fbpx
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Het waren de middellange termijn voortschrijdende gemiddeldes, die steun gaven aan de markt afgelopen week. In Amsterdam was het het MA34 (niet opgenomen in de figuur). Dit gemiddelde valt samen met een zeer oude steunlijn op 327. Het MA50 (wel te zien in de figuur) ligt op 325. De gemiddeldes zijn allemaal stijgende en er was reeds een golden cross gezet. Kortom het plaatje laat ons een AEX Index op dagbasis zien die in hausse stemming verkeert.

TA AEX 3 sep 2012
TA AEX 3 sep 2012

De Momentum Analyse daaronder is gaan stijgen. De vraag is of er positief gedivergeerd wordt. Hier zit hem de kneep. De Moman divergeerde negatief toen de aanval op de voorgaande top werd ingezet. Nu is de Oscillator positief maar de MACD niet. En de wet is dat beide elkaar moeten bevestigen. Zolang dat niet het geval is blijft de boodschap hetzelfde.

Men moet dus concluderen dat de negatieve divergentie niet is opgeheven, ergo er wordt nog steeds negatief gedivergeerd. Wij tillen hier echter niet zwaar aan want er zijn veel feiten die in de goede richting wijzen. De 10-dag cyclus draaide de afgelopen week omhoog. Zo deed ook de 40-dag cyclus en de 13-week cyclus. De CPR en de AD lijn bevestigen de stijging. In New York gebeurt dit door de New Highs en de New Lows. Men kan met behulp van bijvoorbeeld standaarddeviaties kanalen tekenen waarbinnen de koers zich beweegt en die variabel zijn (dus niet zoals getekend een kanaal dat uit rechte lijnen bestaat).

Bollinger-bands zijn daar een voorbeeld van. De koersen hebben over een brede linie de onderste band van dit soort kanalen bereikt. Tot slot geven zeer korte termijn bodemanalyses van de grote Indexen koopsignalen. Voldoende aanwijzingen voor ons om positief te zijn voor de korte termijn.

De Rente

De ontwikkeling van de rente blijft grillig, maar de ondertoon wijst erop dat hij vandaag of morgen een uitbraak naar boven gaat laten zien. De weekgrafiek van het effectieve rendement op 10-jarige Nederlandse Staatsleningen laat twee belangrijke dingen zien: Een doorbraak door de dalende trendlijn zou het begin van een stijging moeten zijn. Dat deze stijging er komt wordt gesuggereerd door de positieve divergentie in de Momentum Analyse waarvan overigens reeds lang sprake is. Maar de aankondiging van Bernanke dat de mogelijkheid openstaat, dat hij opnieuw langlopende obligaties gaat opkopen (versus verkoop van kortlopende) kan alles natuurlijk op losse schroeven zetten en als gevolg daarvan kan het renteverloop op zijn zachtst gezegd, grillig blijven.

De Amerikaanse $ in Euro’s

De dollar is aangekomen op het niveau van 79,2. Hier ligt een forse steun enerzijds van twee voorgaande toppen maar anderzijds komt hij hier de stijgende trendlijn tegen. Hij kan dus even opveren, maar de Momentum Analyse indiceert dat de daling zich zal doorzetten.

Het Goud

Na de uitbraak uit de oplopende driehoek eervoorgaande week werd nu ook de barrière van het MA150 genomen. Het opvallende was dat de stijging zich inzette toen de aandelenmarkten wereldwijd hun correctiefase begonnen. De vraag is dus of er nu een daling zal volgen nu de markten hun stijging weer lijken te gaan hervatten. De Momentum Analyse zou een daling ondersteunen, want alhoewel hij stijgende is blijft hij sterk achter.

De Prijs van een vat Brentolie

Opnieuw werd de prijs van een vat Brentolie teruggestuurd naar boven door de steun die uitging van de onderste lijn van het horizontale kanaal, waarin hij zich reeds sinds begin van dit jaar bevindt. Men dient zich af te vragen of de bovenkant wel bereikt zal worden want er wordt flink negatief gedivergeerd. Zonder excessieve gebeurtenissen zien wij op korte termijn weer een daling in het verschiet.

Onze Strategie

Wij zien weinig verandering in de portefeuilles voor de komende week, anders dan dat wij onze systemen volgen en dat betekent in de meer actieve aandelenmodellen, dat er weer aandelen gekocht zullen worden. Kijkt u wat dat betreft eens naar de aandelenmarkten in Turkije! De dekking via de VIX houden wij aan.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2012-08-31) 329,28

Onze verwachtingen

Korte termijn:             positief
Middellange termijn:         negatief
Lange termijn:         positief.
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *