AEX ook naar alarmfase 5

In verband met afwezigheid komende dagen verschijnt mijn weekeindebijdrage eerder.

In aansluiting op het geschrevene van vorige week aangaande de touwtrekkerij van de AEX en afgeleide indices lijkt het erop dat Koninginnedag (afwijking 2 beursdagen daargelaten) voor een topje of top gaat zorgen. De ongebreidelde stijging van banken en verzekeraars lijkt prachtig, maar lijken meer op een shortsqueeze om een correctiebeweging te eindigen in plaats van op een doorstart van een opwaartse beweging.

Het is niet de eerste keer dat beleggers in een fase van ongeloof en verbijstering terechtkomen. Het nieuws is nogal controversieel waar het gaat om tekenen van herstel in de economie en anderzijds de toename van de kans op een wereldwijde pandemie. Gisteren heeft de WHO namelijk de alarmfase verhoogd van 4 naar 5.

De beurzen reageren euforisch, wat op zijn zachtst gezegd opmerkelijk is. Het komt op mij eerder over als een beweging die zwartkijkers doen besluiten neerwaarts gerichte posities toch maar te sluiten. Juist daardoor maakt men de weg vrij om een daling in te zetten (call/putratio), want als niemand gelooft in daling, dan….

U begrijpt dat de beurzen op een niet onbelangrijk potentieel kantelpunt bewegen nu.

Kunnen we iets zeggen over neerwaartse consequenties? Krijgen we een gezonde reactie neerwaarts of zorgt de pandemie voor een wereldwijde verlamming van economieën en kunnen we de diepte weer induiken?

Tsja, deze vraag is onmogelijk te beantwoorden. Het kan allemaal namelijk. Toch probeer ik altijd naar argumenten te zoeken die meer duidelijkheid geven over de verwachting en één daarvan wil ik met u delen.

Laten we eerst eens naar een daggrafiek van de AEX gaan en kijken of we daar een verwachting uit kunnen halen.

Technische analyse van de AEX op 30 april 2009
Technische analyse van de AEX op 30 april 2009

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

U ziet in de grafiek verschillende studies die aangeven dat een neerwaarts vervolg van de trend gewoon reëel is. Met een koersdoel van mogelijk 87 voor de RSI (relatieve sterkte indicator)  lijkt alarmfase 6 slechts een kwestie van tijd. Gelukkig is de technische zekerheid daaromtrent nog niet aanwezig en blijft het voorlopig gewoon een mogelijkheid, niets meer of minder.

Hieronder een voorbeeld van de S&P 500, waar ik een meevallend scenario weergeef. Ook dit kan als realistisch beschouwd worden. We mogen ons echter niet rijk rekenen, want de trend is nog altijd gewoon DOWN.

Technische analyse van de S&P 500 op 30 april 2009
Technische analyse van de S&P 500 op 30 april 2009

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Dan gaan we nu naar een AEX-fonds die er technisch zeer zwak bij ligt. Het betreft AKZO.

U ziet hieronder een grafiek met op dit moment de meest waarschijnlijk weg die AKZO gaat bewandelen. Het ziet er niet best uit. Een daling tot 16 (stoploss 35 op weekbasis) mag verwacht worden. Als het echt tegen gaat zitten mag ze zelfs naar 8.

Technische analyse van Akzo op 30 april 2009
Technische analyse van Akzo op 30 april 2009

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Het belangrijkste argument voor deze negatieve outlook is gelegen in de daggrafiek.

Technische analyse van Akzo op 30 april 2009
Technische analyse van Akzo op 30 april 2009 (daggrafiek)

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

We zien een correctie opwaarts vanaf november 2008 die waarschijnlijk beëindigd is. Daarnaast brak AKZO uit boven een belangrijk VG, testte de uitbraak en plaatste een hoger slot. Vervolgens…boem…omlaag. Dat duidt er in ieder geval op dat de opwaartse beweging vanaf november gecorrigeerd gaat worden, maar…het mag veel erger worden en dat is nu precies het dilemma waar we mee te maken hebben.

Ik kies voor veiligheid en durf niet te gokken op de goede afloop van de Mexicaanse griep en wil naast het beschermen ergo hedgen van onze portefeuille, ook kleine shortposities innemen. Als AKZO inderdaad nieuwe lows gaat opzoeken dan vertaal ik dat voorzichtig met de idee dat wereldwijd economieën stilvallen vanwege de pandemie, wat nu in Mexico eigenlijk al een feit is. U kunt zelf ook verzinnen dat cyclische sectoren daar direct en vooral…veel…hinder van zullen ondervinden.

We gaan dus short in AKZO en leggen de stoploss op weekbasis op 35. Dus alleen positie sluiten als AKZO boven 35 dreigt te sluiten.

Overzicht lopende posities

datum tip positie aankoop huidige
koers
koersdoel Stoploss
26-apr-09 Unilever geen limiet 13.10 14,55 19
26-apr-09 Akzo SHORT 31,30 16 35 (weekbasis)

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail- alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met het formulier onderaan.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies van De Kritische Belegger?

Abonneer u dan op onze gratis e-mail alert service. KLIK HIER

Veel succes en laten we allemaal hopen dat die griep voorbij waait.

Ondergetekende heeft een shortpositie in Akzo. De redactie heeft geen posities in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensadviseur
c.devries@dekritischebelegger.nl


Steun deze site

Beste Bezoekers,

De website De Kritische Belegger is opgezet als een onafhankelijk platform voor beleggers die op zoek zijn naar deskundige informatie. Alle onderdelen van deze site zijn gratis.

Zoals u weet vergt het veel tijd en moeite om de site bij te houden. Als u deze site een warm hart toedraagt, kunt u De Kritische Belegger steunen door een vrijwillige jaarlijkse donatie van minimaal € 25,00. U kunt op een veilige manier storten via Paypal, door op de onderstaande knop te klikken:


Ik dank alvast voor uw steun.

Een andere mogelijkheid is om sponsor te worden. Wij kunnen dan een link naar uw bedrijf maken onder een menu-item “Sponsoren”. Als u interesse hebt, kunt u contact opnemen via onze contactpagina.

Met vriendelijke groet,
Satilmis Ersintepe

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.