Weersverwachting: een regenbui

In de figuur hieronder waarin wij de AEX Index op weekbasis vergelijken met de Dow Jones Industrials Index (DJIA) is het opvallend dat de AEX Index het eigenlijk helemaal niet zo slecht deed in de periode die getoond wordt. Maar sinds de laatste bodem in de Slowed Stochastics, die bij de AEX Index al duidelijk dieper kwam, is de klad erin gekomen. Er springen twee dingen duidelijk in het oog.

De DJIA ligt aan de bovenkant van zijn stijgend kanaal. De weg die gegaan wordt zal naar alle waarschijnlijkheid naar de onderkant van het kanaal zijn. De AEX Index kan nog een paar puntjes stijgen maar daarna zal hij (in principe) aan de onderkant van de driehoek uitbreken. De DJIA zou zijn daling kunnen beperken tot de onderzijde van het kanaal (circa 900 punten), de AEX Index krijgt bij uitbraak een doel van circa 320, dat is toch een daling van ruim 10%. Het is natuurlijk geen wet van Meden en Perzen dat een doel bereikt wordt, noch dat een driehoek aan de onderkant wordt uitgebroken.

Dow Jones en AEX
Dow Jones en AEX

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Technische Argumenten

Er zijn ook technische argumenten die ervoor pleiten dat een grotere reactie nog niet imminent is. De New Highs in Amerika hebben zich in de afgelopen week wonderbaarlijk hersteld. Zij bevestigen de top van vorige week. In Nederland divergeert de AD-lijn lichtelijk negatief, maar de Summation Index is nog positief en stijgende. De Call/Put-Ratio ligt onder zijn gemiddelde maar hij staat op het punt zijn stijgende gemiddelde naar boven te kruisen. Hij heeft ook geen grote uitschieter laten zien in de afgelopen weken. Onze Vladeracken Index is stijgende. Alleen onze Above/Below duidt op zwaar weer op middellange termijn. En niemand rept over het Hindenburg Omen. De Nasdaq toont 8 opeenvolgende witte candles. Dit duidt zonder meer op een overbought situatie. Maar het is zelden dat een dergelijke range voorkomt in een periode van topvorming. Wij concluderen uit dit alles dat er in de afgelopen periode niets wezenlijks veranderd is. De kansen zijn gestegen dat we nog een laatste push omhoog krijgen nadat de markten hun overbought positie hebben opgeruimd. Pas daarna zullen we de grotere daling krijgen die zolang en door zovelen is voorzien. Wel ziet het ernaar uit dat het tijdstip van deze daling iets vervroegd is. Vergeet echter niet dat tegenvallers gemakkelijker opkomen als het hogere Time Frame een negatieve invloed uitoefent.

De Rente

Het is nu de derde week op een rij dat de rente gedaald is. Er zijn geen indicatoren die erop wijzen dat het hiermede afgelopen is. De daling heeft nog niet veel om het lijf. Vanuit een top van 3,74% is de rente gekomen op 3,54%. Het is mogelijk dat dit een teken is dat de aandelenbeurzen gaan dalen, doordat er een switch tussen aandeelbeleggingen en obligatiebeleggingen aan de gang is. Wij gaan hier echter niet vanuit. Eerder denken wij dat de daling ingegeven wordt door de overvloed aan liquiditeit die er in de markt is vooral door de injectie door de FED en de Chinese overheid. Het feit dat de rente in de Verenigde Staten onder die van Europa ligt wijst hier ook op. De Momentum Analyse op maandbasis lijkt naar een top toe te gaan, maar er is sprake van duidelijke positieve divergentie, zodat aangenomen moet worden dat de rente toch op middellange termijn zijn stijging zal hervatten. De 3-maands Euribor zet zijn opmars voort.

De Dollar

De dollar heeft ook in de afgelopen maand zijn daling voortgezet. Het kan bijna niet anders dan dat de grote massa liquiditeit die in de markt gepompt wordt ook hier zijn invloed heeft. Enerzijds is dat natuurlijk door de lage rente, die alle interesse in Amerikaanse Bonds wegneemt, maar er moet ook een grote exit aan kapitaal aan de gang zijn, die de dollar meer onder druk zet dan verwacht. Maar vergis u niet. Op niet al te lange termijn gaat daar een einde aan komen. Het technische plaatje is positief voor de dollar in zoverre dat er positief gedivergeerd wordt. Zoiets zal vandaag of morgen zijn invloed hebben. Hoogstwaarschijnlijk moet ook in dit geval op juni gewacht worden wanneer de FED zijn creativiteit in de dollaraanmaak stopt

Het Goud

Eindelijk heeft de Europese goudbelegger dan wat winst gemaakt. Sinds de top op 5 juli 2010 (let op dit was niet de laatste top) toen de goudprijs omgerekend in Euro op €1.022 lag was er geen droog brood te verdienen in dit product. Maar afgelopen vrijdag noteerde het goud €1.031. Negen Euro winst! Maar dat kan veranderen als de dollar gaat oplopen. Het goud is echter in een soort Blow-off stadium aan het komen. Als dit proces doorzet zal de val diep zijn en dan zal men voorlopig ook naar de winst in Euro’s gerekend, kunnen fluiten. De stijging van het goud begint op de grafiek een paraboolachtige vorm te krijgen (typisch voor een Blow-off), De koersen zijn aan de bovenkant van een stijgende kanaal gekomen en de Momentum Analyse die tot voor kort negatief divergeerde maar dit inmiddels heeft opgeheven, ligt erg hoog. Het zijn drie argumenten waarom de prijs van een Troy Ounce Goud wel eens moeilijker dagen door zou kunnen gaan maken. Het zilver ligt in een nog zwakkere positie. De Blow-off is hier reeds veel verder gevorderd. Als u posities in zilver hebt ruim deze dan op op een dag dat zilver extreem stijgt.

De Prijs van een vat Brentolie

Voorlopig moet u uw ziel maar in lijdzaamheid bezitten. Alleen de oliesjeiks zijn in staat om de spot te drijven met de technische analyse en tegelijkertijd ook nog met uw portemonnaie. In de grafieken wijst  alles op een daling van de prijs van een vat Brentolie,maar de werkelijkheid wil daar blijkbaar nog niet aan. Toch zal het er vandaag of morgen van komen. Er is sprake van negatieve divergentie en een dalende Momentum Analyse. Maar het verleden heeft geleerd dat andere mensen anders denken over de invloed daarvan. U zult het moeten zien aan de pomp. Wij kunnen niet anders dan stellen dat de prijs omlaag zal gaan, maar wij vleien ons niet met de gedachte dat we altijd gelijk krijgen.

Onze Strategie

In de afgelopen week hebben wij wat aan schoonmaak gedaan. Nyrstar werd op stoploss verkocht. Spyker werd uit ons universum gestoten. Het bestuur heeft wat ons betreft steken laten vallen op het gebied van de betrouwbaarheid. Aalberts werd in het Selector-systeem aangekocht. Verkochte Calls op Unibail-Rodamco werden teruggekocht toen ze in-the-money kwamen. Wij verwachten komende week nog Calls mei te schrijven.

Voor wat onze posities in zilver en palladium betreft blijven wij dagelijks op de uitkijk of wij er niet uit moeten. Wij zijn onze mogelijkheden van bescherming op een rijtje aan het zetten. Speciale aandacht zullen wij richten op de mogelijkheden van de VIX. Het schrijven van Calls in onze fundamentele portefeuille hebben wij nog enige tijd uitgesteld. De liquiditeiten in de portefeuilles zullen wij gaan uitbreiden.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (01-05-2011) 359,94

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken BV
www.vladeracken.nl

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.