Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Vertrouwen onder beleggers groeit

De optimisten onder de Nederlandse particuliere beleggers winnen steeds meer terrein. Door een positiever oordeel over de economie en de eigen financiële situatie steeg de ING BeleggersBarometer in oktober van 105 naar 118 punten. Dit is de hoogste stand sinds april 2011. Van alle particuliere  beleggers verwacht 45% een stijging van de waarde van de eigen portefeuille en slechts 12% een daling in de komende drie maanden. Opvallend is dat de verwachtingen ten aanzien van duurzaam beleggen nu lager zijn dan een jaar geleden. Terwijl in 2012 nog een meerderheid van 54 procent uit duurzaam beleggen een gelijk rendement als uit niet-duurzaam beleggen verwachtte, is dit in 2013 gedaald naar 46%. Een derde verwacht nu zelfs een lager rendement bij duurzaam beleggen.

ING BeleggersBarometer in oktober 2013
ING BeleggersBarometer in oktober 2013

Veel positieve signalen

“Zowel in Europa als in Nederland lijken we de ingeslagen goede weg te kunnen vervolgen,” aldus Bob Homan, hoofd ING Investment Office. “De stijging van de werkloosheid in Europa en Nederland vlakt steeds verder af. Het producentenvertrouwen neemt toe, het consumentenvertrouwen is in oktober gestegen tot het hoogste niveau in twee jaar en zelfs de huizenmarkt vertoont de eerste tekenen van herstel. Daarnaast was er opluchting door  een voorlopige oplossing van de Amerikaanse begrotingscrisis, al blijft de diepe kloof tussen Democraten en Republikeinen op dit punt een serieuze zorg. Aan de andere kant kwam er bericht dat de Fed pas in december of volgend jaar gaat beginnen met de afbouw van monetaire steunmaatregelen. Daarbij werden er geruststellende cijfers over de Chinese economie bekend gemaakt. Al met al een bevestiging van de positieve trend die wij al langer waarnemen.”

Vertrouwen onder beleggers groeit

Particuliere beleggers zijn steeds positiever gestemd over de economische situatie en hun eigen financiën. Meer dan twee derde van de ondervraagden ziet een verbetering van de Nederlandse economie of is van mening dat deze hetzelfde is gebleven. Maar liefst drie kwart verwacht een positief of neutraal scenario in de komende drie maanden.

De eigen financiële situatie wordt minder vaak als negatief beoordeeld: slechts 31% zag de eigen situatie verslechter in de afgelopen drie maanden. Die groep was in september nog goed voor 45% van het totaal. Ook in de verwachting over de komende drie maanden is het aandeel pessimisten geslonken: van 38% naar 25%.

Homan: “De eigen financiële situatie is nog niet vaak reden tot juichen. Pessimisten worden vaker neutraal van aard, maar nog niet direct optimisten. Daarvoor zal het economisch herstel echt langer moeten aanhouden.”

Meer geld over om te beleggen

In lijn met de verbeterde financiële situatie verwacht 53% van de beleggers de komende drie maanden geld over te houden om te sparen, te beleggen of extra te besteden. Dit is duidelijk meer dan de 39% in september.

Voor 2014 wordt nog wel een dalende koopkracht voorspeld. Ook particuliere beleggers zullen maatregelen moeten nemen. Op de vraag hoe zij deze koopkrachtdaling zullen invullen, geeft bijna de helft aan minder te zullen uitgeven. De particuliere belegger lijkt overtuigd van beleggen: slechts 12% geeft aan hierop te zullen bezuinigen.

Rendementsverwachting duurzaam beleggen getemperd

Net als in voorgaande jaren is een overgrote meerderheid van de beleggers (84%) bekend met duurzaam beleggen. In 2012 verwachtte nog 54% een vergelijkbaar rendement in relatie tot andere beleggingsvormen. Dit percentage is gedaald naar 46%. Een derde verwacht zelfs minder rendement, duidelijk meer dan de 24% in 2012, terwijl slechts een klein deel (11%) een hoger rendement verwacht.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Vertrouwen onder beleggers groeit”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *