De ING BeleggersBarometer is de laatste drie maanden stabiel en komt in mei uit op 125, 1 punt hoger dan in april. Er is dan ook geen verandering in het gevoel van beleggers over de Nederlandse economie, hun financiële situatie en beleggingsportefeuille. Zo zag de helft van hen in de afgelopen drie maanden opnieuw een verbetering van de Nederlandse economie en verwacht een derde dat deze ook komende drie maanden verder zal verbeteren. Beleggers blijven positief over de waardegroei van de eigen beleggingsportefeuille in de afgelopen maanden. De AEX daalde in de eerste twee weken van deze mei. Toch hebben beleggers er vertrouwen in dat de AEX weer zal stijgen en halverwege augustus op 567 zal staan.
Beleggers zijn een stuk positiever over het beursjaar tot nu toe dan over het vorig beursjaar. Waar 41% dit jaar (veel) beter beoordeelt dan verwacht, was dit in november 2018 slechts 15%.Tot begin mei, de start van dit onderzoek, zijn de beurzen dan ook flink gestegen. Ruim de helft van de beleggers vindt dit prima, al vindt een deel dat dit te snel gaat. Ruim een kwart denkt dat de top bereikt is, terwijl 14% binnenkort een stevige correctie verwacht. Naar aanleiding van deze beursstijging heeft 28% dan ook aandelen verkocht of is van plan dit te doen. De meerderheid (58%) onderneemt geen actie. Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “Uit het onderzoek blijkt verder dat de helft van de verkopende beleggers de eventuele winst van hun aandelen opnieuw zal beleggen, een derde besluit het te gaan sparen. Dit geeft toch echt wel aan dat beleggers terughoudend zijn, gezien de zeer lage spaarrente.”
Beleggen voor later
De gemiddelde leeftijd waarop beleggers starten met beleggen blijft halverwege de dertig. Maar het lijkt er wel op dat men steeds jonger begint met beleggen, namelijk tussen de 25 en 34 jaar. Een kwart van de beleggers belegt als aanvulling op het toekomstig inkomen. Vergeleken met een kwartaal geleden wordt de motivatie om eerder te kunnen stoppen met werken vaker genoemd. De beleggersportefeuille is nu vaker dan in februari opgebouwd uit aandelen en/of beleggingsfondsen (70%, was 64%). Van de voorgelegde AEX aandelen verwacht men dat ASML en Shell het meeste rendement zullen behalen in de komende drie maanden.
Forum voor Democratie ook populair onder beleggers
Net als bij de provinciale verkiezingen in maart wint Forum voor Democratie ook terrein onder beleggers. Homan: “Opmerkelijk dat de ondervraagde beleggers een lichte voorkeur hebben voor het Forum voor Democratie (FvD). Deze partij is juist tegen de EU, terwijl beurzen tot nu toe negatief reageren op successen van Euro-sceptische partijen.” Als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn, zou het erom spannen wie de grootste wordt onder beleggers: FvD (18%) of de VVD (17%). Driekwart van de beleggers vindt de vermogensrendementsheffing oneerlijk. Men wil alleen belasting betalen over het gerealiseerde rendement en vindt dan ook dat de overheid zich moet inspannen om deze heffing te baseren op het werkelijk behaalde rendement. De meerderheid van beleggers (59%) is het wel eens met een progressief belastingbeleid. Bij beleggers met een voorkeur voor een progressieve partij zoals GroenLinks ligt dit percentage veel hoger (88%). Een derde van de beleggers vindt dat iedereen hetzelfde percentage belasting zou moeten betalen.