Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Beter economisch nieuws verwacht

Hoewel Nederlandse particuliere beleggers de waarde van de eigen beleggingsportefeuille negatiever beoordelen, zijn zij positiever over de economische situatie voor de komende drie maanden. Dit blijkt uit de ING BeleggersBarometer van deze maand. De stand van de Barometer komt uit op 137, een lichte daling ten opzichte van vorige maand (139). Tijdens de vakantieperiode krijgt de eigen beleggingsportefeuille maar weinig aandacht. 61% van de op vakantie gaande beleggers kijkt er niet naar om. Twee op de drie onderneemt tijdens de vakantie geen actie bij interessante koersontwikkelingen.

ING Beleggersbarometer juni 2015
ING Beleggersbarometer juni 2015

De financiële markten waren de afgelopen maand zeer beweeglijk. Angst voor een Grexit zorgde voor flinke koersdalingen die overigens ook snel weer redelijk goed gemaakt werden. Ondertussen schetsen de economische cijfers uit het Eurogebied een positief beeld. Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “Wat dat betreft zien de beleggers het erg goed. Weliswaar hebben beurzen wat last van onzekerheid rond Griekenland maar de positieve ontwikkeling van de economie gaat door.”

Twee derde verwacht betere economische cijfers

Het oordeel van de particuliere beleggers over de algemene economische situatie in Nederland van de afgelopen drie maanden is onveranderd, net zoals de houding over de eigen financiële situatie. Er zijn wel meer beleggers dan vorige maand die zien dat de waarde van hun portefeuille de afgelopen drie maanden is gedaald. Nu 17% en dat was vorige maand 9%. En het aantal dat waardestijging waarnam is gedaald van 68% naar 60%. Opvallend is dat twee derde van de beleggers verwacht dat de economische situatie de komende drie maanden verbetert. Dat was vorige maand nog 58%. Over de verwachte ontwikkeling van de eigen financiële situatie of de waarde van hun portefeuille in de komende drie maanden is het sentiment gelijk gebleven.

Belegger houdt zich rustig op vakantie

De meeste particuliere beleggers houden zich niet bezig met hun beleggingen, wanneer zij op vakantie zijn. De meerderheid (61%) kijkt überhaupt niet naar de ontwikkeling van zijn of haar portefeuille. Dit was vorig jaar nog 52%. Interessante koersontwikkelingen zijn voor 65% ook geen reden om tijdens de vakantie in actie te komen. Bijna een kwart (63%) zegt wel actief te verkopen of kopen als er tijdens de vakantie interessante ontwikkelingen zijn. De vakantie wordt doorgaans niet met beleggingsgeld bekostigd. Maar 2% betaalt de vakantie grotendeels wel met beleggingsgeld, 11% gedeeltelijk en 84% doet het helemaal niet.

ABN AMRO geen volksaandeel

Een op de tien particuliere beleggers is van plan zich in te schrijven voor de emissie, wanneer ABN AMRO naar de beurs gaat. Twee op de tien wil misschien aandelen van deze bank kopen als ze eenmaal beursgenoteerd is, maar 58% is niet van plan om ABN AMRO aandelen te kopen. Homan: “Daarmee lijkt het erop dat de aandelen van ABN AMRO geen volksaandelen zullen worden, zoals dat bijvoorbeeld in 1994 bij de emissie van KPN aandelen wél gebeurde.”

Een verwijzing voor de titelfoto van Simon Cunningham: lendingmemo.com & https://flic.kr/p/iU2q2G

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Beter economisch nieuws verwacht”

  1. Avatar

    De stand van de barometer is bijna gelijk aan die in 2007, en we weten allemaal hoe het daarna verliep….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *