ASML en ING bieden meeste rendement

Het vertrouwen onder beleggers daalt deze maand licht. Minder beleggers zagen een waardegroei in hun portefeuille over de afgelopen drie, of zelfs zes maanden en dat vertaalt zich in een daling van de ING BeleggersBarometer. Deze zakt van 141 punten in augustus naar 137 punten in september. De daling van de AEX zorgt ook voor een minder positief sentiment onder de beleggers. Toch is men in het algemeen positief over de economische ontwikkeling in Nederland.

ING Beleggersbarometer september 2018
ING Beleggersbarometer september 2018

Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “De daling van de AEX maakt beleggers wat voorzichtiger. Er wordt minder offensief belegd en juist meer (zeer) defensief, hoewel de meeste beleggers een neutraal risicoprofiel blijven houden. Driekwart van de beleggers koopt beleggingen voor de langere termijn. Het belangrijkste doel van beleggen is een aanvulling op het toekomstig of huidig inkomen (39%). Net als vorig jaar heeft een derde van de beleggers niet echt een concreet doel voor ogen.”

“Wereldwijd is de opbrengst van aandelen dit jaar al wel 6% gestegen, maar veel Nederlandse beleggers zullen hier weinig van merken. Het zijn namelijk alleen de beurzen in de Verenigde Staten die voor deze stijging hebben gezorgd. Veel Nederlandse beleggers zullen minder dan 58% van hun vermogen in de Verenigde Staten belegd hebben, waaruit de marktkapitalisatie wereldwijd bestaat”, aldus Homan.

Rendement

Beleggers verwachten deze maand dat ASML het meeste rendement zal opleveren, gevolgd door ING. Het aantal beleggers dat van Shell, Heineken en Unilever het meeste rendement verwachten is iets gedaald ten opzichte van de maand mei. Ruim de helft van de beleggers heeft de afgelopen maand niets verhandeld op de beurs. Het percentage beleggers dat meer heeft verkocht dan gekocht is gestegen ten opzichte van de vorige maand.

AEX, Dow Jones en NASDAQ

De AEX is voor de helft van de beleggers de belangrijkste beursindex om te volgen. Dit is minder dan een jaar geleden, toen 60% van de beleggers nog de AEX volgde. Dow Jones blijft de meeste gevolgde tweede index, gevolgd door NASDAQ die door 10% van de beleggers als derde index gevolgd wordt. Bijna een derde volgt echter helemaal geen index.

ING Beleggersbarometer September 2018
YouTube

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.