Twee redenen om (even?) uit te stappen

Het leerstuk van Socionomics zegt dat zodra grote beursbewegingen of andere financiële gebeurtenissen voorpaginanieuws zijn, het eerste onderwerp van het NOS-journaal zijn of groot op de cover van een magazine staan, we een al dan niet tijdelijk draaipunt in de markt hebben bereikt. The trend is mature, de trend is dus rijp en we staan aan de vooravond van een omslag. Laat ik u wat voorbeelden geven uit het verleden met betrekking tot de covers van magazines.

The Economist publiceert regelmatig covers die ons veel informatie verstrekken met betrekking tot de richting van de beurs, valuta e.d. Zie hieronder in de grafiek van de euro-dollar de nauwkeurigheid waarmee The Economist in staat was om toppen in de euro ten opzichte van de dollar te markeren. Iedere keer rondom een bodem (top) in de dollar (euro) van enige betekenis in de jaren 2004 tot 2007 had het magazine een cover die daarvoor ‘waarschuwde’. De koppen luidden: ‘Let the dollar drop’, ‘The disappearing dollar’, The falling dollar’ en ‘The panic about the dollar’. U ziet dat contrair denken, dus 180 graden omgekeerd, u veel meer gebracht zou hebben dan wanneer u positie had ingenomen op basis van de boodschap op de cover. Zoals gezegd, de trend is rijp, het is juist tijd voor een ommekeer.

Dit doet zich niet alleen voor bij de dollar, ook bij de effectenbeurzen zien we dit terug, zie de cover van 18 augustus 2007, de dag nadat de beurzen een belangrijke bodem maakten.

dollar en The Economist
dollar en The Economist

Klik op figuur om te vergroten (opent in nieuw venster)

Beurzen en The Economist
Beurzen en The Economist

Klik op figuur om te vergroten (opent in nieuw venster)

Recent werden weer belangrijke signalen afgegeven door een tweetal magazines. Allereerst was dat de Elsevier op 8 augustus jl. met de titel ‘Terug naar de beurs’. Het onderschrift luidt: ‘Aandelen zijn weer in trek. Is meeliften nog mogelijk? Vijf redenen om in te stappen’. Voor mij is een dergelijke cover eerder reden om uit te stappen.

Terug naar de beurs
Terug naar de beurs

Een tweede reden krijgen we deze week van Business Week die met een speciale uitgave komt met als cover ‘The Case for Optimism’.

Optimistisch zou een mens bij voorkeur altijd dienen te zijn, maar als het om de beurs gaat is het wellicht verstandiger om even aan de zijlijn te gaan staan.

Elmer Hogervorst
www.goudtekoop.nl
www.hogervorstadvies.nl

1 gedachte over “Twee redenen om (even?) uit te stappen”

  1. Pingback: Twee redenen om (even?) uit te stappen » Reacties op columns » De Kritische Belegger-forum

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.