Dassault Systèmes: 3D en méér

Dassault Systèmes is een dochter van de welbekende Franse vliegtuigbouwer Dassault en werd in 1981 opgericht om een nieuwe generatie Computer Aided Design (CAD) software te ontwikkelen. Dassault Systèmes heeft 10.000 werknemers, is gevestigd ten zuidwesten van Parijs en heeft een marktkapitalisatie van 13,3 miljard euro. De onderneming heeft onder meer Boeing, Ford, General Motors, Siemens en Procter & Gamble als klant.

De onderneming specialiseert zich in software voor 3D printers, maar maakt ook andere bedrijfssoftware, waaronder technische tekenprogramma’s en software voor procesoptimalisatie. Het is het grootste Europese software bedrijf met een exposure in de 3D sector. Alleen in de Verenigde Staten heb je nog Autodesk, dat, in marktwaarde gemeten, net wat groter is.

Dassault kent een solide groei in het aantal verkochte licenties. Men wordt dan ook steeds positiever over de verdere groei van Dassault in de 3D branche. Daarnaast heeft de onderneming de laatste tijd een aantal acquisities gedaan, waarop door de markt positief is gereageerd. Zo kochten ze in juli het Nederlandse Quintiq, een maker van on-cloud bedrijfsprocessoftware (software voor optimalisering van operations, supply chain, logistics) voor 250 miljoen euro. Vrijwel alles wat met de cloud, cloud technologieën en uitbreidingen te maken heeft, wordt door de markt als vooruitstrevend en positief beschouwd. Vandaar ook dat Dassault uitbreidingen in deze hoek doet. Uitbreiding van Dassault in de cloud kan eveneens een positieve stimulans opleveren voor veel van haar klanten uit het MKB. De software wordt immers laagdrempeliger en daarmee beter bereikbaar.

Tevens kocht men in juli het Duitse SIMPACK, een bedrijf di