Wat volgt er op de Reactie?

De markten zijn een reactie ingegaan. Het bereiken van het doel op 315 van het Head & Shoulderpatroon in de daggrafiek van de AEX Index in Amsterdam betekende een voorlopig einde aan de euforie maar als het aan de daggrafieken ligt is deze reactie slechts tijdelijk en zal de stijging zich binnen niet al te lange tijd weer doorzetten. Er zijn geen negatieve indicaties te vinden. Zelfs het volume gedroeg zich voorbeeldig door tot nu toe geen steun te geven aan de daling. De donderbuien zijn echter niet ver weg en daarvoor gaan wij naar de weekgrafiek van de AEX Index.

TA AEX 9 juli 2012
TA AEX 9 juli 2012

Figuur 1.

Eigenlijk hebt u dit beeld al gezien afgelopen week toen wij de weekgrafiek van de DAX Index toonden. In november vorig jaar werd een bodem gezet op 268. In mei van dit jaar volgde een nieuwe bodem op 281. Daartussenin ligt een top op 337 (het Hoofd). Deze top werd voorafgegaan door een lagere top op 318 (de Linkerschouder.). De grote vraag is nu of er aan de andere zijde van de top op 337 zich een nieuwe top zal vormen, die onder het niveau van 337 ligt. Als dat het geval is dan wordt de situatie precair.

Als daarna de beurs (op weekbasis) verder gaat dalen en onder de neklijn komt dan is het hommeles. Want dan kan er een doel berekend worden van rond 225. Voorlopig gaan wij ervan uit dat het zover niet zal komen. Er zijn lichtpuntjes zoals de Momentum Analyse die zeker niet meer negatief divergeert, terwijl hij dat wel deed toen de top op 337 gevormd werd (hetgeen correct was gezien vanuit het oogpunt van het H&S patroon). Volgens de theorie wordt een top herkend door een lagere candle voorafgaande aan en een lagere volgend op de top.

De komende week zal ons daarmee een eerste indicatie kunnen geven. Stel echter dat de indicatie juist positief is (de week sluit wederom hoger), dan nog is de beurs niet uit de problemen want zonder het breken van de top op 337 blijft de kans van een linkerschouder bestaan. Maar er is ook positief nieuws.

De Maand

Twee weken geleden meldden wij u dat de draai naar omhoog in de maandgrafiek van de AEX Index (als enige) zich aan het inzetten was. Hierbij heeft zich nu ook de beurs van Parijs gevoegd. Maar de andere beurzen zijn nog niet zover. Het echte positieve nieuws deze week is dat de Coppock Index (een index op maandbasis) vorige week gedraaid is. Hij geeft nu een koopsignaal dat voldoet aan alle eisen die voor de Coppock Index gedefinieerd zijn. De kansen dat de donderbuien over gaan drijven zonder schade aan te richten zijn daarmede gestegen.

De Rente

Het effectieve rendement op 10-jaars Nederlandse Staatsleningen heeft enkele weken geleden de onderzijde van zijn dalende kanaal bereikt (op 1,56%). Er volgde een pullback naar de vorige steun op 2,10%, waarna de koers afgelopen week opnieuw omlaag dook. Daarmee is de rente onderweg naar de voorgaande bodem van 1,56%. De kansen zijn groot dat hij daarop teruggekaatst wordt. Als dat niet zou gebeuren dan wordt de zaak penibel want het doel dat dan berekend kan worden ligt op 0,7%.  Wij houden het erop dat de onderzijde van het dalende kanaal het zal houden.

Het schijnt bon-ton te worden op Brussels niveau om zich niets meer aan te trekken van bestaande verdragen en afspraken. Na het ESM dat obligaties mag gaan opkopen en directe steun mag geven aan banken is nu ook Draghi met zijn verlaging van de rente tot 0,75% “om de Europese economie te steunen” buiten zijn  boekje getreden. De 3-maands Euribor rente daalde daarop fors en ligt nu met 0,64% vlak boven het vorige dieptepunt van 0,63%. Met een negatieve rente op tweejarig Duits staatspapier is Europa hard op weg naar een situatie van deflatie. Dit zou een reden kunnen zijn dat ons voorzichtig optimisme ten aanzien van de ontwikkelingen op de aandelenmarkt misplaatst is.

De US $ versus de €

De dollar profiteerde van de onzekerheid die er is ontstaan over de Brusselse afspraken van vorige week. Toch lijkt deze euforie geen lang leven beschoren. Het technische beeld is niet positief en derhalve hechten wij niet te veel waarde aan de recente stijging.

De Prijs van een vat Brentolie

De Olieprijs heeft zijn hoogtepunt hoogstwaarschijnlijk al weer bereikt, althans zeker voor de korte termijn. Er is een reactie op komst. De vraag blijft hoe sterk deze zal zijn. Wij voorzien opnieuw een test van het niveau van US$88 voor de prijs van een vat Brentolie.

De prijs van een Troy Ounce Goud

Ook de prijs van het goud heeft een hoogtepunt bereikt en is weer op weg naar beneden. US$1.527 komt weer in het vizier.   

Onze Strategie

Wij gaan door met het innemen van posities, maar wij blijven voorzichtig totdat er duidelijkheid is ontstaan inzake de langere termijn.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.