Optimisme is getemperd

Het optimisme van de beleggers is nog aanwezig, maar neemt wel af. De beleggers oordelen minder positief over de waarde van hun beleggingsportefeuille over de laatste drie en de laatste zes maanden. De ontwikkelingen rond Griekenland spelen hierbij een belangrijke rol. Dit blijkt uit de ING BeleggersBarometer van juli. De stand van de Barometer komt uit op 124, een daling ten opzichte van vorige maand (137). Eén op de drie beleggers houdt in zijn beleggingsstrategie rekening met de levenscyclus van een bedrijf. Door een snel veranderende wereld lijkt deze steeds korter te worden.

ING Beleggersbarometer juli 2015
ING Beleggersbarometer juli 2015

De financiële markten waren de afgelopen maand in de ban van Griekenland en China. De opluchting over een ‘deal’ met de rest van de Eurolanden en het einde van de forse daling op de Chinese beurs vertaalde zich in een winst van bijna 10% op de Europese beurzen. Henry van Heijster van het ING Investment Office: “Beleggers zijn blijkbaar net zo verrast door de ontwikkelingen rond Griekenland als de markten zelf. Wellicht zal het herstel van de BeleggersBarometer ook weer even fel zijn als op de beurs zelf.”

Van Shell wordt het meest verwacht

Het oordeel van de beleggers over de algemene economische situatie in Nederland van de afgelopen maanden is iets negatiever ten opzichte van juni. Net zoals hun verwachtingen over de economische situatie de komende drie maanden. Ook zijn de verwachtingen over de beleggingsportefeuille de komende 3 maanden negatiever. Bijna een derde van de beleggers (31%) zegt het komende half jaar niet geheel zeker te zijn van baanbehoud. Dat is vrijwel onveranderd ten opzichte van januari. Eén op de vijf beleggers verwacht dat van de grotere energiebedrijven Shell in juli het meeste rendement gaat opleveren. De helft zegt geen inschatting te kunnen geven. 

Levenscyclus bedrijf van belang

Eén op de drie beleggers houdt in de beleggingen rekening met de levenscyclus van een bedrijf. Van deze beleggers kijkt bijna de helft (47%) naar het winstpotentieel van dit bedrijf op de lange termijn, een op de drie selecteert vooral innovatieve bedrijven. Op de vraag binnen welke sector innovatie de grootste rol gaat spelen antwoordt 23% dat zij denken dat het de energiesector zal zijn. Van Heijster: “ Dit komt overeen met wat we zien in onze duurzame strategie. De ontwikkelingen op het terrein van alternatieve energie lijken te versnellen.”

Niet naar Griekenland

Vier op de tien beleggers ziet een Grexit als het grootste risico voor de eigen beleggingsportefeuille in het komende half jaar, met 24% gevolgd door geopolitieke spanningen. 13% van de beleggers mijdt Griekenland als vakantieland als gevolg van een mogelijke Grexit, voor 22% speelt dit geen rol. Meer dan de helft (52%) was al niet van plan om zijn vakantie in Griekenland te vieren.

Een verwijzing voor de titelfoto van Eric Skiff: https://flic.kr/p/zYp2n

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.