Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Belegger negatiever

De daling van het beleggersvertrouwen, die in december 2015 begon, zet nog steeds door. De ING BeleggersBarometer komt deze maand uit op 110. Deze stand is de laagste index sinds twee en half jaar. Eind 2013 was de index 105. Wel verwachten beleggers dat de stand van de AEX de komende maanden bij zal trekken . Beleggers zijn niet tevreden over het gevoerde sociaaleconomisch beleid van het kabinet en beoordelen dit gemiddeld met een 5,3. Als er nu verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden zijn, stemt toch nog één vijfde van de beleggers op de VVD maar ook de PVV kan rekenen op 18% van de Nederlandse beleggers.

ING Beleggersbarometer februari 2016
ING Beleggersbarometer februari 2016

Hoewel meer beleggers negatieve verwachtingen hebben over de koers van de AEX, zijn de verwachtingen voor de komende drie maanden over de economische situatie in Nederland, de eigen financiële situatie en de waarde van de beleggingsportefeuille onveranderd gebleven. Het merendeel van de beleggers is neutraal of zelfs positief over de vooruitzichten op deze gebieden. De sterke daling van de AEX in januari en de nieuwe dip onder de 400 in februari lijken beleggers wel iets onzeker te hebben gemaakt.

De ING BeleggersBarometer staat op het laagste punt (110) sinds september 2013. Het verschil tussen de optimistische schatting die beleggers in november 2015 maakten (462) en de actuele AEX tijdens het onderzoek (rond de 400) is veel groter dan het verschil in januari. Beleggers verwachten echter wel dat de stand van de AEX bij zal trekken en in mei 2016 op 404 zal staan. Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “Ten tijde van dit onderzoek redeneerden beleggers vooral vanuit hun laatste waarneming. Met de huidige beweeglijkheid van de beurs blijkt een voorspelling al snel achterhaald. Intussen staan we alweer 18 punten boven deze geschatte 404”.  Ongeveer 60% van de beleggers waagt zich aan een voorspelling over de technologie aandelen; één derde van hen verwacht de komende drie maanden het meeste rendement van Google. “Herkenbaar”, aldus Homan. “Als adverteerder in welk product dan ook, kan je bijna niet om google heen.” 

Voorkeur politieke partij

De beleggers geven het gevoerde sociaaleconomisch beleid van het huidige kabinet nog steeds een onvoldoende, namelijk een 5,3. De helft van de beleggers is dan ook van mening dat het kabinet onvoldoende doet om economische groei te creëren. Toch is de VVD weer de populairste partij onder beleggers. Als er nu verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden zijn, stemt één vijfde van de beleggers (19%) op de VVD. De PVV volgt de VVD nipt en kan rekenen op de stem van 18% van de Nederlandse beleggers.

Dit bericht delen
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Over de auteur

1 gedachte over “Belegger negatiever”

  1. Het mooie van die beleggersbarometer is dat sentiment gewoon te ‘meten’ valt, en het volgend ‘gevoel’ zal positief zijn. Het kan samenhangen met het ‘gevoel’ over Brexit, of over iets anders wat men bezighoudt, maar men zal positief zijn zo verteld de barometer nu al. Dat er daarna een extreem negatief sentiment gaat volgen,ook al zichtbaar…

    Simpel psychologie van de markt, welk met technische analyse zichtbaar gemaakt kan worden op een grafiek als de beleggingsbarometer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.