Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Technische verwarring

De markt is zeer verward. Er is geen overeenstemming tussen Amerika en Europa, maar er is ook geen duidelijkheid over wat de grafieken laten zien. Althans dit laatste geldt zeker voor Europa. Wij plaatsen hieronder de daggrafiek van de Duitse DAX Index waarop de verwarring duidelijk te zien is.

TA DAX 24 februari 2014
TA DAX 24 februari 2014

Figuur 1.

Het eerste belangrijke, dat men ziet, is dat de MACD zowel als de Oscillator onder in de figuur dalen. Zolang dit het geval is concluderen wij dat de markt aan et corrigeren is. De toppen van beide indicatoren zijn stijgend (positieve divergentie). Hiertegenover staan de bodems van de beide indicatoren. Zij zijn dalend. (negatieve divergentie). Zij waren daarmede in overeenstemming met de voorgaande top in de indicatoren, die de top van de koersen niet meer bevestigden. De Oscillator echter liet al een stijging zien toen de laatste bodem in de koersen werd gezet. Hij liep dus vooruit op de positieve divergentie, die bij de laatste top kon worden vastgesteld. Als men naar de koersen kijkt dan ziet men dat er volgens onze criteria (nog) geen top werd gezet. De markt is dus nog steeds stijgend te noemen, maar gedurende de laatste week werden stijgingen gekenmerkt door zwarte candles en dalingen door witte. De wereld was dus omgekeerd. Voor wat Amerika betreft is het beeld gelijk.

Hiertegenover staat het weekpatroon, dat overal een stijging laat zien in de Momentum Analyse. Bij de Nikkei is dat na een forse daling van de koersen. In Europa en Amerika is dat na een zeer beperkte daling. Het maandpatroon laat overal een dalende Momentum Analyse zien. En het ziet er naar uit (maar de maand is nog niet afgelopen), dat ook de koerspatronen in de maand een daling gaan laten zien (behalve bij de DAX).

De signalen zijn dus heel duidelijk niet met elkaar in overeenstemming en meestal duidt dat op een consolidatie. In dit geval gaan wij ervan uit dat dit met een neiging tot dalen zal zijn ook al is er van een overbought situatie geen sprake. Maar als de koersen gaan dalen verwachten wij dat dit toch maar van beperkte omvang zal zijn. In de weekgrafieken zal de markt daarmede dus in een stijgende trend blijven.

Wij willen u op nog een ander opvallend verschijnsel wijzen. Er zijn nog steeds aandelen waarvan de koersen duidelijk in een stijgende trend zitten. Maar het zijn opvallend vaak de kleine aandelen (penny stocks, small cap aandelen e.d.) die de kar trekken. En dat is een fenomeen, dat doorgaans aan het einde van grote rallies te zien is. Wees dus op uw hoede.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2014-02-24): 400,36

Onze conclusies:

Korte termijn: consolideert/daalt
Middellange termijn: stijgt, divergeert negatief
Lange termijn: reactie komende
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

De Rente

Voor de rente was de afgelopen week een week zonder verandering. Ook hier moet men van consolidatie spreken. De uitbraak zal mogelijk aan de bovenkant zijn, maar zekerheid geven de grafieken daar niet over.

De Amerikaanse $ in €

Ook de dollar is in een positie gekomen waarin de grafieken het niet met elkaar eens zijn, De daggrafieken willen omhoog, maar de weekgrafieken duiden op een daling. Het gevolg zal ook hier wel uitdraaien op een consolidatie. 

Het Goud

Het goud heeft zijn doorbraak door het 40-weeks voortschrijdend gemiddelde bevestigd. Actieve beleggers zullen hier een reden in zien om in te stappen. Voorzichtige beleggers wachten de doorbraak van het US$1.348 niveau af.

De Prijs van een vat Brentolie 

De Brentolie prijs lijkt zijn weg omlaag weer te hebben ingeslagen, maar het weekpatroon is nog steeds stijgend. Het is daarmede niet helemaal duidelijk wat er zal gebeuren, maar het lijkt ons toch dat we eerst nog een daling gaan zien. Er is geen reden om erg positief aan te  kijken tegen het prijsverloop.

Strategie

In de afgelopen week, waarin er feitelijk op de markt niets gebeurde, hebben wij met name in de actieve aandelenportefeuilles enkele posities verkocht. Zo werden alle opties op Randstad verkocht en werden de aandelen Ageas, KBC, Safilo en Sky Deutschland allemaal verkocht. 

NB

In de week rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze maandelijkse nieuwsbrief de Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.detechnischebelegger.nl welke u rechtstreeks kunt opzoeken of via onze website www.vladeracken.nl.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Technische verwarring”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *