Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Roet in de vrijdagmaaltijd

Het begon er woensdag zo mooi uit te zien. Bij de forse daling die dag kwamen ook de eerste draaiingen te voorschijn in sommige indicatoren. Donderdag beantwoordde aan dit beeld, ook al hadden wij dat graag wat uitbundiger gezien maar de vrijdagontwikkeling was zonder meer teleurstellend. In de S&P500 verscheen zelfs een Shooting Star, ware het niet dat deze pas waarde krijgt (en dat betekent negatieve impact) in een uptrend en daar konden we natuurlijk (nog) niet van spreken.

In vele markten werd de daling gestopt op het 200-daags Voortschrijdend Gemiddelde. Daarnaast kwam de koersbeweging op dat niveau een oplopende trendlijn (de onderzijde van een oplopend kanaal) tegen. In Amsterdam werd bijna aan de 50% Fibonacci steunlijn geraakt. In het algemeen lijkt de steun sterk genoeg om een einde aan de daling te stellen, maar het herstel tot nu toe was niet overtuigend en in dit kader was afgelopen vrijdag een teleurstellende dag.

Toch gaan wij ervan uit dat bijvoorbeeld in Amsterdam de Gap die geopend werd op 355 snel gesloten zal worden. Het is mogelijk maar nog niet duidelijk, dat de weg naar de 385 dan opnieuw wordt ingeslagen. De dagplaatjes tonen overal een herstel, met name de Slowed Stochastics bevestigt een bodem, maar het is voor de week nog te vroeg (als dit er zou komen) om een herstel aan te kondigen.

TA AEX 21 maart 2011
TA AEX 21 maart 2011

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Het koffertje van de analist is altijd zeer goed gevuld met indicatoren en studies. In bovenstaande figuur vindt u de ontwikkeling van de koers van de AEX Index op dagbasis sinds het voorjaar 2010. U ziet de bevestiging van wat wij hierboven stelden dat de AEX Index gekeerd is op een onderste trendlijn, die deel uitmaakt van een stijgend kanaal. In de grafiek is een 34-daags Voortschrijdend Gemiddelde getekend. Het getal 34 is een Fibonacci-getal en zoals u ziet levert dit getal een mooi volgsysteem op voor de AEX Index. Onderaan in de figuur ziet u een studie die gebaseerd is op dit gemiddelde.

De toppen van deze studie vallen samen met de bodems in het koerspatroon. “Natuurlijk”, zo zult u stellen, “hoe kan het anders?”, maar wij tonen u dit beeld niet zo zeer om u te wijzen op het samenvallen van de toppen met de bodems maar wel om te laten zien dat de toppen telkens lager komen, terwijl de koers zich in een oplopend trendkanaal bevindt. En het is nu eenmaal zo gesteld, dat de ontwikkeling van steeds maar lagere toppen natuurlijk niet oneindig door kan gaan.

Er zal ooit een hogere top moeten komen in de studie die onderaan in de figuur staat, maar als deze er wil komen zullen de koersen uit hun patroon (uit hun kanaal) moeten vallen. Wij waarschuwen daarom, dat de kans groot is dat de komende rally, (en die lijkt er wel aan te komen) hoogstwaarschijnlijk de laatste is voordat wij een majeure neerwaarts-gerichte beweging krijgen.

Zoals wij u in eerdere artikelen reeds stelden staat dit beeld niet alleen. Er zijn meerdere indicatoren die erop wijzen dat de markt aan iets sterkers dan een correctie van circa 5% toe is. Het zou kunnen dat deze samenvalt met de oude New York-wijsheid dat u moet maken dat u op vakantie komt zodra de maand mei is aangebroken. Maar voordat het zover is hebt u nog van ons gehoord.

De Rente

Op dagbasis gezien lijkt alles in stelling te zijn gebracht door de rente (wij hebben het dan over het gemiddelde effectieve rendement op 10-jarige Nederlandse staatsobligaties) om de voorgaande top op 3,58% te gaan breken. Ook hier is het te vroeg om te stellen dat het weekplaatje deze uitbraak zal volgen. Wij nemen aan van wel. In de komende dagen zullen we hier meer uitsluitsel over krijgen. De shortposities in de Bund staan lichtelijk op verlies, maar, zoals gezegd, nemen wij aan dat dit niet lang meer zal duren.

De Dollar

De dollar sloot afgelopen vrijdag op 70,65. Hiermede is een cruciaal steunniveau bijna bereikt. Wij zullen binnen afzienbare tijd een afzonderlijk artikel publiceren met onze visie op de toekomst van de dollar. Wij volstaan vandaag met te stellen dat de tijd nog niet rijp is om posities in de dollar (short noch long) in te nemen.

Het Goud

Het Goud is bovenaan in zijn horizontale kanaal aangekomen. Nu wordt er geaarzeld. Als het aan het dagpatroon ligt dan wordt een dezer dagen een nieuwe uitbraak ondernomen, maar de week is nog niet zover. Misschien zal het iets langer duren, maar het begint erop te lijken dat de uitbraak wel zal komen. Wij wachten nog even af.

De Prijs van een Vat Brentolie

Nu de wereld de oorlog aan Libië heeft verklaard, zal de olieprijs daar zeker schade van ondervinden. Dat wil zeggen dat de naaste toekomst misschien toch nog hogere prijzen laat zien. De Technische Analyse ondersteunt een dergelijk scenario, maar de markt zal hierdoor nog sterker overbougt raken. Het lijkt daarom toch niet lang meer te duren alvorens er licht aan de horizon opduikt.

Onze Strategie

Wij kregen geen gelegenheid meer om onze shortpositie op de AEX Index uit te breiden. Met een exacte doelstelling voor ogen kon de winst echter mooi op tijd worden gerealiseerde. Zoals u boven kunt lezen is het nog net te vroeg om er zeker van te zijn dat nieuwe (long)posities reeds ingenomen kunnen worden. Deze conclusie kan iedere dag echter aangepast worden.

Wij gaan de komende dagen wel onderzoeken of de tijd gekomen is om in uranium (aandelen) te gaan beleggen. De calamiteit in Japan heeft een zeer zware druk gelegd op de prijs van uranium en op die van uraniummijnaandelen. De vraag blijft wanneer herstel zal optreden. Dat dit er zal komen ligt voor de hand. De aarzeling in de plannenmakerij zal op de langere termijn weinig invloed hebben, zo schatten wij in. De politiek (China!!) heeft geen echte keuze.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (20-03-2011) 350,51.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken BV
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Roet in de vrijdagmaaltijd”

 1. Avatar

  meneer Van Dommelen
  ik lees van u altijd alleen maar ellende
  heeft u nooit eens wat anders te vertellen
  maar wellicht geeft de aanschaf van een andere kristallen bol wat soulaas
  en onthou daarbij dat er nog nooit iemand is geweest die de markt heeft kunnen voorspellen
  INVESTING IS AN ART AND NOT A SCIENCE

  marcel Bobbe
  USA

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *