Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Reken spoedig op zwakte AEX

Het huidige rentebeeld ondersteunt een verder stijgen van aandelenindices niet. Daarnaast zijn zowel de DAX als Eurostoxx 50 met een marge van 0.50% hun koersdoelen genaderd.

Twee weken geleden zagen we een ideale short set-up ontstaan die snel erna ontzenuwd werd. Jammer voor de trade die is uitgestopt.

Chatsessie deze week:

In de deze week gehouden chatsessie had ik een meer bullish standpunt ingenomen, zij het dat het de stieren qua tijd op steeds dunner wordend ijs voortrazen.. Ik bedoel ermee dat ze er op elk moment kunnen doorzakken wat betekent dat de opmars van de aandelenmarkten al dan niet tijdelijk tot staan gebracht wordt.

Nu we weten dat de AEX geen rekening hield met 50% stijging komen andere percentages in aanmerking. Frappant genoeg levert dezelfde rekenmethode bij de DAX en Eurostoxx 50  wel actuele aanknopingspunten op.

DAX en Eurostoxx duidelijker

Waar de AEX namelijk tot 322 mag opstomen om aan die voorwaarde te voldoen, zien we dat de DAX en Eurostoxx 50 deze doelen nu zo goed als behaald hebben. De ontbrekende opwaartse marge behelst bij beide indices ‘maar’ een 0.5%. Ik acht dit verwaarloosbaar, zij het dat de mogelijkheid voor nog iets hogere koersen Gann- wise nog wel mag.

De conclusie is dus dat de bredere Europese indices met deze kleine marge WEL nagenoeg voldaan hebben aan de minimale voorwaarde voor het plaatsen van een voorlopige top.

Rente verbaast

Verbazingwekkend is het verloop van de 10-jaarsrente. We lezen daar bijvoorbeeld de verwachte inflatie en beleggersvertrouwen vanaf.

Zoals u in onderstaande grafiek ziet viel de 13-juli low van de AEX samen met een top in de bundfuture. Dat is te verklaren door de toename in vertrouwen bij beleggers die de obligaties ruilden voor aandelen en/of daarmee de inflatieverwachting verhogend. Dalende bund-prijzen betekent immers stijgende rente in de grafiek.

Technische analyse van de 10-jaarsrente (future) op uurbasis
Technische analyse van de 10-jaarsrente (future) op uurbasis

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Wat zien we nu ontstaan? De rente noteert inmiddels lager (hogere bund) dan ten opzichte van 13 juli. Dat is op z’n zachtst gezegd opmerkelijk te noemen. Zijn er stiekem beleggers die hun heil alweer zoeken in obligaties terwijl wij moeten geloven dat de AEX en andere indices nu pas echt op stoom gaan komen? Of moeten inflatie- scenario’s weer snel in de prullenbak? Hoe dan ook, de FEITEN geven aan dat een groep beleggers de huidige rentedaling in gang zet en dit (aandelen)-herstel dus stevig wantrouwen.

Conclusie: Het huidige rentebeeld ondersteunt een verder stijgen van aandelenindices niet. Daarnaast zijn zowel de DAX als Eurostoxx 50 met een marge van 0.50% hun koersdoelen genaderd. Ik vermoed dan ook dat die 322 van de AEX te hoog gegrepen is en houd voorlopig 307 als maximale koersdoel aan. De R is bijna weer in de maand en mede gesteund door een belangrijk astrologisch aspect zijn de argumenten sterk om op korte termijn met zwakte rekening te houden.

Een eerste aanwijzing voor zwakte wordt onder 290 verkregen.

Ondergetekende heeft een long positie in de euro-dollar. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder

Meer informatie over de analist kunt u vinden op: http://www.invest.nl/Wie/Medewerkers/deVries.asp.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Reken spoedig op zwakte AEX”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *