Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Groene energie voor uw portefeuille

Beleggen in groene energie loont.  Wij hebben met Critivestor vorig jaar juni deze positie opgenomen in de portefeuille. Die staat nu op een winst van minimaal 50%.

Beleggen in groene energie wint weer terrein. Na een zwakke start in het begin van dit jaar zijn de aandelen in deze sector sinds vorige maand bezig aan een opmars . Ze worden gestuwd door verbeterde vooruitzichten van groene energie en bedrifjspecifieke factoren.

De robuuste prestatie van groene aandelen zoals Tesla, Sunpower en FirstSolar voeden het optimisme. Ook de afname van de fossiele brandstofreserves, de opwarming van de aarde, problemen rond de uitstoot, de hogere olie-en gasprijzen stuwen het sentiment. Daarnaast komen steeds meer nieuwe technologieen op de markt en worden efficientere toepassingen van schone energie gelanceerd zodat het haalbaarder wordt. Bovendien stijgt de vraag naar henieuwbare bronnen om electriciteit op te wekken, snel.

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verwacht dat de vraag naar schone electricitiet zal stijgen van 22% in 2013 naar 26% in 2020. Vooral de vraag naar zonne-energie neemt fors toe.  De dalende technologiekosten en en de toegenomen gebruik in de niet-OECD landen stimuleert de vraag.

De markt voor alternatieve energie neemt sterk toe en kan wellicht die van schalieolie en schaliegas overtreffen in de komende jaren. China loopt voorop in de toepassing van electriciteitsopwekking van hernieuwbare bronnen. Dat land zal volgens prognoses van GlobalData circa eenvijfde van de electritcitetsbehoefte opwekken met hernieuwbare bronnen. China is bezig om nieuwe subsidies en initiatieen te ontwikkelen om deze groei verder aan te jagen.

Ook de Verenigde Staten timmert aan de weg. De Amerikanen willen dat in 2020 circa 20% van de energiebehoefte opwekken door schone energie. Volgens onderzoeksbureau Lux Research vervijfvoudigde de jaarlijke installaties van zonnepanelen in de jaren 2010-2013. Er wordt nog eens een stijging van 38% dit jaar verwacht.

Beleggen in groene energie: 50% rendement

Een mooie manier hierop in te spelen is een ETF van Van Eck Securities: Global Alternative Energy ETF. Deze ETF tracht de Ardour Global Index zo dicht mogelijk te volgen. Deze index bestaat uit bedrijven die wereldwijd minimaal 50 % van hun opbrengsten realiseren uit de alternatieve energie. De belangrijkste holdings van het moment zijn: Vestas Wind Systems, Eaton Corporation,Tesla Motors, Cree,  First Solar, SunEdison, Enel Green Power, GCL-Poly Energy Holdings, Enersys Common Stock en CHINA LONGYUAN.

Deze belegging betreft een ETF in de Alternatieve Energie. Het betreft een mandje van 30 aandelen wereldwijd actief in wind-, zonne- en andere nieuwe energieproducenten. Het mandje is zeer gespreid. De grootste tien holdings komen allen uit een verschillende sector. Voor de lange termijn een mooie belegging.

Critivestor

Wij hebben met Critivestor vorig jaar juni deze positie opgenomen in de portefeuille. Het rendement is tot nu toe ruim 50%. Daarbij komen de dividendbetalingen er nog bovenop want die zijn in het rendement niet meegerekend.

Critivestor is een nieuwsbrief  die geschikt is voor de lange termijn belegger. In oktober 2011 zijn we met deze portefeuille begonnen. Het startkapitaal was 10.000 euro. Het vermogens is aangegroeid naar 14.722 euro, wat een rendement betekent van 47%.

Critivestor 20 augustus 2014
Critivestor 20 augustus 2014

Wilt u weten wanneer we een positie innemen en weer uitstappen en wilt u ook gespreid beleggen? Neem dan een abonnement op onze Critivestor nieuwsbrief,

Het is ook mogelijk om via autotrading deze portefuille bij te houden. Daarbij wordt de portefeuille autmatisch bijgehouden. U kunt contact met ons ons opnemen als u geinteresseerd bent.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *