Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

MKB-obligaties interessant?

Afgelopen maand werd de eerste echte MKB-obligatie aan de Amsterdamse beurs genoteerd. De plaatsing is echter geen succes. Volgens de partij (Keijser Capital) is dit te wijten aan de tegenwerking van de grote banken. Voor meer informatie hierover verwijs ik u graag naar het artikel dat onlangs in het Financieel Dagblad stond: “Banken bezorgen mkb-obligatie valse start“.

De MKB-obligaties geven kleine bedrijven de mogelijkheid om toegang te krijgen tot financiering via de beurs, zonder de verplichtingen van een aandelennotering.

De markt voor bedrijfsobligaties zal de komende jaren in Europa flink gaan groeien omdat het aandeel van private beleggers in balansfinancieringen van bedrijven sterk zal moeten toenemen.

In Duitsland worden deze MKB –obligaties (Mittelstandsanleihen)  al een tijdje met succes uitgegeven.Het gaat hierbij om Duitse beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde ondernemingen. Een van de banken waarmee wij nauwe contacten hebben en die dergelijke Mittelstandsanleihen begeleidt is Close Brothers Seydler Bank AG. Ook Bas-Jan Walhof van de Close Brothers Seydler Bank AG ziet een positieve ontwikkeling binnen deze nichemarkt.

“De obligaties van deze MKB-bedrijven zijn in de regel kleiner dan EUR 200 miljoen en worden op verschillende platformen in Duitsland genoteerd, zoals de Mittelstandsmarkt van Börse Düsseldorf, Bondm van Börse Stuttgart en Entry Standard für Mittelstandsanleihen van Deutsche Börse in Frankfurt.

Inmiddels zijn zo’n 70 MKB-obligaties in Duitsland genoteerd en dit aantal is groeiende. Het mes snijdt hierbij aan twee kanten. Aan de ene kant is het voor de onderneming een interessant alternatief om aan geld te komen en aan de andere kant zijn de condities voor investeerders attractief. Doorgaans gaat het namelijk om leningen met een looptijd van 5 jaar, een denominatie van EUR 1.000,- en een coupon van 6 – 8%.

Indien voor een rating wordt gekozen, dan wordt deze meestal door de ratingbureaus Creditreform of Euler Hermes verzorgd. Vanwege de EUR 1.000,- denominatie zijn de obligaties toegankelijk voor privé-beleggers. Dit komt de verhandelbaarheid op de beurs ten goede

In de toekomst zal het voor MKB-bedrijven steeds lastiger worden om middels banken aan geld te komen. Ik ga er daarom ook vanuit dat de markt voor deze obligaties aan het begin staat van een langdurige ontwikkeling, zowel binnen als buiten Duitsland. ”

Een tweetal voorbeelden van succesvolle Mittelstandsanleihen zijn:

Bastei Lübbe Uitgeverij 26-10-2016 6,750% 30mln BBB (Creditreform)
Valensina Fruitdrank etc. 28-4-2016 7,375% 50mln BB- (Creditreform)

Uiteraard zijn er nog meer voorbeelden te noemen. Voor meer informatie over actuele ontwikkelingen en beleggingsadvies gericht het gebied van obligaties, neem  contact met ons op.

drs. Maurice Essers (linkedin) Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer

De klanten van Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer hebben een positie in dit fonds. De auteur zelf heeft geen positie in dit fonds. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *