Dow Jones: moeilijke mei in het vooruitzicht?

De Amerikaanse beurs, gemeten door de Dow Jones Industrial Average (DJI), heeft een moeizame maand april achter de rug. De koersen daalden met bijna 4%. De vooruitzichten voor de komende maanden zijn gemengd. Terwijl de decennial cyclus en de presidentsverkiezingscyclus in de tweede helft van het jaar gunstig lijken te zijn, wijzen beide cycli op een ondergemiddeld rendement in mei.

In de analyses van de analisten van HSBC richten ze op cyclische aspecten, met speciale aandacht voor de decaden- en de Amerikaanse presidentscyclus. De combinatie van deze twee cycli levert interessante inzichten op, waarbij hun overlappende seizoensgebondenheid een dubbele cyclische bevestiging biedt.

Mei wordt een moeilijke maand


In 2024 valt volgens de Amerikaanse presidentscyclus een verkiezingsjaar. Dit jaar is tevens een “4-jaar”. De Dow Jones heeft in april tot nu toe een daling van bijna 4% ervaren, wat seizoensgebonden kan worden verklaard. Ook in mei worden rode rendementsindicatoren verwacht. Kortom, zowel de decaden- als de presidentscyclus suggereren een ondergemiddeld prestatieverloop voor Amerikaanse standaardwaarden in mei, met een zwakkere prestatie dan het historische gemiddelde sinds 1900.

Verbetering wordt verwacht in de rest van 2024, vooral vanaf juni, waar positieve tekens te zien zijn in zowel prestaties als slaagkans.

Positieve Vooruitzichten in de Tweede Helft van 2024

De vooruitzichten voor de tweede helft van 2024 zijn aanzienlijk beter dan in het voorjaar. Juni en augustus vertonen positieve verrassingen, met overtuigende rendementen en waarschijnlijkheden. Dit geldt vooral voor augustus, wat verrassend is gezien het uitdagende karakter van het hoogzomerseizoen op de beurs. November 2024 kan ook een positieve uitschieter zijn, met betere slaagkansen en een rendement dat twee keer zo goed is als het historische gemiddelde voor een verkiezingsjaar.

Het Belang van het Vierde Kwartaal in een “4-jaar”
De analyse van de decaden-cyclus onthult dat in een “4-jaar” het vierde kwartaal van bijzonder belang is, met aanzienlijk bovengemiddelde prestaties in de laatste drie maanden. Het slotkwartaal van een “4-jaar” kan een rendement van 7,5% bieden, wat vaak als een jaarlijkse opbrengst wordt beschouwd.

Conclusie:

De vooruitzichten voor de Dow Jones in de tweede helft van 2024 zijn positief, met name in juni, augustus en november. Mei en de eerste helft van juni zijn waarschijnlijk zwakkere maanden. De decennial cyclus en de presidentsverkiezingscyclus versterken elkaar in 2024, wat kan leiden tot een bovengemiddeld rendement in het vierde kwartaal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.