Beleggersvertrouwen keldert

Het vertrouwen van particuliere beleggers in de beurs heeft in april opnieuw een flinke deuk opgelopen. De ING BeleggersBarometer daalt deze maand met 22 punten en komt uit op een score van 69. In maart daalde de BeleggersBarometer ook al met 31 punten. Door deze nieuwe daling bereikt de index het laagste niveau in tweeëneenhalf jaar. Veel beleggers zijn somberder over zowel de economische vooruitzichten als de waarde van hun eigen beleggingsportefeuille. Ook de verwachtingen voor de AEX zijn naar beneden bijgesteld. Ondanks de daling van het sentiment laten de meeste beleggers hun gedrag ongewijzigd en blijft men periodiek inleggen.

Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “Het vertrouwen onder beleggers is flink afgenomen, wat begrijpelijk is gezien de huidige internationale spanningen en de onrustige beurs. Toch zien we tegelijkertijd dat veel beleggers hun gedrag grotendeels ongewijzigd laten. Er wordt nog altijd periodiek ingelegd en er blijft vertrouwen in de lange termijn, met name in sterke namen als ASML en Shell. Dit blijkt niet alleen uit het onderzoek, maar dit zien we ook in de praktijk. In de week van 7 april, toen beurzen hun voorlopige dieptepunt neerzetten, werden veel nieuwe beleggingsrekeningen geopend en zagen we forse instroom in ons vermogensbeheer.”

 Portefeuille onder druk, AEX-prognoses omlaag bijgesteld

Beleggers zijn een stuk negatiever geworden over de algemene economische situatie in Nederland en over de waarde van hun beleggingsportefeuille. Zowel terugkijkend op de afgelopen maanden als met het oog op de komende periode overheerst het pessimisme. Ook het sentiment rondom de AEX is somberder dan vorige maand. De verwachting die beleggers nu uitspreken voor juli -een koers van 837- ligt beduidend lager dan de prognose die zij in maart gaven voor juni (907).

Deze negatieve stemming wordt nog altijd sterk beïnvloed door geopolitieke spanningen. De voortdurende handelsonrust, met nieuwe en tijdelijk gepauzeerde importheffingen tussen de VS en haar handelspartners, ondermijnt het vertrouwen. Bovendien blijft de tariefoorlog met China onverminderd doorgaan. 

Minder interesse in de VS, ASML blijft favoriet onder Nederlandse aandelen

De populariteit van de financiële markten in de Verenigde Staten is gekelderd. Waar begin dit jaar nog 30% daar kansen zag, is dat nu nog maar 8%. Homan: “Nadat de Amerikaanse beurzen het jarenlang beter deden dan de Europese, is dat dit jaar omgeslagen. Daar komt nog bij dat de dollar ook nog 9% is verzwakt ten opzichte van de euro. Europese beleggers kregen deze extra waardedaling van hun overzeese beleggingen ook nog over zich heen. Dat verklaart de afname van de populariteit voor beleggen in de Verenigde Staten.” Ruim een derde van de beleggers (36%) weet niet goed in welke regio zij de komende periode de meeste beleggingskansen kunnen verwachten. Toch wordt Nederland het vaakst genoemd als meest kansrijke regio (22%), gevolgd door Europa exclusief Nederland (20%). Beide percentages liggen hoger dan in januari.

De geopolitieke situatie wordt door beleggers het vaakst genoemd als de belangrijkste factor die momenteel invloed heeft op de beurs (44%). “Tot twee maanden geleden had de geopolitiek vooral indirect invloed op de wereldeconomie. Door de tarievenoorlog zijn geopolitieke zorgen en zorgen over de wereldeconomie nu echter nauw met elkaar verweven”, aldus Homan. 

Beleggingsgedrag blijft grotendeels stabiel

Bijna de helft van de beleggers (46%) stort regelmatig geld op hun beleggingsrekening. Van deze groep heeft 69% het bedrag dat zij inleggen de afgelopen zes maanden niet aangepast. Ongeveer vier op de tien (38%) beleggers doet geen periodieke stortingen en is ook niet van plan hiermee te beginnen.

Ook het handelsgedrag laat weinig verandering zien. Bijna zes op de tien beleggers (58%) lieten hun portefeuille afgelopen maand ongemoeid. Degenen die wel actief waren op de beurs, kochten vaker dan dat ze verkochten (20%). Het aandeel beleggers dat evenveel kocht als verkocht, daalde van 13% in maart naar 8% in april.

Een aanzienlijk deel van de beleggers (37%) behaalde afgelopen maand een negatief rendement, met een gemiddeld verlies van 8,2%. Daarmee zet de neerwaartse trend van de afgelopen twee maanden zich voort. Beleggers die wel winst wisten te behalen, realiseerden gemiddeld een rendement van 6,3%. 

Beleggers blijven kalm bij beursvolatiliteit, maar informatiebehoefte verschilt

Ondanks het pessimisme over de vooruitzichten op de beurs maakt twee derde van de beleggers (68%) zich weinig zorgen over de recente beursonrust. Een derde (30%) voelt zich er wel wat zenuwachtig bij, ook al hoort deze situatie volgens hen bij beleggen. De meerderheid (76%) heeft naar aanleiding van de onrustige beurs geen ander gedrag vertoond dan gebruikelijk, terwijl één op de zes (16%) juist meer belegde dan normaal.

Bijna de helft (47%) van de beleggers geeft aan geen extra informatie nodig te hebben tijdens een onrustige beurs. Een kwart (26%) zou graag duiding krijgen van experts, 22% wil algemene tips hoe om te gaan met een dalende beurs, en 19% heeft behoefte aan concrete aanbevelingen die inspelen op de actuele situatie. Homan: “In tijden van beursonrust kun je als beleggingsinstelling voor klanten het verschil maken door te zorgen voor adequate informatievoorziening. We delen dan ook onze analyses, organiseerden een webinar en gaven tips hoe om te gaan met beursdalingen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.