Topvorming AEX? Verwachtingen Olie en Shell

Is er sprake van een topvorming in de AEX?  Wat zijn de verwachtingen voor Olie en voor het aandeel Shell? Dat waren enkele onderwerpen van de live chatsessie gehouden met technisch analist Dick Otto.

Deelnemers konden hem vragen stellen over de ontwikkelingen op de financiële markten. Hieronder het verslag waarvan enkele onderwerpen zijn uitgelicht. Aan de sessie deden verschillende deelnemers mee. U kunt ook meedoen. Zie hieronder.
AEX op korte termijn

Dick Otto verwacht op korte termijn een weerstand op 315 punten voor de AEX. Daarboven 320/325 als koersdoel, onderzijde 302, target 285.

Topvorming AEX?

Chatdeelnemer: In de Matrix nieuwsbrief (red. klik hier om gratis te ontvangen) staat al een tijdje dat er een top geplaatst is/wordt rond dit niveau. Zijn we nu aan het einde van een golf 2 aangkomen en verwacht je een daling onder de 200 ?

Zo ja, welke tijdspanne hoort hierbij ?

Dick Otto: Het vormen van een top, of dat nu een kleine top is zoals half september of een grote top zoals eind 2007 is regelmatig een moeizaam proces. Het vormen van een top is een fase waarin het volume langzaam afneemt, de markt nog wat door kan zetten, maar steeds onrustiger gaat verlopen. Kijk naar 2007, aan DE daling is een aantal correcties van 15% vooraf gegaan voordat de daling is doorgezet. Intussen hebben we al flink wat kleine speldenprikjes gezien, maar worden dips nog altijd aangegrepen om te kopen.

Kijken we nu naar het lange termijn beeld dan is een aantal belangrijke grenzen gehaald.

Topvorming AEX
Topvorming AEX?

(Klik op grafiek om te vergroten)

Dit is een mogelijk scenario waar we vanuit gaan. Een Fibonacci retrace van 38% van de laatste daling, in golf 4. Als we dan naar de verwachtingen kijken, dan zitten we nu nog midden in het topvormingsproces. We hebben echt een eerste daling nodig alvorens we kunnen spreken van een top. Zo is iedere dip die we de laatste tijd hebben gezien, bijvoorbeeld die van deze week naar 302 een mogelijk eerste beweging. Wat wij dan zoeken, na die eerste beweging, is een gering herstel en nieuwe bodems. Het huidige herstel is overigens alweer te groot. Dus waar wij nu op letten is een hernieuwde daling van die orde van grootte. Volgt daarna een klein herstel en een nieuwe daling dan hebben we de referentiepunten helder in kaart.

Het lange termijn beeld blijft onverminderd zwak waarin inderdaad een significante correctie mogelijk is. De tijdsduur daarvoor is een moeilijke factor. Wij analyseren in eerste instantie de prijs. Laten we uitgaan van het vormen van de top en het inzetten van de daling in 2009.

Chatdeelnemer: Is het mogelijk waar golf 4 staat dat daar een 1 staat met andere woorden dat golf al volledig afgerond is ?

Een volledige golf 1 kan niet. Wat mogelijk is, is dat de stijging, die uit drie golven bestaat, een 1-2-3 is van a of 1.

ok Dick maar is het mogelijk waar 3 staat dat daar een 5 komt te staan?

En dat we dus nog een golf 4 krijgen en dan golf 5 omhoog en dan pas een grotere correctie.

Ja, dat lees ik ook veel bij concullega’s zoals Elliot Wave International en Mark Steert.

De interne structuur van de derde golf omhoog echter wijst niet op een w3, maar op een wc, of een andere correctieve structuur. Vandaar dat ons pref. scenario op een golf 4 wijst.

ok Dick maar is het mogelijk waar 3 staat dat daar een 5 komt te staan?

Het is niet waarschijnlijk omdat dan de verhoudingen tussen golf 2 en golf 4 niet goed zijn.

ok en golf 4 mag in feite gaan tot aan golf1?

Neen, niet meer dan circa 50% van golf 3.

Ik dacht dat golf 4 max 400 mocht doen

Nee, max retrace van golf 4 is circa 50%, rond 345.

Ok, dat is een lijn in het zand. Dick Otto: Jazeker

Olie

Chatdeelnemer: Wat is de verwachting voor olie en RD ? Ik heb een call optie december 2010 op 25 euro.

Olieprijs_chatsessie
Olieprijs_chatsessie

(Klik op grafiek om te vergroten)

We verwachten op lange termijn een flinke daling naar $20. Op korte termijn echter een wat onrustig verloop, zoals in de grafiek aangegeven. Op korte termijn een daling, daarna een herstel. Nog veel te vroeg dus voor het lange termijn negatieve scenario, maar wel iets dat we in het achterhoofd moeten houden.

Royal Dutch Shell

Het patroon van RDSA is duidelijk correctief. Dat wijst op nieuwe lows. Op korte termijn lijkt een nieuwe top waarschijnlijk, dus tot boven 20.21. Maar op langere termijn gaan wij uit van een per saldo zijwaartse correctie, gevolgd door een daling tot onder de bodem van begin 2009.

RD is een belangrijk aandeel binnen de AEX. In hoeverre loopt het patroon van RD gelijk met de AEX ? Ofwel zullen beiden rond dezelfde tijd toppen/bodemmen ?

De patronen zijn verschillend, maar de richting is hetzelfde. Het verloop van het patroon is duidelijk anders, maar op korte termijn verwachten wij een soortgelijke richting.

Einde verslag.

Dick Ottto, directeur van Matrix Asset Management heeft op het moment van schrijven privé geen enkel belang in de aandelen die waarover hij advies geeft. De redactie van De Kritische Belegger heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Matrix Asset Management was één van de weinige vermogensbeheerders die voor een forse daling waarschuwde toen de AEX nog op 550 punten stond. Zij publiceren wekelijks een gratis nieuwsbrief: Money Care. Klik hier als u wilt profiteren van de wekelijkse analyses van de gratis Money Care Nieuwsbrief.

Wilt u ook meedoen?

Er is nu een besloten live chatbox beschikbaar voor bezoekers van De Kritische Belegger. Word lid van een exclusief gezelschap.

Het is de bedoeling om periodiek chatsessies met analisten te houden waarbij leden vragen kunnen stellen over de markten. (aandelen, AEX, olie, goud etc.). Ook kunt u een vraag stellen over uw favoriete aandeel.

Daarnaast kunnen chatleden onderling gedachten met elkaar uitwisselen.

Wie mee wil doen moet Skype installeren op zijn pc. Wie dat programma nog niet heeft kan terecht op http://www.skype.nl/. U kunt er gratis mee bellen, maar er zitten ook nog wat andere aardige features in. Bijvoorbeeld een chat room voor groepen en een SMS-functie.

De volgende live chatsessie met Dick Otto staat gepland op donderdag 22 oktober om 11:00 uur.

Nadat u skype geïnstalleerd heeft, kunt u een e-mail sturen via het onderstaande contactformulier. Vermeld uw skypenaam en dan zal ik u op Skype uitnodigen.

[easy-contact]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.