Beleggersvertrouwen blijft stabiel

De stemming onder Nederlandse beleggers is nog net zo positief als in februari. De ING BeleggersBarometer stijgt deze maand met 2 punten naar 122. Beleggers zagen de waarde van de eigen beleggingsportefeuille stijgen en verwachten ook voor de komende maand een verdere stijging. Ook over de AEX blijft men optimistisch. Uitgaande van een AEX van 541 begin maart voorspellen de beleggers dat deze in mei vergelijkbaar zal zijn, namelijk 544 punten.

ING Beleggersbarometer maart 2019
ING Beleggersbarometer maart 2019

De verwachtingen van beleggers over de economische situatie en de eigen financiële situatie de komende 3 maanden zijn onveranderd ten opzichte van vorige maand. Het merendeel van de beleggers verwacht hierin een verbetering of een gelijkblijvende situatie. Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “De stijging van de BeleggersBarometer is volledig toe te schrijven aan de verbeterde beurs. De AEX is in dit jaar al bijna 12% gestegen. Beleggers volgen de ontwikkelingen op de beurs over het algemeen goed, dus het is niet gek dat zij deze maand positief gestemd zijn.”

Overnames

Na de recente overname van Sandd door PostNL verwacht 60% van de beleggers de komende tijd meer overnames. Men denkt dan vooral aan KPN (7%), Blokker (5%) of PostNL zelf (3%). Eén op de zes beleggers belegt bewust in potentiële overnamekandidaten. Beleggers die denken dat er binnenkort weer overnames zijn, beleggen vaker (22%) in een overnamekandidaat. Zij denken bovendien vaker dan de anderen dat Shell, Galapagos, Ahold en TomTom ook kans maken dit jaar overgenomen te worden. Homan: “De in dit onderzoek ondervraagde beleggers noemden  ook Wessanen als overnamekandidaat en dat is inmiddels bewaarheid. Er is begin maart een bod op Wessanen gedaan.”

Duurzame beleggingen

Net als 2,5 jaar geleden geeft een derde van de beleggers aan over duurzame beleggingen te beschikken. Twee derde van de beleggers denkt dat duurzaam beleggen ook echt effect heeft, al is dat effect minimaal. Een kwart van de beleggers denkt dat duurzaam beleggen überhaupt geen effect heeft. Thuis zuiniger omgaan met energie draagt het meeste bij aan een duurzame wereld, denken beleggers. Een vijfde denkt daarnaast dat zonnepanelen op de eigen woning en minder vaak vliegen het meest effect hebben. Beleggers hebben het minste vertrouwen in elektrische auto’s. Slechts 4% denkt dat dit bijdraagt aan een duurzame wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.