze week.
Technische analyse van goud, daggrafiek op 21 maart 2009
Technische analyse van goud, 60 minuten grafiek op 21 maart 2009

Klik op grafiek om te vergroten! (opent in nieuw venster)

Conclusie: Wereldwijd worden de pompen aangezet om onmiddellijk verzuipen te voorkomen. Dat gebeurde ook op de Titanic, wat ook even hielp. De aandelenbeurzen zullen ongetwijfeld binnenkort een reactie opwaarts mogen verwachten, maar het fundament van de economie is nog zo ziek, dat zij nog wat chemokuren moet ondergaan.

Kortom: We gaan profiteren van een rally, dankzij het pompen, maar mogen niet vergeten dat een verzuipscenario op de achtergrond nog steeds ‘actueel’ is. Relatief aantrekkelijk zijn de BRIC – landen en Japan ten opzichte van VS en Europa.

De AEX begeeft zich heden in een consolidatieproces, waarna weer hogere koersen verwacht mogen worden. De top van afgelopen week rond 217 zal als trigger gelden voor een versnelling opwaarts. Het blijft derhalve een moeizaam proces van bodemvorming, waarin een verder zijwaarts koersverloop verwacht mag worden tenzij 218 opwaarts uitgenomen wordt.

Nadat we vorige week in Japan hebben belegd, wil ik nu weer terugkeren in Goud. Met bovenstaande argumentatie moet Goud binnenkort zeer krachtig door 1.000 breken. Het koersdoel stel ik op 1.300 USD. De stoploss wordt USD 870.

Overzicht van lopende-en gesloten posities per 21 maart 2009
Overzicht van lopende-en gesloten posities per 21 maart 2009

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail- alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met het formulier onderaan.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies van De Kritische Belegger?

Abonneer u dan op onze gratis e-mail alert service. KLIK HIER

Ondergetekende heeft zowel een positie in Goud als in de Nikkei. De redactie heeft geen posities in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheeerder
c.devries@dekritischebelegger.nl

2 gedachten over “Keer terug in Goud”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.