Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

AEX jarig geweest op 9 maart?

De afgelopen week was het feest op de beurs. Feest? Ja, u heeft waarschijnlijk de verjaardag gemist van onder andere de AEX die in 2003 een zeer belangrijke bodem plaatste op 217.80. Dat geschiedde op 12 maart. Gann hecht in zijn cycli veel waarde toe aan verjaardagen van belangrijke toppen en bodems.

Op 9 maart 2009 plaatste de AEX een low, van waaruit ze uit de startblokken wegschoot omhoog. Nu zult u zeggen, hoezo verjaardag, 9 maart is toch geen 12 maart, wat helemaal waar is natuurlijk.

Toch kan dit een belangrijke datum blijken. De natuur heeft zijn eigen ritme, waar de maan in vroegere beschavingen de ‘kalender’ aangaf. Wij, in onze moderne tijd maken er een potje van door met 31 en 30 dagen per maand te rekenen, februari en schrikkeljaren de rekenarij verder bemoeilijkend. Daarnaast spelen feestdagen nog een rol, dagen waarop wij vinden dat de beurzen gesloten moeten zijn. Al deze zaken veroorzaken ‘ruis’ op de lijn en daarmee op de cycles.

Bovenstaande argumentatie zorgt ervoor dat 9 maart 2009 een belangrijke low kan blijken te zijn. Maar wat blijft er dan van mijn relaas van vorige week nog over aangaande bodemvorming op 13 april?

Welnu, dat blijft overeind, uitgaande van een perfecte samenhang tussen prijs en tijd op basis van de genoemde argumentatie. We mogen niet vergeten dat het een scenario was wat uitgaat van perfectie, wat dus nooit een garantie kan zijn dat het zich zo gaat voltrekken. Vandaar dat we altijd alert moeten zijn op andere scenario’s, zoals bodemvorming, eerder dan gepland.

Hoe het ook zij, er zijn wel degelijk signalen die veronderstellen dat een grotere rally onderweg is. Dit leid ik af uit andere indices en koopsignalen van veel AEX- aandelen. We zullen voorlopig op het puntje van de stoel moeten blijven zitten, daar deze beweging ook nog onderdeel kan uitmaken van een correctie, waarna we opnieuw omlaag kunnen duiken. Juist hierom speelt het stoplossmanagement nu dus een cruciale rol bij mijn aankopen.

Helaas kreeg ik geen gelegenheid de verliezen in de bankensector draaglijker te maken ergo om te laten slaan in winst daar we nipt zijn uitgestopt. Ik hield bij aankoop wel rekening met nog wat lagere koersen, maar tegen dit (voorlopige) slotakkoord van paniekverkopen bleek geen kruid gewassen.

trading_tips_14_03_09
Overzicht van lopende-en gesloten posities per 14 maart 2009

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail- alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met het formulier onderaan.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies van De Kritische Belegger?

Abonneer u dan op onze gratis e-mail alert service. KLIK HIER

Verder laat ik weten voortaan de ‘live – trades’ op een lager pitje te gaan zetten. Ik zal periodiek wel trades initiëren, maar ga wel uit van een langere tijdshorizon, minder trading-gericht dus. Ik heb gedurende drie maanden laten zien dat er zelfs in een slecht beursklimaat geld verdiend kon worden, daarmee de toegevoegde waarde van Gann aantonend.

De volgende redenen liggen hieraan ten grondslag:

  • De financiële markten zullen komende maanden belangrijke kansen bieden, waar veel tijd in gaat zitten qua research en alertheid geboden is. Naast het regio- aspect zullen ook asset- allocatie, sectorkeus, produktkeus en moneymanagement de nodige aandacht vragen. Om in een dergelijk intensieve periode dan ook nog de posities hier adequaat te managen is dan wat teveel van het goede.
  • Daarnaast waren de verstrekte adviezen naast transparant en ‘live’, ook gratis. Gelet op het feit dat ik ook betalende relaties heb aangaande vermogensbeheer lijkt een belangenconflict enkel een kwestie van tijd. Ik vind het niet behoorlijk u wekelijks van gratis adviezen te voorzien terwijl mijn relaties daarvoor betalen.

Indien u toch volledig wilt blijven meeprofiteren van de Gann- methode verzoek ik u middels onderstaande link contact op te nemen met mij.

Daar we opnieuw zonder open posities zitten en de markten een heuse rally willen inzetten, gaan we daar verandering in aanbrengen. We gaan een long- positie in de Japanse Nikkei nemen.

De Japanse Nikkei (we zouden het bijna vergeten) verkeert al sinds 1990 (ruim 19 jaar dus al) in een bearmarkt en beweegt bij all time lows. Er zijn veel redenen te veronderstellen dat we een forse rally mogen verwachten. Ik zal, van de vele koopargumenten, er één uitpikken, zowaar niet de minste en dat is, hoe treffend, een Japanse methode om beurspsychologie te lezen.

Technische analyse van de Japanse Nikkei, 14 maart 2009
Technische analyse van de Japanse Nikkei, 14 maart 2009

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Ik heb het over Japanse candlesticks. Deze patronen hebben een groot voordeel ten opzichte van andere leestechnieken, daar in één oogopslag veel informatie te verwerven is aangaande top- of bodemvorming. Als ik u nu vertel dat de Nikkei de afgelopen week een ‘doji- star’, een bullish omkeerpatroon plaatste, en de Topix zelfs een ‘hammer’ op weekbasis, wat zouden de consequenties daarvan dan kunnen zijn denkt u?

Precies, bullishness, daar dit serieuze patronen zijn tijdens een markante internationale verjaardagsweek. Of denkt u dat alleen de AEX jarig was?

We gaan dus long in de Nikkei, stoploss 6.900 en koersdoelen worden 9.330, 10.000 en 11.700.

Ondergetekende heeft een positie in de Nikkei. De redactie heeft geen posities in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder
c.devries@dekritischebelegger.nl

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “AEX jarig geweest op 9 maart?”

  1. Pingback: AEX bedient Gann op zijn wenken « De Kritische Belegger-forum

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *