Tip van de week: Uranium

Zoals de zaken er nu voorstaan, zal in de loop van dit decennium het verschil tussen vraag en aanbod van uranium geleidelijk gaan oplopen. Dat is enerzijds het gevolg van een teruglopende productie door te lage prijzen en anderzijds door een sterk groeiende vraag naar uranium: er dreigt dus een tekort. 

Dit is een herhaling van de tip die wij in april hebben gepubliceerd.  Sindsdien is de koers van de tracker die wij opgenomen hebben, verder opgelopen en staat op een winst van ruim 11%.

Uranium ETF
Uranium ETF

bron: Binck

Het Franse industrieconcern Areva verwacht dat de uraniumprijzen weer zullen gaan stijgen. De uraniumprijzen stonden onder druk na het kernramp in Fukushima drie jaar geleden. Volgens de wereldleider in kernenenergie kan de opmars in de uraniumprijzen al dit jaar ingezet worden, anders volgend jaar. “Als een bepaalde opwaartse trend hebt, kan het snel gaan”, aldus woordvoerster  Isabelle Leboucher. 

Als de reden voor haar optimisme wees ze op de bouw van reactoren.Ondanks de twijfels over kernenergie na Fukushima, maken China en andere Aziatische landen voortgang om nieuwe reactoren te bouwen.

Alleen al in China zullen in de komende jaren 29 nieuwe reactoren gaan draaien, in Rusland 10 en in India 7. In China zien beleidsmakers kernenergie als een antwoord op het snel groeiende probleem van de luchtvervuiling (smog). Maar ook de vraag uit de Verenigde Staten zal weer gaan groeien nu het zogeheten Megatons for Megawatts project op zijn einde loopt. De inhoud van Russische kernkoppen werd in de VS omgewerkt voor gebruik in kernreactoren. Met het aflopen van dit project moet de VS weer terecht op de wereldmarkt, omdat het land zelf slechts vijf miljoen pond produceert. De komende jaren heeft het echter behoefte aan zeker 50 miljoen ton.

Ruim 40% winst

Wij hebben met Critivestor ook een positie in uranium genomen door middel van een tracker. Het gaat om de Market Vectors Uranium+Nuclear Energ ETF die wij vorig jaar ingenomen hebben. Wilt u weten wanneer we een positie innemen en weer uitstappen en wilt u ook gespreid beleggen? Neem dan een abonnement op onze Critivestor nieuwsbrief, Critivestor is een nieuwsbrief  die geschikt is voor de lange termijn belegger. Wij zijn deze portefeuille begonnen in oktober 2011. Deze portefeuille staat thans op een winst van ruim 40% exclusief dividend.

Hieronder de grafiek van de waarde-ontwikkeling van de portefeuille.

Waarde ontwikkeling Critivestor
Waarde ontwikkeling Critivestor

Als u zich nu aanmeldt, dan geniet u van een forse korting. U betaalt dus niet 99 euro maar slechts 49 euro! inclusief BTW voor drie maanden.

Via de onderstaande formulier kunt u zich aanmelden:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.