Particulier kan goed omgaan met beurscorrectie

Het waren spannende tijden in oktober, maar de meeste particuliere belegger hebben rustig de storm uitgezeten. Zeven op de tien beleggers hielden hun portefeuille zoals deze was en 13% greep de lagere koersen aan om juist bij te kopen. Dit blijkt uit de ING BeleggersBarometer van deze maand. De barometer komt in november uit op een stand van 122, duidelijk hoger dan de 113 van een maand geleden.

Een plotselinge waardedaling in de eigen portefeuille van 10 procent brengt 80% van de beleggers niet of nauwelijks van slag. Al past 33% in een dergelijk geval zijn bestedingspatroon op zijn minst een beetje aan. En meer dan de helft van de particuliere beleggers geeft aan meer bezig te zijn met zijn of haar financiële fitheid dan vijf jaar geleden.

ING BeleggersBarometer in november 2014
ING BeleggersBarometer in november 2014

Beurscorrectie lijkt achter de rug

De wereldwijde aandelenbeurzen hebben zich sinds half oktober flink hersteld van de correctie die eind september de financiële markten opschudde. Eind september draaide het sentiment razendsnel van positief naar negatief, vooral door tegenvallend nieuws uit de Eurozone. Inmiddels is de stijgende lijn van 2014 weer terug. Bob Homan, hoofd van het ING Investment Office: “Volgens ons was er geen fundamentele aanleiding voor de forse daling van de beurskoersen. Het wereldwijde economische herstel is namelijk nog steeds intact. Verder zijn aandelen weliswaar niet goedkoop maar zeker ook niet duur. Wij hebben de correctie dan ook aangegrepen om aandelen bij te kopen.”

Belegger niet van slag door beurscorrectie

Particuliere beleggers zijn niet op hol geslagen in de turbulente beursweken van oktober. Zeven op de tien beleggers hebben niet gehandeld tijdens de ups-and-downs van de beurs. Voor 13% was dit zelfs een kans om de portefeuille te vergroten, terwijl 3% per saldo meer verkocht dan aankocht. Over het algemeen wordt 80% van de beleggers niet of nauwelijks nerveus bij een plotselinge waardedaling van 10 procent in hun portefeuille. Een derde past wel zijn of haar bestedingspatroon hierop aan.

Een meerderheid van 52% geeft aan bewuster met de eigen financiële situatie om te gaan dan vijf jaar geleden. Bij 38% is de financiële fitheid slechts gedeeltelijk op orde en 17% geeft aan dat deze onder de maat is. “Beleggen kan eraan bijdragen dat je op de lange termijn financieel fit wordt en/of blijft. Maar er spelen meer zaken dan alleen vermogensopbouw. En altijd geldt dat het goed is om je situatie elk jaar goed tegen het licht te houden,” aldus Bob Homan.

Vertrouwen particuliere belegger stijgt weer

Na de dip van oktober, hervinden particuliere beleggers hun optimisme weer over de economische situatie. De groep die een verslechtering waarnam in de afgelopen drie maanden daalt van 22% naar 14%. Dat vertaalt zich in minder negatieve verwachtingen voor de eigen beleggingsportefeuille: de groep die waardedaling verwacht krimpt van 18% naar 10%. Van de AEX denkt 48% van de particuliere beleggers dat deze zal stijgen de komende maanden (was 42% in oktober) en nog maar 13% verwacht een daling (was 27%).

1 gedachte over “Particulier kan goed omgaan met beurscorrectie”

  1. Bijgekocht, of niets veranderd, het is wel duidelijk waar ‘de particulier’ op afstevent, een bankroet van de portefeuille.ING, maakt het ook behoorlijk bont trouwens, die afdeling lijkt niets geleerd te hebben van het verleden,of houden zich daar niet mee bezig..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.