Beleggersvertrouwen in VS keldert

Vertrouwen Nederlandse beleggers in langetermijnrendement VS holt achteruit 

  • Vertrouwen in langetermijnrendement daalt sterk voor VS, op recordhoogte voor Europa;
  • Diversificatie over sectoren neemt toe; diversificatie over beleggingscategorieën stabiel;
  • Slechts 9% van de Nederlandse particuliere beleggers kiest ervoor bij marktvolatiliteit beleggingen te verkopen
  • De meeste beleggers houden beleggingen al jaren of zelfs decennia aan

Vrijdag 4 april 2025 – Het vertrouwen in Europese markten stijgt onder Nederlandse beleggers, zo blijkt uit het meest recente kwartaalonderzoek Retail Investor Beat van handels- en beleggingsplatform eToro. Uit het onderzoek, waarbij 10.000 particuliere beleggers in twaalf landen werden ondervraagd, blijkt dat 34% van de Nederlandse particuliere beleggers denkt dat Europa de regio is met het sterkste rendementspotentieel op de lange termijn, vergeleken met 29% vorig kwartaal. Hiermee haalt Europa in een klap Amerika in, dat flink terugzakt naar 29% van 42% vorig kwartaal. Andere regio’s die volgen zijn opkomende markten (24%), China (19%), Japan (9%), het VK (6%) en Australië (4%).

Jean-Paul van Oudheusden, marktanalist bij eToro: “Beleggers lieten Europese markten voor langere tijd links liggen en concentreerden zich vooral op Amerikaanse groeiaandelen. Nu is Europa in opkomst door de onzekerheid over het economische beleid in de VS en het concentratierisico in de Amerikaanse indexen. De regio heeft aantrekkelijk gewaardeerde aandelen en een beleid gericht op groei. De recente goede prestaties van sleutelsectoren als defensie, energie en luxegoederen versterkt de hernieuwde belangstelling.”

Langetermijnbeleggen populair

Verder blijkt dat de gemiddelde retailbelegger de lange termijn in het oog houdt, ook in tijden van marktvolatiliteit. Bijna de helft van de respondenten wereldwijd (48%) handhaaft in volatiele tijden hun bestaande beleggingsstrategie. Voor Nederland is dit zelfs 61%.

Van de ondervraagde Nederlandse retailbeleggers kiest 12% ervoor om bij volatiliteit hun portefeuille te herijken, vergeleken met 23% wereldwijd. Nederlandse beleggers grijpen marktvolatiliteit ook aan om meer te investeren (10% versus 12% wereldwijd) of juist beleggingen af te stoten (9%, ook wereldwijd).

Het merendeel houdt lang vast aan beleggingen. 30% van de Nederlandse retailbeleggers houdt posities voor meerdere jaren aan en nog eens 22% zegt posities zelfs voor meer dan tien jaar vast te houden. Ruim een kwart (26%) heeft een beleggingshorizon van maanden. Het aantal beleggers dat investeringsperiodes van weken of dagen aanhoudt ligt met respectievelijk 7% en 3% laag.

Uit het onderzoek blijkt ook dat het met het vertrouwen van particuliere beleggers wel goed zit. Bijna de helft (45%) van de Nederlandse beleggers is van mening dat ze op koers liggen om hun beoogde beleggingsdoelen te behalen, 6 procentpunt meer dan afgelopen kwartaal, terwijl 40% het nog te vroeg vindt om daar iets over te zeggen.

Van Oudheusden: “De turbulentie die eerder dit jaar ontstond blijft particuliere beleggers hoofdbrekens geven, maar uit de gegevens blijkt dat zij vasthouden aan hun langetermijnstrategieën. Dat geeft blijk van discipline, wat de ouderwetse opvatting dat particuliere beleggers kortzichtig zijn ter discussie stelt. Retailbeleggers breiden hun beleggingskennis steeds meer uit, wat zich nu vertaalt in aanhoudend vertrouwen, ondanks de marktvolatiliteit.”

Het percentage particuliere Nederlandse beleggers dat binnenlandse aandelen (54%), buitenlandse aandelen (41%) en crypto-assets (43%) aanhoudt, is in het eerste kwartaal van het jaar weinig veranderd. Wel betekent de lichte stijging in het aantal mensen dat crypto-assets in hun portefeuille heeft op het hoogste niveau staat sinds Q1 2023.

Retailbeleggers diversifiëren hun portefeuilles wel steeds meer over verschillende sectoren. Het aantal beleggers nam toe voor nutsbedrijven (18%), industrie (15%), vastgoed (13%), basisconsumptiegoederen (10%) en niet-essentiële consumptiegoederen (5%). Het aantal mensen geïnvesteerd in mijnbouw, financiële dienstverleningen en energie bleef gelijk. Dalers waren communicatie (7%), gezondheidszorg (6%) en technologie (4%).

Van Oudheusden: “Retailbeleggers houden zich niet alleen staande, ze voeren doordachte aanpassingen door om door deze onzekerheid heen te komen. Het toenemend aantal beleggers dat investeert in nutsbedrijven en basisconsumptiegoederen wijst op een verschuiving naar meer defensieve sectoren. Voorzichtigheid komt ook tot uiting in de verdere diversificatie van portefeuilles over verschillende sectoren. In een onzekere omgeving blijken ook retailbeleggers bezig met het afdekken van risico’s.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.